''Zvijanje'' cabriov

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Tokrat prosim za izkušnje iz prve roke in bebce, ki poznajo vse v nulo z interneta ali od sestrične bratranca prosim, da se vzdržijo komentarjev.

Pri cabrijih je običajno precej zaznavno zvijanje karoserije. Nekateri novejši so recimo že prav dodelani, da se to ne čuti, seveda pa to prinese tudi višjo ceno (npr. BMW 6 Cabrio - nič zvijanja).
Zanima me, kako je s kabrijih na osnovi nižjega srednjega in srednjega razreda. Npr. A4, Astra, Eos, 307, Megane. Koliko se občuti to zvijanje? Je že odpravljeno?

Zanima pa me oboje: tako s streho gor, kot tudi s streho spuščeno.

Pa še tole, skoraj malce off topic: kako je z dizli v teh kabrijih. Je zvok primerno zadušen, ali ''uživaš'' med vožnjo v traktorskih frekvencah?

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Platnena streha go/dol nima vpliva na zvijanje.

Se pa baje precej pozna, če gume spredaj zadaj niso istega tipa oz. niso enakomerno obrabljene.

Nekateri so ta problem poskušali reševati z vgradnjo prečne štange čez oba koša prednjih amortizerjev v motornem prostoru; pomaga le delno.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Upaš trditi po tem, ko ga boš parkiral s prednjim desnim kolesom na pločnik? Potem govori o nezvijanju, ko boš odprl vrata.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Tanovi se praktično ne zvijajo (velja za A4, Eos, Megana, pežoja in še kakega) toliko, da bi bilo povprečnemu vozniku opazno (vključno s parkiranjem na robnik z 1 kolesom). Se pa zna opazit povrčane vibracije okoli vetrobranskega stekla (recimo vzvratno ogledalo) ali armaturje (če čovek porine prst v špranjo med armatuerko in vrata, pa se zapelje po zelo slabi cesti, se da kaj čutit).

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
jaz sem fural parkrat 307 CCja in nisem opazil nekega zvijanja

vožnja pa tut nič posebnega

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
206CC-se je zvija ja, zelo se je čutilo na kaki slabi makadamski cesti, ali pa če sem se počasi peljal čez kombinacijo lukenj, ki so si sledile enkrat z leve drugič z desne, poleg tega, če je bila streha zaprta, je bilo slišati precej škripanja med spoji.

Še bolj kot 206-ka, pa se zvijata Fiat Barchetta in mMzda MX-5 prejšnje generacije, sploh nisem verjel, da je to lahko čutiti tako očitno.

Audi se ne zvija, je konstrukcijsko zelo trdno narejen, nobenega škripanja, pelje se, kot navadna 4-ka.
Edino, kar je nakazovalo na zvijanje karoserije do sedaj, je bilo, ko sem ga parkiral na malo bolj strmem in neenakomerno nagnjenem pobočju, mi je vakumsko držalo za navigacijo padlo dol z vetrobranskega stekla.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:Še bolj kot 206-ka, pa se zvijata Fiat Barchetta in mMzda MX-5 prejšnje generacije, sploh nisem verjel, da je to lahko čutiti tako očitno.
O 206-ki ne bom govoril, ampk pri Barchetti sem bil presenečen, kako trden je avto. A je bila morda tvoja kaj sesuta?
confused-1.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Hmm.., pa tudi možno ne vem, sem jo imel par dni na "testu", je pa že par let od takrat tako, da spomini niso najbolj sveži.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Edino, kar je nakazovalo na zvijanje karoserije do sedaj, je bilo, ko sem ga parkiral na malo bolj strmem in neenakomerno nagnjenem pobočju, mi je vakumsko držalo za navigacijo padlo dol z vetrobranskega stekla.

tole pa je močna izjava....
jao!!!

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Jaz sem vozil Audija A4, mislim da je bil letnik tam nekje 2003 ali 2004. Ko sem ga peljal po uvozu v podzemno garažo, sem pripeljal nekoliko poševno in se je zelo zvil. Z drugimi kabrioleti nimam nekih hudih izkušenj, ampak A4 se za moje pojme zelo zvija.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja no, naj se sliši čudno, ampak, komu pa naj "naprtim krivdo", da mi je nosilec padel dol ravno v momentu, ko sem parkiral na neravnem terenu, do tedaj mi je vakum držal od prvega dneva montaže - lani maja, to se mi je zgodilo pa 14 dni nazaj.
Avto se je zvil, vzvojno (torzijska napetost) po diagonali, bil je na izboklini in takrat je vakum popustil.
No, ko sem to videl sem ga hitro preparkiral
smile-1.gif