Žveplanje cvička?!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Juh...

Ne vem kam naj uvrstim tole vprašanje...
sprasujem se.gif


Ostalo mi je dobrih 60l cvička katerega ne bomo spili v kratkem času. Je nežveplan in zato se bojim,
da ne bo ostal dolgo. Zadevo bi bilo potrebno žveplat, ker pa nisem ravno vinar me zanima ali so kakšni
"recepti" za žveplanje? Nekaj sem obračal inet po dolgem in po čez in prišel do zaključka, da bi moral
poslati vzorec v analizo za točno količino žvepla.

Kaj pa izkušnje? Nekateri delate to že dalj časa in lahko tako na "oko" ocenite kako in kaj naprej?
17758-icon_confused.gif


TNX za vsak info
smile-1.gif
 

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Matr tukaj bi pa prov prišel Stardec.
Drugače pa google it. KAkor sem prebral: 2,4 dcl tekočega žvepla na 100 litrov (ali 120 mg/l) - cviček
klik če kaj pomaga
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Nekaj žvepla je sigurno še not.

Kako imaš "skladiščenega?

V inox cisterni?

Nimaš nikjer v bližini kake kmetijske apoteke ali vinske kleti, da bi nesel na analizo?

Na pamet je težko reč koliko, definitivno pa ne 2,4 deci, ampak od oka 5-6x manj.
 

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
off:
Če si imel ti probleme z njem potem to obdrži zase oz. ne teži drugim ko rečejo da bi lahko pomagal oz. svetoval.
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Hoj... Prosim, da se vzdržite komentarjev kot je ta prvi od patriota!
10.gif


Da ima vino nekaj prostega žvepla sem prebral in temu primerno se dodaja manjkajoče žveplo. Je pa tist 2,4dc
mislim, da maximum skozi celoten proces žveplanja. Torej od brozge, prvega in drugega pretakanja.

Moj cviček je natur brez dodanega žvepla. Hranim pa ga v stekleni buči. Imam pa možnost zadevo pretočit v 80l inox sod.
V bližini so samo moštarji in nobenega vinarja...
frown-1.gif


17758-icon_confused.gif
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Zgaga bi se res osrečil, če bi vlil 2,4 deci žveplaste kisline na 100 litrov, tako da je neumesten kvečjemu tvoj komentar.
 

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ce je res brez zvepla potem ruknes nekje 0.5 dcl na 100L.. se pravi pri tebi slabe 0.3 dcl..

Samo potem vino 2-3 tedne pusti, ce ne ti bo buco raznesl, ce se ga bos napil.

Je pa priporocljivo prej zmeriti koliko sploh se ima vino zvepla..
 
Nazadnje urejeno:

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Kmetijska zadruga.. ali pa kaksen expert za vino, ti bo hitro pogruntal kaj fali. Prek foruma je tole tezko od oka svetovat..
 

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
np
smile-1.gif


Samo ne ga pustit, ker se bo pokvaru, pa bos sam stran zlil pol
smile-1.gif
 

chachka

Zelenc'
18. nov 2008
16
0
1
pod odejo
ne rabiš nikam poslat vzorca..v zadrugi kupiš reagens za merjenje žvepla, prosiš še za epruveto (včasih so meli vini komplete, ampak mislim da se ga več ne da dobit). na tisti epruveti maš skalo, do nule natočiš vinčka, pol pa natakaš reagens do spremembe barve..pol pa vidiš kak je z žveplom - pa če na zadrugi vprašaš ti bojo razložli:))..če ti nisi nič žveplal, maš itak nulo, pa cviček kolko vem je kislica, tak da če ti je sladkor do konca zvrel (kar pomeni da nimaš nepovretega sladkorja v vinu, ki bi ga kaki organizmi uporabli za rast in razvoj:)), se ti totih par litrov nebo pokvarlo dokler ga ne spiješ:))
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jaz bi ga pa ustekleničil v litrske steklenice, katere bi predhodno pred polnjenjem splaknil s tekočim žveplom in potem zaprl s kronskim zamaškom. Vsaj tako sem sám delal dokler sem še imel vinograd...