Zunanji videonadzor

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Željo imam postaviti videonadzor dvorišča in vhoda v hišo. Budget ni velik, zato prosim za dobre predloge glede opreme in kje kupiti?

Želje so postavitev 2 - 3 kamer s čim boljšo ločljivostjo, "dometom" do 20m in možnostjo, da kažejo razločno sliko tudi ponoči in da imajo snemanje na detekcijo premika. Obstajajo kakšne posebne uporabne funkcije za katere ne vem?
Seveda naj bi se slika nekam snemala. Ali se to da urediti preko mreže na računalnik ali moraš kupiti poseben snemalnik? Rad bi tudi živo sliko videl na kakšen lcdju ali kaj podobnega, ki bi ga imel v kuhinji.

Prosim za predloge.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.751
1.544
113
Emona / Carnium
Opremo prodaja Delko, Techtrade, Digitklik (Trzin) pa verjetno še marsikdo. Z Delkom in Techtrade-om imam izkušnje. Cene za enako opremo so lahko precej različne, tudi do 150€!!! (razen, če ne gre za napako pri vnosu).

Pri kamerah lahko izbiraš med IR kamero in navadno "dnevno" v kombinaciji z IR lučjo, ki jo lahko potem montiraš neodvisno od kamere (vendar ne tako, da potem ta sveti naravnost v kamero). Nekatere kamere imajo tudi elektronsko nastavitev dnevno/nočnega načina delovanja. Jaz bi izbral IR kamero.
Dobra kamera te bo stala cca. 200€ (lahko tudi slabšo kupiš za toliko). Zato glej, da bo kamera opremljena z DSP modulom, ki omogoča ročno ali samodejno nastavljanje slike (ostrina, kontrast, white balance,...), kar je dobrodošlo v različnih svetlobnih (vremenskih) pogojih.

Ločljivosti si želiš 400TVL ali več. 480TVL so ponavadi kamere z DSP.

Še en podatek, ki nekaj pove o kakovosti slike je s/n razmerje. Kar je nad 40dB je po mojem mnenju uredu. Pomeni pa razmerje med sliko (signal) in šumom (noise). Torej, koliko "crapa" dobiš s sliko.

Bolje barvna kot Č/B. Zakaj? Aha, rdeč pajser je imel!!!
evil.gif

Snemanje. Tu imaš možnost samostojne naprave (DVR snemalnik) ali DVR kartice za desktop računalnik. Izbira je precej odvisna od situacije in budgeta.
Prednost DVR snemalnika je lahko to, da je naprava namenska in zato omogoča zanesljivo delovanje ter enostavno upravljanje. Slabost bi lahko bila to, da potrebuješ tipkovnico (miško) in monitor. Pri računalniku pa to že imaš.
4 kanalni DVR snemalnik, ki ne bo predstavljal ozkega grla za zgoraj opisano kamero, te bo koštal cca. 200€. Takšen snemalnik podpira funkcije, kot so:
- snemanje z zaznavo gibanja (senzor)
- časovno nastavljeno snemanje (timer)
- oddaljeni dostop in upravljanje (preko browserja)
- iskanje med posnetki (po času, kameri, dogodku)
- USB priklop zunanjega diska (arhiva)

DVR kartice so načeloma nekoliko cenejše. Čeprav, takšna, ki sem jo sam potreboval, je bila dražja od primerljivega DVR snemalnika (pri različnih trgovcih!).

Skratka, veliko je odvisno od zahtev oz. situacije in seveda sredstev. Gotovo pa se bo na alterju našel kakšen mojster, ki se s takšnimi stvarmi bolj resno ukvarja. Jaz sem postavljal svoj sistem in od tod moje izkušnje.

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
ti povem iz izkušenj. Za malo denarja bo to bolj žalost:

Kamera IR zunanja cca 100eur/kom
Snemalnik, kak AOC, ne kitajska j.... cca 300eur
Disk 50eur
Kabli 50eur
Napajalnik 30eur