42 dan ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Post izključno zaradi hujšanja ne priporočam. Ker si nakoplješ na glavo jojota, ki se ga hudo težko znebiš ...

Te pa post spuca do konca. ne moreš verjet, če ne vidiš na lastne oči.

Aja, slik pa nimam
redface-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
wiki
"Human diet

A number of individuals are experimenting with different varieties of intermittent fasting as a dietary regimen. In this context, shorthand such as "20/4" is used to denote a repeating pattern of 20 hours of fasting followed by 4 hours of non-fasting. For example, "Fast-5" is a book promoting a regimen equivalent to "19/5". Other alternatives include "16/8" and "15/9".

The phase of the fasting period may also be specified. Practitioners often start the fasting period at the commencement of nightly sleep.

In common usage, intermittent fasting describes any diet that includes a period of fasting and a period of non-fasting, even if the diet involves consuming a limited amount of calorie-containing beverages such as coffee or tea during the fasting period.[15] This contrasts with scientific usage of the term, in which no calories are consumed during the fasting period.

Another variation on intermittent fasting is to consume limited calories (e.g., 20% of normal) rather than none at all on fasting days. This regimen may provide many of the benefits of intermittent fasting.[16]

Another possibility is a full-day fast. This is done by waking and not eating food until a few hours before bed. It is recommended to eat a small meal or snack at this time, consisting of vegetables, meat or eggs, and nuts or oil. Eating a single meal per day without caloric restriction worsens some cardiovascular disease risk factors.[17]

One specific plan involving this full-day fasting, popularized by the BBC2 Horizon documentary Eat, Fast & Live Longer in August 2012, is the 5:2 diet, with two fast days per week."

Na tole lahko rečem samo
hysterical-1.gif

Tole je napisal nekdo, ki mu zjutraj ne paše zajtrk in začne jesti šele s kosilom. Tole NI pravi post!

Drugo povezavo še berem in ni nič kaj boljša. Se je pa človek lepo zavaroval; vsak človek reagira drugače. Menda ja ne
uf-1.gif

(bi pa rad videl človeka, ki en cel dan ne je, drugega pa je "normalno", potem spet en dan ne ...to je mučenje. vem iz izkušnje)

((sem pa nameraval (in tudi bom) se it nekaj takega tudi jaz po zaključku posta (pravega) le da bodo obdobja +/- en teden))

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.398
7.072
113
Sem že prebral kar nekaj feedbacka glede tega IF in vsi poročajo pozitivno. Sam tega problem nisem, ker ne rabim, vsaj zaenkrat še ne. Ampak če bi bilo tako, ne bi imel problemov s hranjenjem zgolj 2x na dan, ampak to je mišljeno samo za kak teden, dva, da zgubiš nekaj % maščobe, nekje 5% se lahko zgubi. Potem pa pač normalno, zdravo, naprej.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citiran del se nanaša na "grehe" v obliki župce in manjšega grizenja (vse še vedno v okviru "dovoljenega" vnosa za post). Ampak telo to zazna kot hrano (kar seveda je) in naslednji dan reagira kot da je spet na začetku posta. To pa pomeni da se počutim usrano za popizdit.

Postim se že par let. Nisem začel zaradi vere ali zdravstvenih težav. Razlogov je več ampak glavni je (pošteno priznam) kontrola teže. Zato tudi pravim da tole ni prava pot, čeprav je zelo učinkovita. Razen če človek prakticira pravi post najmanj enkrat na leto. Drugi razlog je zdravje. Čeprav nisem imel (in nimam) težav z zdravjem, sem prebral precej literature na to temo in povsod so zadevo hvalili kot zelo blagodejno, ker se telo sčisti prebavni del pa pošteno odpočije. Poleg tega sem hotel videti če jaz to zmorem. No, ugotovil sem da zmorem.
Ugotovil sem pa tudi, da po postu ob "normalni" hrani kile kar letijo nazaj. Zato tudi odsvetujem postenjo samo zaradi zbijanja kil.

B81

22. jul 2007
37.892
11.106
113
Zakaj pa enostavno ne zmanjšaš obrokov za polovico?
To kar delaš zdaj, zelo verjetno ni zdravo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pravzaprav je. Tako vsaj pravijo mojstri posta.

Zmanjšanje obrokov za polovico pa pri meni ne gre, vsaj ne na dolgi rok oz. čas, ki bi bil potreben da se pozna efekt. poleg tega se tudi pri takem režimu pojavi jojo, ker je to v bistvu restrikcija. Telo ima zanimivo logiko ...

B81

22. jul 2007
37.892
11.106
113
Post je zdrav zato, ker dobiš manj "strupov" v telo, za organe pa sigurno ni, ker je to šok...avta s turbino tudi ne ugasneš takoj, ko prideš iz Grobnika
grin1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ljudje s tovrstnimi izkušnjami (s postom, ne s turbino) pravijo(mo?) drugače. Kaj pa zdaj?
grims-1.gif

(pazi, jaz tole delam že ene pet, šest let, teža mi vsako leto zaniha občutno, pa se počutim odlično. no, zdajle brez čokolade ne ravno, ampak ...
cool-1.gif
)

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Post ali kakršnokoli stradanje je škodljivo in ni primerna tehnika hujšanja.

S stradanjem začne telo namesto iz maščob energijo pridobivati iz beljakovin - mišic. Pač poskuša prihraniti pri porabi energije in ker so mišice eden glavnih porabnikov, jih začne zmanjševati. Prav tako se potem vsaka hrana, ki se jo v takem stanje poje, pretvori v maščobo kot dodatna zaloga. S tem sistemom lahko človek preživi dolgo brez hrane, to je menda prinesla evolucija? za preživljanje obdobij brez hrane.

Tako, da za hujšanje je stradanje slabo. Zmanjšaš si mišice, ki so velik porabnik kalorij, torej jojo efekt je zagotovljen. Ker ko začneš nazaj normalno jest si zaradi manjših mišic ne rabiš toliko zaužitih kalorij, višek gre seveda v maščobe.

Tako naj bi bilo to, ve vem točno kje sem prebral, vira tako nimam.

I

Izbrisan uporabnik 474

tudi jaz sem pre kakšnega pol leta malo "skinil" dol. Od sredine septembra do 1.1 sem zlezel iz 107 na 89. telovadba povprečno 1x tedensko, mogoče 2x (kolo). Moj jedilnik: 6x jajce, 1kg solate, 2 žlici arašidovega masla, pest arašidov, pol kg piščančjih prsi - dnevno. Za pit voda, Coca Cola Zero, kava z natrenom. 1x na teden se je jedilnik spremenil na 75g koruznih kosmičev z rozinami in medom, 250g skute, banane, 100g riža z grahom in file osliča/pange, 100g makaronov z pradižnikovo mezgo...

Lačen nisem bil, skoraj 20kg v 70 dneh, nič pretirane telovadbe, jojo efekta ni (od 1.1 dalje jem normalno in mi teža niha +/- 0.5 kg)...