ksz
Sumim, da je v tej debati tako, kot vedno: 3/4 ljudi govori o stvareh, ki jih bodisi ne razumejo, bodisi jih razumejo vsak po svoje (kot po pravilu seveda napak).
Nekdo naj se opogumi in napiše vašo definicijo za:
- brezposelnost
- brezposelno osebo
Da bomo govorili o istih stvareh, ker sedaj ne. Jaz sem zgoraj že podal definicijo brezposelne osebe, prebral jo je očitno malokdo. Ker po moji definiciji je brezposlenih lahko 3.217 (tisti, ki vsaj 1x tedensko prosijo vbogajme in so pripravljeni delat za hrano) ali pa 1 milijon (tisti, ki razmišljajo o novi službi in so pripravljeni jutri sprejet delo za 100k letno).
Potem bo mogoče tudi žajfa razumel
Citat:
Realna brezposelnost je višja kot prikazujejo statistični podatki, 126.000 reg.brezposlenih + tisti, ki niso vpisani in so bili izbrisani, zaradi svoje malomarnosti pri neodzivanju na povabila iz strani ZRSZ.
Oz., nekdo, ki več ne dobi nadomestila se ne udeleži povabil in ga avtomatsko brišejo, ker je brezveze bit na ZRSZ s tem da tak išče aktivno zaposlitev.
da gre njegovo razmišljanje tudi v drugo smer: da so na Zavodu prijavljeni ljudje, ki po definiciji (a smo spet pri tem?) ne spadajo med brezposelne in je potrebno, krščenmatiček, kakšnega celo odšteti
In da je registrska brezposelnost zaradi političnih pritiskov precej arbitrarne narave, recimo ji kar računovodska kategorija
, pri anketni pa so takšni vplivi onemogočeni (pač nismo Grčija), zato predstavlja hočeš-nočeš-karkoli-si-že-misliš-o-statistiki, glavni in mednarodno primerljivi vpogled v brezposelnost na Slovenskem. Vsekakor pa je za oba tipa potrebno poznat njune metodološke osnove, preden lahko vlečemo kakršnekoli zaključke.