Zunaj vroče, v avtu hladno

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se vam je že kdaj zgodilo, da je bilo zunaj toplo ali vroče, ste se usedli v avto in je bilo hladno not?

Zdaj sem se spomnil na to, ko sem šel v avto po ene pločevinke, ki sem jih pozabil v prtljažniku. Avto stoji že cel dan na soncu, s prtljažnikom je obrnjen proti jugu. Vzamem ven pločevinke in so tak mrzle kot da bi jih iz hladilnika vzel. Sem se vsedel v avto in je bila temperatura v kabini enaka kot zunaj (22°C).

Najbolj se pa spomnim pred leti, ko smo bili na morju in sva se zvečer z bratrancem vsedla v njegov avto (tik zatem ko je zašlo sonce) in je bilo not hladno kot da bi dal klimo na ful. Cel dan je bilo okoli 30°C in avto je stal na soncu.

Pa ne zafrkavam se, tudi pokadil nisem nič čudnega
tongue-1.gif
. Sigurno gre za kak fizikalen pojav, ki ga bo kdo znal preprosto razložit.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Meni se še kaj takega ni zgodilo. Razen pozimi, ko je bil avto parkiran zunaj, tudi na soncu.
grin1.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Ja men se je zgodilo, da je bilo ob vstopu v avto hladneje kot zunaj. Ampak je bilo zjutraj mrzlo, čez dan pa avtomobila ni veliko dobilo sonce. Če že, najbrž bolj zgodaj dopoldne ostalo je bil v senci. Ob 14h, ki je bilo na soncu kar vroče sem se vsedel v hladen avto. Mi sploh ni blo treba okn odpret. Se je pa čez čas ogrelo
grin1.gif

Kaj maš pa ti to za en čudn pižo pa bog si ga vedi.
tongue-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
drži pa, da je lahko pijača prtlažniku ostane hladna, tudi če je avto na soncu. pogoj, da je bila res hladna in da je cim večja plastenka
zrak je relativno dober izolator in kar nekaj ur pijača zdrži hladna

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Sej razlaga je preprosta, tudi sam sem velikokrat pil mrzu pir od prejšnjega dne iz prtljažnika kljub vročini ...

Notranjost vozila ki je zastekljena se precej hitro ogreje; torej to ni realna slika .. samo par minut sonca in kabina bo ogreta (celo pozimi) na višjo temperaturo kot pa zunanjost.

Drugače je pa s prostori, ki so pod "plehom", po možnosti še z izolacijo. Tam dejansko lahko od noči ostane temperatura nespremenjena pozno v dan. Pa seveda če upoštevaš še roso, ki ponavadi pade zjutraj na vozilo in potem hlapi ob stiku s sončno svetlobo (dejansko se ob tem temperatura "pod plehom" ohranja - malce znanja fizike pa bo takoj jasno).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.988
10.739
113
kod Džej-Zija
Upoštevaj še, da se topli zrak vedno dviga zaradi manjše gostote. Torej, ko sonce segreje avto, je najbolj vroč del pod streho, potem pa temperatura pada. Če spraviš pijačo (telefon, itd.) pod sedeže, torej v temen prostor čim nižje, se bo tam najmanj ogrela. Še boljša je še fizična izolacija, npr. zaviješ pivo v vrečo ali s čim pokriješ.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa sej to s hladnim avtom se ni zgodilo samo enkrat in samo v enem avtu, ampak takrat je bilo najbolj opazno. Pa so še ostali prišli gledat in nobenemu ni bilo nič jasno. Mogoče je bilo bolj opazno ker je šlo za star avto, ki nima toliko izolacije, pa je prišlo do kakega efekta zaradi toplotne prevodnosti kovine, vlage v zraku, nek naravni pojav sušenja zraka kot to počne klima, ne vem no.

Sej tudi na primer ni ''logično'', da je zadnji del hladilnika vroč, v njem je pa hladno, ampak bo fiziku takoj jasno zakaj.

Rogue

Pripravnik
26. avg 2009
89
0
6
Ej, pa res, jaz že dolgo časa opažam, da je v avtu ponavadi hladneje kot zunaj, če šarim po knofu, na katerem piše AC.
cheer.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sej tudi na primer ni ''logično'', da je zadnji del hladilnika vroč, v njem je pa hladno, ampak bo fiziku takoj jasno zakaj.

Prosim, reci da se hecaš.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Prosim, reci da se hecaš.

Koliko ljudi pa misliš da ve, kako hladilnik deluje? Bi rekel da par procentov.