a obstaja kaka uredba o napredovanjih?

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
situacija, v dobro stoječem podjetju (d.o.o.) delam že 10 let. najprej sem 5 let delal kot študent, nato so me na podlagi delovnih izkušenj (5 let) <b>brez diplome</b> zaposlili za nedoločen čas. vmes (pred 3 leti) sem diplomiral (7. stopnja), pri plači se ni zgodilo nič.
zdaj pa mene zanima če obstaja kaki akt, uredba (prosim za link), ki delodajalcu nalaga, da me mora povišat v plačilnem razredu (nisem v javni upravi), al je to samo njegova dobra volja. v ekipi že par let ni napredoval nihče (dajejo nam samo mesečne stimulacije občasno), je pa res, da delam s samimi ljudmi, ki nimajo 7. stopnje, ampak imajo največ 5. (tudi šef). diplomiranci so le v upravi.
ve kdo kaj?
lp

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
pa kje živiš. še zmeraj v socializmu ali pa so ti na fksu tako rekli ? če ti plača ne ustreza zamenjaj podjetje
napredovanja , kot temu rečes oz všji plačilni razred je samo v državnih službah več ali manj avtomatsko po xy letih
v normalnih podjetjih pa se boš moral spogajat ali pa zamenjat firmo. sicer pa dobis stimulacijo. kaj bi še rad več.
če si pa tak đek ker imaš ti edini 7 stopnjo ostali bebci pa samo 5 pa ali idi drugam ali pa naredi svojo podjetje

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
valda da sem đek, če pa mam edini izobrazbo na papirju. ustreza mi tako plača kot tudi delo, ampak mislim da mora bit neka razlika med nami đeki in bebci, ki niso sposobni naredit šole. ne gre za dnar, ampak za princip, da sem jaz več kot oni, ker delamo itak vsi isto dobro oziroma slabo, odvisno kak gledaš. gre za državno firmo. in ja, menim, da mi zaradi izobrazbe pripada povišica, kaj pa je to slabega?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če je državna firma in je delovno mesto na katerem si, sistematizirano za 7 stopnjo potem si upravičen do take calunge kot jo tvoje delovno mesto predvideva
drugače pa se motiš, tudi to da si več kot oni. nisi. izobrazba je tvoje dobro, je tvoj vložek vate, je tvoja zasebna zadeva. lahko si doktor znanosti, toda če pometaš ceste ne boš dobil več kot Jusufi, ki ima samo 3 razrede os. šole narejene v Čefuristanu
in inti najmanjšega razloga ne vidim, da bi moral dati nekomu, ki ima xy stopnjo izobrazbe, zato, ker jo pač ima dodatek na le to.
sicer pa zahtevaj premestitev v upravo, pa boš še ti po na vrhu gnoja lahko kokodakal. če je to državna služba ti bo ratalo

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
nočem kokodakat na vrhu gnoja, čisto dovolj kokodakam na vznožju kupa. odgovornosti ne rabim in si je ne želim. želim pa več denarja zato, ker sem s 7. stopnjo VEČ kot sodelavci s 5. no, v bistvu je tako, tak malo, ko jaz delam, tak malo me itak ne morejo plačat.
zdaj pa pazi keč. delodajalcu bi se splačalo dat tistih 100 evrov več neto za mojo plačo, ker bi jaz bolj pristopil k delu in deloval v dobro delovnega procesa. tako pa ker sem po plači izenačen z nižje izobraženimi kadri, se mi pač ne da in ne dam nobene dodane vrednosti firmi. v državnih firmah se pač to da. zato sem pa vprašal, če lahko jaz direktorici predložim kaki akt, po katerem mi bi naj dala plačo primerno izobrazbi.
ampak ti si pač tako kot večina državnih podjetij trd in tup v glavi, pa ti take stvari ne potegnejo. zakaj bi jaz, kot višje izobražen delavec, delal bolje in učinkviteje kot sodelavci, če smo plačani isto. meni je lažje lenarit ...
ker pogajat se za boljšo plačo v državni službi je kot boj z mlini na veter ... je pa res, da bi mene težko nadomestili. ampak to lih ni neki "asset".

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
valda da sem đek, če pa mam edini izobrazbo na papirju. ustreza mi tako plača kot tudi delo, ampak mislim da mora bit neka razlika med nami đeki in bebci, ki niso sposobni naredit šole. ne gre za dnar, ampak za princip, da sem jaz več kot oni, ker delamo itak vsi isto dobro oziroma slabo, odvisno kak gledaš. gre za državno firmo. in ja, menim, da mi zaradi izobrazbe pripada povišica, kaj pa je to slabega?
vedno gre za dnar.... Ko sem bil mlajši sem tudi sam mislil da ne gre samo za dnar ampak tudi za veselje do dela ......itd, z leti pa spoznaš da gre samo in izključno za .......

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
poglej katera kolektivna pogodba velja za tvojjga delodajalca
tam imaš tarifno prilogo in izhodiščen plače za izobrazbene razrede
vse ostalo je (razen dodatka na delovno dobo) stvar spogajanja
wink-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če ima izhodiščno plačo potem je bolje da gre jusifju pomagat ceste pometat. pomembno je dolovno mesto na katerem je in če je tam zahtevana izbrazba 4 stopnje ali nekj v tem stilu je to izhodišče....

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
zahtevana izobrazba je 7. stopnja, kar imam samo jaz. vsi ostali se šlepajo na delovne izkušnje. in zato, ker mam zahtevano izobrazbo, mi nekaj daj za to. pač povišico. ker če se eni šlepajo na delovne izkušnje, se meni ni treba ...

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Ko berem tvoje poste mi gre na bruhanje... Kje piše, da če imaš višjo izobrazbo,da si bolj sposoben, kot nekdo,ki ima 30 let delavnih izkušenj. Pa tudi če jih imata isto, tvoja qrčeva izobrazba ne pomeni da se ti morajo vsi klanjat.
Zgleda da le nisi tko sposoben kot misliš da si, drugače bi šefu rekel,daj mi kar mi pripada al pa grem drugam....

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
lepo da ti gre na bruhanje, upam, da nisi lihkar jedel ... škoda hrane pol.
tebi tudi ni jasno. izkušenj imamo vsi podobno, delamo v tem med 8 in 15 let. jaz sem v tem času uspel še doštudirat, ostali nesposobneži ne ... ja, sposoben sem več kot ostali, a tega ne kažem, ker me ne nagradijo. šef ne odloča o moji plači, direktorica pač. moja kurčeva izobrazba (ne, nisem FDVjevec) ne pomeni nič, lahko pa bi delodajalec prepoznal, da ima sposoben kader, ki bi se ga splačalo zadržati. če me ne bi to delo veselilo, bi itak že šel pred časom. ampak je fajn delo in tudi fajn kolektiv. ampak še vseeno menim, da bi moral biti za isto delo bolje plačan, ker menim, da sem sposobnejši. tudi zaradi izobrazbe, ki sem jo pridobil ob delu ...
zdaj pa bruhajte in pluvajte kolikor hočete. tako je pač moje mnenje. klanjati pa se mi ne rabi noben, bog ne daj. samo firma naj mojo kakovost plača, pa bo vse OK.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
No potem se boš pa moral malo izkazat, malo vn metat pa mogoče kdaj kaj bo... veš šef tudi ne more vohat, kdo je nadarjen pa kdo ne. Ampak imaš pa še en problem, imaš višjo izobrazbo kot šef....

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
V pimeru da delaš v branži za katero velja kolektivna pogodba, bi bilo dobro prelistati le to.
V nasprotnem primeru ti pripada le dodatek na delovno dobo.
Sicer pa še vedno lahko stopiš do nadrejenih in jim poveš, da si zaslužiš višjo plačo.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
odgovornosti ne rabim in si je ne želim. želim pa več denarja zato, ker sem s 7. stopnjo VEČ kot sodelavci s 5. no, v bistvu je tako, tak malo, ko jaz delam, tak malo me itak ne morejo plačat.
zdaj pa pazi keč. delodajalcu bi se splačalo dat tistih 100 evrov več neto za mojo plačo, ker bi jaz bolj pristopil k delu in deloval v dobro delovnega procesa. tako pa ker sem po plači izenačen z nižje izobraženimi kadri, se mi pač ne da in ne dam nobene dodane vrednosti firmi. v državnih firmah se pač to da. zato sem pa vprašal, če lahko jaz direktorici predložim kaki akt, po katerem mi bi naj dala plačo primerno izobrazbi.
ampak ti si pač tako kot večina državnih podjetij trd in tup v glavi, pa ti take stvari ne potegnejo. zakaj bi jaz, kot višje izobražen delavec, delal bolje in učinkviteje kot sodelavci, če smo plačani isto. meni je lažje lenarit ...
ker pogajat se za boljšo plačo v državni službi je kot boj z mlini na veter ... je pa res, da bi mene težko nadomestili. ampak to lih ni neki "asset".

Si si že sam odgovoril - odgovornosti ne želiš. To pač prinese višji položaj v podjetju oziroma napredovanje. Kot tudi višjo plačo.
Več od sodelavcev si samo na papirju in v tvoji glavi, pa brez zamere. Delaš z njimi, zato si enak. Stvar delodajalca je, kakšno delo ima na razpolago in ti ga lahko ponudi. Za to ti ponudi po njegovem ustrezno plačo. Če ti karkoli od tega ni všeč, pač ne podpišeš pogodbe o zaposlitvi in greš naprej. Če pa se zaposliš in med delom izobražuješ, to še ne pomeni da boš avtomatsko napredoval. Lahko se recimo dogovoriš s šefom in mu razložiš situacijo - jaz bom naredil šolo, on ti pove kako mu (če sploh) to koristi in kaj ti lahko ponudi. Seveda ti lahko ne ponudi nič in ostaneš tam kjer si ali greš.
Saj so ti že prej razložili - tudi z doktoratom lahko ceste pometaš za enak denar kot pajapatak z nedokončano oš. Če si sprejel pogoje, si jih. Še vedno lahko daš odpoved.

Pa še nekaj - nadrejenim omeni, da imaš višjo izobrazbo in če je mogoče odprto kakšno delo zate. S pravim pristopom in odnosom prav mogoče karisaš napredovanje. Sigurno pa ne v takem stilu kot pišeš tukaj na forumu - imam izobrazbo, zahtevam napredovanje/višjo plačo. Ti delodajalcu pokaži/dokaži zakaj je dobro zanj, da ti napreduješ. Vendar - z napredovanjem bo prišla večja odgovornost, ki je očitno nočeš. Zato bi bilo mogoče najbolje, da vse skupaj zadržiš zase in delaš naprej.
Omenil si še, da bi te težko nadomestili... motiš se. Vsi smo nadomestljivi.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
če je državna firma in je delovno mesto na katerem si, sistematizirano za 7 stopnjo potem si upravičen do take calunge kot jo tvoje delovno mesto predvideva
ne-ne-1.gif

Sodelavec je pridobil ustrezno izobrazbo vendar mu šef dve leti tega ni priznal. Je hodil od kadrovske do direktorja pa nič. Nazadnje mu je le uspelo vendar mu je šef dal začetni razred tako, da je bil s plačo spet na istem
confused-1.gif
.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
A ti misliš, da bo npr. kelner s V. stopnjo imel večjo plačo od onega s IV. stopnjo? Ali pa oni kelner, ki ima VII. stopnjo, bo imel še višjo plačo? Seveda v isti kafani za isto delo...
Bizgec, tako ne gre.... Isto delo, ista oz. podobna plača.
Če pa ne nameravaš prevzeti kake odgovornosti in se posledično povzdigniti na višji delovni položaj, pa si brezveze študiral. Bek vržen cajt.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
bi moral
in na koncu mu tudi je. ponekod pač ne gre vedno enostavno... ampak v državnih firmah, javni upravi so pač taka pravila. saj te načeloma tudi ne zaposlijo če imaš prenizko izobrazbo. če pa že, potem ti dajo za xy % nižjo calungo . ko pa izpolniš pogoje pač dobiš kar ti pripada.
največkrat se zgodi, to kar se je tvojemu sodelavcu. ampak ima vsaj teoretične možnosti, da bo do konca del dobe prilezel za dva ali tr razrede višje kot pa če ne bi imel ustrezne izobrazbe..
nekak tak to laufa.
Da pa smo mi Balkanistan pa je itak vsem jasno.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Večjo plačo si v privat firmah zaslužiš z večjo odgovornostjo in zahtevnejšim delom, ne pa z višjo izobrazbo.

Sem mislil, da je keč v nečem drugem, ampak dejansko ti zgornje zadeve po tolikem času še nisi pogruntal. Potem pa res ne vem, zakaj bi imel višjo plačo.