Zunanji diski in napajalniki

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Če ima kdo dobre ali slabe izkušnje s tem v zvezi, me zanima, ali je ali ni OK, da se zunanji disk pospravi (ko ni v uporabi) tako, da je njegov napajalnik pa je postavljen neposredno na njem? Glede na to, da naj bi bili diski občutljivi na magnetna polja in da je v napajalniku transformator, sem malo skeptičen in ne bi rad preveč eksperimentiral.
smirk-1.gif
Torej je boljše, da je napajalnik na "varni razdalji", ali pa nima tako močnega magnetnega polja, da bi ogrožal disk, če je en cm stran?

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Če ni elektrike v transofmatorju tudi magnetnega polja ni! Pa tudi med uporabo lahko varno imaš napajalnik na disku, saj se skoraj vse magnetno polje zaključi preko lamel.

LP
Torus

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
1: Disk ni ogrozen (motor v disku je brezkrtacni, voice coil je tudi narejen na enak princip, v obeh primerih so prisotni permanentni magneti in spreminjajoce-se polje, ko je disk aktiven).

2: Transformator v napajalniku je inerten kos plocevine ali stisnjenega prahu, razen takrat, ko napajalnik deluje. Ko deluje, je narejen tako, da cimvec fluksa ostane v jedru, saj vsako uhajanje pomeni izgubo pri ucinkovitosti napajalnika.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.407
5.659
113
Am....eno podvprašanje.....transport teh prenosnih diskov.......al pa naprimer laptopa......a to majo tko narjen da ko izključiš napravo se igle pospravjo.....al je treba še kakcommand utipkat? 1x sem bral za eno komando k jo daš v dos da igle posprav....sam se ne spomnem več....

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Pred davnimi časi je bil v DOSu en ukaz PARK, ampak res že zelo dolgo nazaj. Sedaj se glava avtomatsko parkira. Ko izključiš ali pa ko je idle.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če si med bolj paranoičnimi daš roko na disk potem, ko ga izvržeš in ko se neha trest, je 'pospravljen'. Pri enih pa se tudi jasno sliši en klik, takrat se igla pospravi.