A greste kaj v dol k južnim sosedom?

Schime

Guru
22. nov 2008
2.010
788
113
Jaz res ne vem kaj imate nekateri same probleme s Hrvati (verjetno tudi z drugimi). Sami kompleksi. Pa zakaj ne pišejo to pa ono. Pa kaj nas boli krščen duš kaj oni pišejo. A smo res tako nesamozavestni, da nas vsak članek kjer ne piše, da smo najboljši gosti vrže iz tira.
Pa na drugi strani sami problemi v trgovinah in restavracijah. Sam bi se resnično vprašal, če ni z vami kakšen problem.
Sam v 20 letih nisem naletel niti na en problem. Kaj, da bi še kdo z mano govoril angleško (na Hrvaškem seveda).
Fak res ne vem kje se najdete z vsemi problemi. :zavijazocmi:
Sicer pa mene boli k kaj si Hrvati in ostali mislijo o meni. Sam grem za sebe na dopust in si naredim tako, da je meni prav. Zdaj a je to Hrvaška ali pa kakšna druga država. Je pa res, da se tam obnašam normalno do vseh in ni panike še nikjer bilo.
Še najmanj "prijetno" sem se počutil sedaj, ko sem bil na Slovenski obali in sem imel za sosede same klene Slovence. :jok:

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Jaz res ne vem kaj imate nekateri same probleme s Hrvati (verjetno tudi z drugimi). Sami kompleksi. Pa zakaj ne pišejo to pa ono. Pa kaj nas boli krščen duš kaj oni pišejo. A smo res tako nesamozavestni, da nas vsak članek kjer ne piše, da smo najboljši gosti vrže iz tira.
Pa na drugi strani sami problemi v trgovinah in restavracijah. Sam bi se resnično vprašal, če ni z vami kakšen problem.
Sam v 20 letih nisem naletel niti na en problem. Kaj, da bi še kdo z mano govoril angleško (na Hrvaškem seveda).
Fak res ne vem kje se najdete z vsemi problemi. :zavijazocmi:
Sicer pa mene boli k kaj si Hrvati in ostali mislijo o meni. Sam grem za sebe na dopust in si naredim tako, da je meni prav. Zdaj a je to Hrvaška ali pa kakšna druga država. Je pa res, da se tam obnašam normalno do vseh in ni panike še nikjer bilo.
Še najmanj "prijetno" sem se počutil sedaj, ko sem bil na Slovenski obali in sem imel za sosede same klene Slovence. :jok:
Tebe briga, mene pa ne, da pridem v restavracijo in so jedilniki v vseh živih jezikih, v slovenščini pa ne. Pa je recimo v Istri vejretno pol turistov Slovencev.
Pa jaz znam hrvaško, ampak oprosti, če Čeh dobi za isto ceno jedilnik v češčini, potem naj ga tudi meni dostavijo v slovenščini. Ravno tako je z jezikom. Če se z vsemi lomi v njihovem jeziku, potem naj se še v slovenščini. Če pa vsem jebe ježa v hrvaščini, potem bo pa to tudi zame dobro.
En sladoledar je ta mala dva takoj v slovenščini ogovoril, ko je slišal, da smo Slovenci. Ugani, kam smo potem hodili na sladoled, pa je bil čisto izven večernega sprehoda. Pa občutek je bil pri tem čisto drugačen.
In jaz tudi nisem imel nobenih problemov na Hrvaškem, ampak da nekdo lomi češčino, meni bo pa mirno v hrvaščini šprehal, pa hvala lepa. Bo moj denar kdo drug dobil. Drugo je, da bi se opravičil in vprašal, če razumemo hrvaško. Ampak tega še nisem doživel, Slovenci kar moramo razumeti hrvaščino. Jok brate.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Hrvati so lahko zelo, zelo srecni, da jim je bila v zibelko polozena taka obala, kot jo imajo. Bojim se pomislit, kaj bi bilo z njimi, ce bi imeli 40km usrane obale, kot jo imamo mi...

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Zastavljeno vprašanje lahko postaviš za sleherni kotiček zemlje, tako da nebi o tem...

Poglej kaj sem citiral, tako, da je kar na mestu. Prilagajanje večernih sprehodov z družino ob edinem frej tednu v letu zaradi hrvaških sladoljedarjev v Istri, za katere je jasno, da bi večina slovenskega turista najraje potamanila.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Poglej kaj sem citiral, tako, da je kar na mestu. Prilagajanje večernih sprehodov z družino ob edinem frej tednu v letu zaradi hrvaških sladoljedarjev v Istri, za katere je jasno, da bi večina slovenskega turista najraje potamanila.

Se mi močno zdi, da je večina hrvaških sljadoljedarjev v Istri - Albancev.

In Albanci bi radi imeli še svojo tretjo in, če se da, tudi četrto državo.

Ne glede kje: na Hrvaškem, v Sloveniji, kjerkoli...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Se mi močno zdi, da je večina hrvaških sljadoljedarjev v Istri - Albancev.

In Albanci bi radi imeli še svojo tretjo in, če se da, tudi četrto državo.

Ne glede kje: na Hrvaškem, v Sloveniji, kjerkoli...
Res je. Se pa odlično učijo jezikov (ko je treba oz. jim je v korist), znajo tudi nemško, češko, angleško, italijansko, ... ni da ni...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Hmmm, ...letos sem se med dopustom vmes ustavil tudi v Albaniji. Zadeva neverjetno resna. Albanija bo v petih letih dohitela Grčijo, glede turizma.
Šipoze o katerih pa tule govorite, so pa iz Kosova - že res da imajo žlahto v Albaniji, toda iz Kosova. So neverjetno organizirani in dišijo po mafijski organiziranosti, jih ne smemo jemati "z levo roko".

• Všeč mi je
Reactions: AndrejEnej

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Hrvati so lahko zelo, zelo srecni, da jim je bila v zibelko polozena taka obala, kot jo imajo. Bojim se pomislit, kaj bi bilo z njimi, ce bi imeli 40km usrane obale, kot jo imamo mi...
Hrvatje niso krivi da ima Slovenija gnojno jamo v Kopru direkt na obali in ob obali.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.862
-1.026
113
150.000.000 km away
Hmmm, ...letos sem se med dopustom vmes ustavil tudi v Albaniji. Zadeva neverjetno resna. Albanija bo v petih letih dohitela Grčijo, glede turizma.
Šipoze o katerih pa tule govorite, so pa iz Kosova - že res da imajo žlahto v Albaniji, toda iz Kosova. So neverjetno organizirani in dišijo po mafijski organiziranosti, jih ne smemo jemati "z levo roko".

Točno tako, sem bil letos v Vlore-ju.
Po mojem mnenju je 5 let preveč, ujela jih bo v letu, dveh (če primerjam, kaj vse so naredili v zadnjih 2 letih).
Sicer pa pri nas res mešamo Kosovo ter Albanijo. Res je tudi, da je Albanija črno bela. Morje top, urejenost top, notranjost pa .... ceste pod nivojem, življenje pod nivojem, na cesti moraš pazit na krave, koze, ovce, pse ... ni da ni.
V obmorskih letoviščih se (z nekaj izjemami) z lahkoto pogovarjaš angleško, italijansko, medtem ko v notranjosti govorijo pretežno albansko (al kako se imenuje ta jezik-šiptarsko?), še otroci ne govorijo angleško. Varnost v mestu je bila top, policija z lučmi patruljira cel dan. V tednu dni nisem bil priča nobenemu sporu, streljanju ... prej kaj takega doživiš v Portorožu ali pa celo v Ljubljani...žal.
Pa še ena fama: v Albaniji vozijo Mercedeze, stare. Ja, da ne bo res! Toliko S-ov, celo AMG-jev (izgledali so pravi, tudi zvok je bil top) v Sloveniji nisem videl. Modele kao D240 in D180 vidiš samo še na vaseh. Pa tudi sicer se na cestah vozi precej vozil drugih znamk, ne samo MB.
Je pa jeba ob vstopu v državo, ko imajo na meji pred teboj prednost vsi "mafijaši", enako je na cestah ... se pač umakneš, da gre "mafija" mimo, potem pa piči dalje.
Šel sem še v Dhermi in Himare, ti dve mesti pa nista toliko urbani, je pa morje tam fantastično ... jonsko pač. Meja med mediteranom ter jonskim morjem je (če se ne motim) ravno v Vlore-ju.

p.s. popravek: prej sem napisal, da sem bil tudi v Sarande, pa nisem bil. Najdlje sem prišel do Himare. Namesto SArande sedaj piše Dhermi, kar je prav ... sorry

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, Vlore je menda 3 leta star. Urejeno pa do zadnje podrobnosti, cestna razsvetljava, urejenost zelenic okoli cest ... novi bloki, ... domačini so rekli, da je zadeva stara 3 leta.

Šiptarji (Albanija je po njihovo Šiptarija, da ne bo pomote), so v modernem času razselili svoje ljudi čez cel svet, z obvezo, da bodo ti mladim omogočali brezmejno podporo, da se kasneje uveljavijo. To je neverjetna ekspanzija. To so Iliri, pradavni staroselci, živijo svojo kulturo in nihče ne more osporavati, da niso uspešni.

Sedaj so začeli črpati kapital nazaj iz sveta.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ko vidiš na cesti Bemfa, veš da je notri bosanc. Ko vidiš mercedesa, veš da je noter šiptar. Cela Albanija je na Mercedesih :norec: , res.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.862
-1.026
113
150.000.000 km away
Ja, Vlore je menda 3 leta star.

Imaš kar prav, nekje toliko, ja.
In še en podatek, izredno pomemben za "šparovne" slovenčke: če mislite, da je v Albaniji (ob morju) poceni, potem se motite. Sicer ni tako drago, kot v Portorožu in na Bledu (pivo je recimo od 250 do 400 lekov), še zdaleč pa ni poceni. Tudi v trgovinah so nekateri izdelki dražji kot pri nas, nekaj je cenejših, a v glavnem smo tam-tam. Še enkrat: podatki so za obalna mesta.
O cenah v notranjosti pa ne vem povedat, ampak tam itak nimaš kaj počet (iskat). Verjamem pa, da je precej ceneje.

Bi moral it še v Sarande ... mogoče je kaj drugače ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sarande ... saj sem šel skozi, malce smo zabluzili po ulicah.
Sicer pa kot vedno, čudežev ni. Dobiš pa dober občutek. Skenderbeu je 5 Ejev, Bacardi pa običajnih 22. Itd. Čudežev ni. Dogajajo se samo še na hrvaškem, kjer ti štruco "hleba" ( bogvaruj to izgovoriti :zavijazocmi: ) zapalijo po trikratni ceni.