a je žarnic zmanjkal?!

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.120
16.339
113
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Spet jamranje čez tisto cesto, ki sploh ni tako slaba, je vsaj pofilkana.

Ki sploh ni tako slaba
aplauz.gif

Vozim se po celi SLO ampak te vodiške ceste se pa izogibam, če je le mogoče. Podn od podna, med drugim ravno zaradi flikanja, ki to sploh ni ampak se samo nalaganje dodatnih plasti asfalta, da se pogrezanja sploh ne omenja. 80% makedamskih cestic je bolj prevoznemu sredstvu prijazih kot pa ta "poflikana" asfaltirana
bonk.gif

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.422
4.992
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Popolnoma te razumem, s tem, da velika vecina, ki zamenja zarnico ni toliko sposobna, da jo obrne na svoje mesto in potem svetijo navzgor in v vse smeri samo v pravo ne. Da o ljudeh, ki je ne zamenjajo po pol leta in vec ne govorim,...in tistih, ki imajo prizgano vse zivo, samo zmigovcev nikoli ne..
Prakticiram ze kaksen mesec voznjo na siht izkljucno z dolgimi in a ves, da mi niti 75% ljudi ne blenda.
hysterical-1.gif
cisto tako, experiment, ces divji zahod, kakor komu pase. Meni se pac v tem svetu zdi kul voziti skos z dolgimi. Ko jebe ostale.

jaz sem že obupal z blendanjem, tem ki nimajo prižganih luči in tistim ki imajo dolge, ponavadi so to osebe, ki se bojijo avto vozit,
in jih je strah karkol vklopit ali p iz preventive vse nažgejo, sam da jih bodo videli, tretji primeri pa so tisti ki nimajo pojma kaj je zakaj...

kam se potem ti uvrščaš?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.422
4.992
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Ne, ljudje se sprijaznijo. So pa zivcni. To pa se zmeraj. Sedaj sem se navadil cesto Komenda-Vodice, ki je v stanju bombardiranja Dresdna v 2. vojni, voziti s 30kmh. Zanalasc, ker pac nimam sluzbenega avtomobila in podvozje popravljam sam. Tukaj pa je vojna! Voznja 2cm za ritjo, blendanje, prehitevanje,.. malodane po polju po desni. Samo zato, da bo potem lahko na sihtu kavico pil 2min prej. Itak pa se srecamo na semaforju pred ac v Vodicah potem..
bonk.gif

to je pa že malo bolno ali pa pretirano gorenjsko špranje... cesta je res slaba ampak je poflikana, ni udarnih jam ipd...
in moraš bit res pacijent da se tam voziš 30km/h, še huj k nedeljski vozniki ki po vsaki vožnji obriše prah iz avta...

daj pošlji slike avta pa sebe, da bomo odprli en račun za prispevke za tvoj avto, da se boš potem lahko normalno peljal
in s tem sprostil že tako zasedene ceste....
bonk.gif

svašta majka rodi....

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Ja lahko, ni problema. Sorry clovek, jaz grem po tej cesti 4x na dan in avto nimam sluzbenega avtomobila. Vse placam sam. In glede na to, da je cesta nevarna bom prilagodil hitrost razmeram.
Ce vse tako boli [cenzura] za druge ljudi, je cas, da zacnem tudi sam misliti nase.. in na svoj avto. Hvala, da si me spomnil, bom vozil bolj po sredi, da ne bo moznost prehiteti.
evil.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne skrbi. Bomo prisli popisat ko te bo lokalni fitipaldi na havbo dal. :*

Ti pa kar povej v katerem rajonu delas, da te ne bom prehitro prisel ozivljati, ko bo policajckom zagustilo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Sedaj sem se navadil cesto Komenda-Vodice, ki je v stanju bombardiranja Dresdna v 2. vojni, voziti s 30kmh. Zanalasc, ker pac nimam sluzbenega avtomobila in podvozje popravljam sam.

Spet jamranje čez tisto cesto, ki sploh ni tako slaba, je vsaj pofilkana. Za tiste ušive 2 km se dela že en čas tak halo. Ali se sploh kdaj zapeljete iz radija 20km ven iz Ljubljane, da bi dejansko videli slabe ceste?

Kje imamo slabše ceste od te? Pa da je tudi (kao) asfaltirana.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Vodice-komenda je zanič ampak ni ravno presežek, malce se pogrezajo kolesnice ampak na pamet znam naštet vsaj 3 take odseke na podobnih cestah! Govorimo verjetno o tej cesti.

Pol ure stran imaš pa povprečno žalost slovenske periferije. Sej bi dal kakšne z mojega konca ki so še slabše, ampak je google street view avtu razpadla kamera zaradi lukenj in ceste ni v bazi!
grin1.gif

Aja tale offtopic je odlično nadaljevati v novi temi kje bi iskali "najslabšo" cesto. Pravila recimo da mora bit v sloveniji in da mora bit "asfaltirana"!
cheer.gif

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.063
78
48
Na primer Logatec-Žiri, edina cesta v Žiri, kjer se je dovoljeno brez spremstva pripeljat s šleparjem. Pa imajo Žiri precej več industrije in takega prometa kot Komenda. To je ene 20km slabe ceste proti 2km v Komendo. Sicer so pa gnile ceste skoraj povsod na vasi, razen tam kjer so ravno pred krizo obnovili.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.425
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne skrbi. Bomo prisli popisat ko te bo lokalni fitipaldi na havbo dal. :*

Ti pa kar povej v katerem rajonu delas, da te ne bom prehitro prisel ozivljati, ko bo policajckom zagustilo.

Ne skrbi. Ozivljat znajo tudi moji sodelavci. Ce pa ze bo tako hudo da bi me bilo potrebno ozivljati pa bos itak delal po navodilih zdravnika. Zdej pa nazaj jokat cez luknje na cesti, kamione in podobno.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi: Sej bi dal kakšne z mojega konca ki so še slabše, ampak je google street view avtu razpadla kamera zaradi lukenj in ceste ni v bazi!
grin1.gif
Že tako ste je preveč dobili in ste jo morali spraviti v ovinke, da je šla cela v grapo
grims-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, da se vrnem deloma na prvotno vprašanje... mi znaš mogoče ti (kot "varuh pravice") povedat, kako hudiča je možno legalno prodat avto s temi ledikami?? Ker, kakor so nas "učili", moraš imeti tudi podnevi prižgane "dnevne+pozicijske luči". Zdaj pa, kupiš avto, ki ima poleg običajnega seta luči še "ledice" nekje v sprednjem odbijaču.

-> ko so prižgane te ledice, zadnje pozicijske luči ne svetijo... je to OK ali ne? Kako zakon predvideva tako uporabo, če sploh? Kdaj moraš preklopit na dejanske luči in ali se smeš s tem peljat skozi tunel?

(to, da vsak pozi s svojo kombinacijo luči, se pač navadiš... še vedno najbolj najedajo nedeljski vozniki z zadnjimi meglenkami, tri dni po tem, ko je bila megla
aplauz.gif
)

lp
Peter

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
V Šparu imajo akcijo avtomobilske žarnice komplet po 3,49 EUR z dvema H7.
nahrung002.gif

Mogoče pregorijo takoj, ko jih vstaviš?
grims-1.gif

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:Ker, kakor so nas "učili", moraš imeti tudi podnevi prižgane "dnevne+pozicijske luči". Zdaj pa, kupiš avto, ki ima poleg običajnega seta luči še "ledice" nekje v sprednjem odbijaču.

Moraš prebrat novo zakonodajo. Vidim, da nisi.

nahrung002.gif

Tega tudi ni storil en star hrvaški policaj, po mojem tik pred penzijo, ki me je ustavil. Ko sem ustavljal in zavil desno, se je na mojem avtu prižgala desna luč. Nič mu ni bilo jasno. On je v tem videl nekaj narobe. Na koncu me je vprašal, če probava na mestu, torej pri parkiranem, ali se bo tudi prižgala?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
V Šparu imajo akcijo avtomobilske žarnice komplet po 3,49 EUR z dvema H7.
nahrung002.gif

Mogoče pregorijo takoj, ko jih vstaviš?
grims-1.gif

Misliš S-Budget 1+1 gratis? Prva mi je crknila po dveh dneh, druga je zdržala skoraj en teden
uf-1.gif

Imaš kak link, kjer se opisuje upraba led svetilk namesto pozicijskih?

lp

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Citat:

Imaš kak link, kjer se opisuje upraba led svetilk namesto pozicijskih?

lp

Kaj boš s pozicijskimi?
Luči za dnevno vožnjo, so po novem ali dnevne svetilke.
smile-1.gif

Lahko uporabljaš dnevne svetilke ali zasenčene žaromete.

Sedaj nimam časa najti vseh, ker je več členov, evo enega: (malo še pogooglaj za več info)

https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/71-clen-uporaba-svetlobne-opreme-na-vozilu

5. »dnevna svetilka« je svetilka za dnevno vožnjo, ki pomeni naprej usmerjeno svetilko, katere namen je narediti vozilo bolj opazno pri vožnji podnevi;

http://www.policija.si/index.php/pogosta-vpraanja/1172-promet
17. Zanima me, če je dovoljena uporaba pozicijskih žarnic LED v prometu? Torej takšnih, ki svetijo belo - vem namreč, da se nikakor ne sme uporabljati žarnic, ki svetijo modro.

Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi.

Voznik mora voziti podnevi s prižganimi dnevnimi svetilkami. Kot dnevne svetilke se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25 %. Dnevne svetilke ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot dnevne svetilke, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske svetilke. Dnevne svetilke imajo lahko tehnologijo LED.

Če je avto homologiran in uporabljate luči za dnevno vožnjo v skladu z določbo 71. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (torej tudi, če ob uporabi luči za dnevno vožnjo zadnje pozicijske luči sočasno niso prižgane), potem zaradi pravilne uporabe luči za dnevno vožnjo ne morete biti sankcionirani, če je tako predvidel proizvajalec vozila.

Naknadna namestitev takšnih luči pa se šteje kot poseg v vozilo in torej za predelavo vozila. Zato brez odobritve pristojne službe vožnja s takšnim vozilom ni dovoljena.

71. člen

(uporaba svetlobne opreme na vozilu)

(1) Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi.

(2) Ponoči uporablja voznik iz prejšnjega odstavka praviloma dolge žaromete, ki jih mora pravočasno zasenčiti, ko mu prihaja nasproti drugo vozilo, skupina pešcev ali vlak, če vodi cesta ob železniški progi, ali če je spredaj vozeče vozilo tako blizu, da bi dolgi snop svetlobe motil voznika. Ob zasenčenju žarometov je treba prilagoditi hitrost vozila dolžini osvetljenega dela ceste. Vožnja samo s pozicijskimi svetilkami v cestnem prometu ni dovoljena.

(3) Na cesti, osvetljeni s cestno razsvetljavo, ki zagotavlja dobro vidnost, in v predoru ni dovoljeno uporabljati dolgih žarometov.

(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

(5) Žarometi, svetilke in odsevniki na vozilu med vožnjo ne smejo biti zakriti ali umazani.

(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi dnevnimi svetilkami. Kot dnevne svetilke se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Dnevne svetilke ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot dnevne svetilke, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske svetilke.

(7) Na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti osvetljeno s pozicijskimi svetilkami. V naselju zadostuje, da je vozilo osvetljeno s pozicijskimi svetilkami na tisti strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Označitev vozila s pozicijskimi svetilkami ni potrebna na cesti, na kateri cestna razsvetljava zagotavlja dobro vidnost vozila ali če je vozilo ustavljeno ali parkirano na označenem parkirnem prostoru.

(8) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo četrtega, petega, šestega ali sedmega odstavka tega člena.

(9) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo drugega ali tretjega odstavka tega člena.

nahrung002.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Pozor, pozor. Danes je spet dan crknjenih žarnic. [cenzura] ga, vreme je takšno, tudi meni je šla sprednja desna. Ko so se prižgale luči, je riknila.