ZVEtL - vzpostavitev etažne lastnine?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Pred leti sem kupil (mansardno) stanovanje v večstanovanjski hiši.

Hiša ima tri nadstropja: pritličje, prvo nadstropje in mansardo.
V ZK so vpisani lastniki takole: 1/4 lastnik pritličja, 1/2 lastnik prvega nadstropja in 1/4 jaz (lastnik mansarde)

V registru nepremičnin na portalu postor je vpisano, da ima hiša 3 etaže, vendar pa sta vpisani samo zgornji dve etaži:
(moja ter od lastnika prvega nadstropja)
hisa.png

Ker je lastnik pritličja zelo zadolžen (in je že zdavnaj izginil v neznano), se je že zgodilo, da so prišli iz rubeži z namenom kaj odnest vendar v pritličju drugega kot prahu in miši ni.

Ker v ZK ni urejene etažne lastnine me seveda skrbi, da bi kdaj hoteli še kaj od mene...
rolleyes-1.gif

Vas stročkote, pa sprašujem, če so tile dokumenti dovolj za vpis etažne lastnine v ZK?
Imam:
- kupoprodajno pogodbo, kjer piše, da sem kupil mansardo
- iz registra nepremičnin na portalu prostor je razvidno, da sem edini lastnik mansarde

Če to ni dovolj, a kdo ve kako dolgo traja postopek po ZVEtL, brez soglasja vseh solastnikov?
Kaj prinaša ZVEtL (novi zakon) oz. kako enostavno do vpisa etažne lastnine v zemljiško knjigo?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ti dokumenti niso dovolj, potreben je elaborat o vzpostavitvi etažne lastnine, ki pa kar nekaj stane (lahko tudi par jurjev). Bajto je treba premeriti poprek in počez (oz. se povzamejo podatki iz projektne dokumentacije, gradbene), v elaboratu se določijo etaže in skupni prostori itd...

Predlagam postopek po zvetlu, saj ne rabiš soglasja ostalih solastnikov, bodo itak povabljeni v sam postopek. Zadeva sicer kar traja nekaj časa, lahko več kot leto, je pa res, da je takoj vpisana plomba o vzpostavitvi etažne lastnine, tako da tudi upniki vidijo. Taksa je majhna, mislim da okoli 40 eur, kasneje pa sledi še drag predujem za geodeta (1500+). Ko je vse "jasno", izide sklep.

Sicer pa v registru nepremičnin ni podatkov o lastništvu mansarde, nego le o uporabniku.

Očitno je, da imate nepremičnino razdeljeno le v naravi, glede na uporabo, ni pa nobenega dokumeta (dogovor o uporabi solastnine) itd.