5.1 zvočniki

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
po vohanju okrog je odločitev že 99% padla. To bo reciever HK 255, ki podpira truhd in dtshd in zvočniki infinity primus. Sem poslušalomejeno kombinacijo in za moj pojme je vrh glave. skupaj je 800€

Ko bi šele slišal, kako dobro igra harman na kakih BOWERS-ih (model 683 recimo)....kapo dol. Za poslušanje glasbe je HK trenutno res odlična izbira.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ravno to sem mislim pokomentirat....

ojačevalec bo dober, zvočniki pa precejšnja žalost..torej bo skupni efekt bolj tak tak.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
heh vidva sta komendianta
wink-1.gif
sem poslušal omenjeno kombinacijo, za mene puna kapa

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
gre se za uravnoteženost sistema.

dati 500 EUR za ojačevalec, potem pa za komplet 6 zvočnikov 300 EUR je zgrešena logika!

Ker ojačevalec bo (po domače rečeno) predober za zvočnike...tako celota ne bo prišla do izraza oz. je čisto vseeno če potem raje kupiš ojačevalec za 350 EUR saj razlike niti ne boš opazil.

V tem je sržika problema.

Pa ni potrebe kupit stereo zvočnikov za jurja....pač pogledaš po malo boljših - torej v rangu ojačevalca (realno pa bi moral za tak ojačevalec primaknit vsaj 800 EUR za komplet 6-ih zvočnikov).

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
@vincent: Primus so mogoče res poceni zvočniki, ampak kar se pa zvoka tiče, so pa fenomen. Seveda jih ne smeš primerjat z B&W ali podobnimi, za dobre 300 eur kolk koštajo z wooferjem vred so pa vsekakor vredni vsakega centa.

Plus tega je AVR255 7 kanalni ojačevalec. To pomeni da lahko kasneje dokupi 1 par boljših sprednjih stereo zvočnikov (rabljeni se včasih dobijo za smešen denar), primus satelite pa porabi za 2x surround + 2x back surround + center + woofer.
Plus tega ima AVR255 receiver že DTS-HD Master Audio in Dolby True HD + Faroudja videoprocessing. Cenejši AVR155 (ki bi cenovno bolj pasal k Primus-om) vsega tega nima. Te stvari so pa 'must-have' za bluray, ki je pred vrati...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
nekako tako sem tudi sam razmišljal. V trenutni kombinaciji je avr255 res overkill, ampak mi drugega ni preostalo, če hočem bit pripravljen na blueray. So pa za ta denar bomba, kasneje pa bom mogoče res prednje menjal. Edino woofer mi trenutno še nagaja, nekam premalo šusa ima, se moram še malo z nastavitvami igrat

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
receiver že DTS-HD Master Audio in Dolby True HD + Faroudja videoprocessing.

sicer nisem ravno na tekočem z vsemi novitetami ki se pojavljajokot gobe po dežju...

samo ni mi pa jasno v čem se razlikuje ZVOK, ki prihaja filma posnetega filma (torej SLIKE) v 520 (?) vrsticah, in onega, ki bo prihajal iz slike posnete v fullHD ločljivosti?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.898
113
Navadni DolbyDigital je kompresiran podobno kot MP3 in bi se zavoljo tega kakovost zvoka lahko zmanjšala. Je pa res da je kompresiran z bitratom cca. 320k in sem skoraj prepričan da 98% ljudi ne opazi razlike med njim in nekompresiranim zvokom.

Novi formati na BlueRayih pa so verjetno mnogo manj ali nič kompresirani.

Samo mene sedaj zanim, kaj je meni storiti, ki sem pred 14 meseci kupil reciver ki ima samo DD in DTS dekoder. A BR playerji znajo na izhod pretvorit DD ali DTS.
No ena varianta je menda da ima player že odkodirane analogne izhode (po navadi jih je 7) in jih enostavno pripelješ na reciver, ki te signale nič ne prekodirajo ampak jih samo ojačajo. Ampak tukaj je pa hec. Ker tukaj pa več ne moreš spreminjat signala, kot naprimer združevat 7.1 sistem v 5.1.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
aha..v tem je fora.

Veš kako....bojo že tako prilagodili, da boš lahko poslušal na vseh možnih reciverjih...že zdaj je posnet zvok v več formatih in izbereš ustreznega...tako bo verjetno tudi pri blue ray-ih.

Verjetno res.....da po večini noben ne bo opazil razlike med stisjenim in nestisjenim formatom, to pa zato ker ni prave podpore elektronike in zvočnikov, kjer bi se ta razlika opazila.

Na ojačevalcih ranga nekaj sto EUR in zvočnikih iste vrednosti kaj dosti razlike (roko na srce) ne bo.

Je kul ves ta napredek.

Na koncu pa se (še vedno) za dušo usedeš pred stereo, na katerm imaš priklopljen 15 let star ojačevalec proizvajalca, ki je 99 % ljudem popolna neznanka), zakurbljaš CD player (na lampe)..se usedeš pred zvočnike (zgolj in samo dva) zapreš oči in.....in UŽIVAŠ.

Ohne DTS, doly, surrounda, digitala, optikala, supersatala...zgolj analogni stereo zvok, po možnosti posnet v 50-ih letih prejšnjega stoletja (to vejo tisti, ki namesto CD spačkov kurbljajo gramofone in na njih plate).
smirk-1.gif

(le kriza je, ker je manj in manjčasa za počenjat kaj takega...pa še takrat ko je kaka ura prilike, uleti mala: 'Ati, ati dej Hej prijatelj' (od Slaka) da lahko skače po jogiju...pa smo tam
evil.gif
)

...okej....malo sem zašel s teme.........

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Veš kako....bojo že tako prilagodili, da boš lahko poslušal na vseh možnih reciverjih...že zdaj je posnet zvok v več formatih in izbereš ustreznega...tako bo verjetno tudi pri blue ray-ih.

ravno to bi znal bit problem pri ripih, ker se odstrrani vse "ne"potrebno, da se ohranita zvok in slika čimboljša.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Na wiki sem videl da je drugo ime za optični kabel ravno Toslink.

Pomojem je razlika le v priklučkih in dolžini.Glede kvalitete ne vem če je razlika - kak bi lahko bil cenejši kabel slabši, če se po istem počasnem in zelo dragem procesu proizvajajo optični kabli?!?

Upam, da še bo kdo kaj dopisal iz lastnih izkušenj, ker mene tudi zanima.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Toslink = optical
Razlike (zvokovne) med optičnim kablom za 8 EUR in tistim za 25 EUR ni. Je pa veliko drugih dejavnikov (cela veriga: vir - ojačevalec - zvočnik), povezanih s tem, če slišiš razliko med kabli. Na sistemu do jurja EUR (ali pa celo kakim računalniškim) ni šanse da slišiš razliko.

Čisto nekaj drugega so pa zvočniški kabli. Tam je že pri poceni kablih razlika, če zamenjaš presek za večjega (npr. iz 1,5mm2 na 4,0mm2). Malo bolj resni kabli, ki potegnejo iz sistema najboljše (ali pa zakrijejo njegove napake) se pa potem začnejo pri 30 EUR/meter (enojni).