Zrak v radiatorjih

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Letošnjo sezono kurjenja opažam nekaj čudnega pri naših radiatorjih...

Torej-govorimo o stanovanjski hiši, ki ima lasten sistem ogrevanja na kurilno olje.
V sistemu je vode dovolj, pritisk normalen, ampak vsaka dva -tri dni postane eden radiator hladen(oz. 1/2 ga je vročega, druga polovica hladna)-spustim zrak ven (nekaj ga je vedno) in čez nekaj dni (redko cel teden) postane drug radiator hladen, ponovim postopek... in spet nekaj dni je ok-potem pa je spet 1.radiator hladen!

Se komu sanja kaj bi lahko bilo narobe? V 15.letih odkar imamo centralno se kaj takega ni dogajalo...
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ena od opcij bi bila da je začela skuščati ekspanzijska prostora in vam prihaja več zraka v sistem, ki moti delovanje.

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Hm...Kako pa lahko preverim to posodo? ker vode ni nikjer opaziti...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Če je spustila se najlaže ugotovi tako da potrkaš po njej....na enem delu mora zveneti votlo, če doni polno, pomeni da je duša spustila

Drugače se s konca da stran pokrovček in prideš do ventilčka (Običajno avtomobilski)...če imaš tlačilko z manometrom jo daš gor, pa ti bo pokazala če je kaj zraka noter.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
... ali pa samo mali pritisneš na ventilček in če naredi "pssss" torej je zraka nekaj v posodi. Še boljše tako pa tako, kot je opisal vincent. Boš še videl kolko barov še ima. Če ima. Samo mal čudno mi je, da ostaja pritisk (kot opisuješ) v sistemu nespremenjen, ko spuščaš zrak iz radijatorjev.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
čisto preprosto če pritisk v sistemu niha se pravi pri hladnem sistemu pritisk normalen 1,3 bar ko se sistem zagreje gre pritisk na 2,5 bar in več ,pa zopet pri mrzlem na o bar je raztezna fuč . preveri kot so ti napisali drugače pa je nekje zrak v sistemu pa ga enkrat potisne sem drugič tja .

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
da izkoristim temo. Imam na ceveh pod stropom nameščene takšne ventile:
CALEFFI_odzracevalni_loncek.jpg

Zelo slabo mi greje ta radiator. Se da na teh ventilih tudi izpustiti zrak ven ali ne?
in če kako ?

hvala

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Če prav vidim je to samoodzračevalna skodelica, torej naj bi se odzračevala sama

...v kolikor seveda ni kaj zamašeno
smile-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
TO JE AVTOMATSKI ZRAČNIK ,črna kapica mora biti odprta da lahko izpiha zrak če ni nima funkcije .čepa voda kaplja iz njega je pa fuč in ga trega zamenjati lahko zamenjaš samo zgorjni del spodnji ostane v cevi da ne rabiš prazniti sistema kakere dimenzije pa moraš sam vedeti se pa to nesplača popravljati ker ne stane veliko 10 €
grims-1.gif

pozdrav.gif

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
možno da je kaj zamašeno. Samo si ne upam kej vijačit da mi nebi kaj eksplodiralo pa zalilo spalnico.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja če ne upaš vijačiti pa vseskupaj pusti tako kot je : ti samo primi za lonček z roko ga odvijači nima kaj biti voda ne bo iztekla skoraj nič samo kaj je v lončku saj ima lonček nepovratni ventil ;to je tisti del ki je prišraufan v cev ,kompletni lonček pa je sestavljen iz dveh delov .
shocked-1.gif

pozdrav.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Mikulja pravi:
možno da je kaj zamašeno. Samo si ne upam kej vijačit da mi nebi kaj eksplodiralo pa zalilo spalnico.

Ne pretiravaj
smile-1.gif

Na vrhu lončka je mala kapica s pokrovčkom..ta pokrovček odvij in pusti odvitega...ker preko tega gre zrak ven (notri je mebrana, ki spušča zrak ven, ko zraka ni več voda pritisne mebrano in zatesni).

Saj ne govorimo o nuklearki da bi kaj eksplodiralo...zgolj odzračit je treba radiator
evil.gif