ZPIZ kontrolira inv. upokojene?

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Zdravo
cheer.gif

Recimo, da se človek invalidsko upokoji in dela redno službo le 4 ali 6 ur, da ZPIZ potem kaj kontrolira, kaj počenja doma ali kontrolira kdo njegov račun, kamor prejema še druge dohodke?
stupid-1.gif

No ker za bolniško lahko pride kontrola, kako pa je s tem?
sprasujem se.gif

Hvala, Lp
cool-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
in kako je lahko nekdo redno zaposlen, če je pa invalidsko upokojen?
delo na črno?

samo se mi zdi da se ni tako lahko invalidsko upokojiti, razen če jim pomahaš s kakšno modro kuverto, tudi če si zares invalid oz. bolan.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Sodelavec je upokojen za 2 uri, torej dela 6 ur dnevno, rihta si pa za 4 ure. Tretja kategorija, torej dobi 75% neto plače, ZPIZ mu plača ostanek prispevkov in neko inv. penzijo...Zdaj pa je vprašanje, če mu že ZPIZ plačuje del penzije, da ne bi kaj komtroliral še, ker v službi ne more delat 8 ur...

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Nič ne kontrolira, saj , če dela v službi dalj časa kot je predpisano in se ne štemplja, itak lahko reče da je prišel pred 4imi urami delat.
Če ga dobijo na fušu se pa to lahko zgodi vsakomur, ne le inv. upokojenemu delavcu.
Za invalidsko upokojitev moraš biti dandanes zelo bolan, da dosežeš kakšno kategorijo niže, jaz imam npr. otežkočeno hojo, ne dučitm vseh prstov na rokah in imam utesnitev hrbtenjače v vratnem delu , kjer je najožji spinalni kanal in imam I. kategorijo, torej sem dela nezmožna.
Doslej ni še nihče nikoli prišel gledat, če kaj delam oziroma itak vedo da ne morem od doma niti z avtobusom , izpita za avto nimam,tudi, če bi ga imela bi ga morala vrniti, ker nimam dovolj gibljiv vrat za voznika.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Raje naj kontrolirajo povsem upokojene, samo v naši vasi imamo dva, ki sta prej hodila kot pračloveka, od invalidske dalje, sta pa kot rožici in delata kar hočeš.

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Pa si kdaj pomislil koliko časa bosta izgledala kot rožici, brez neke neozdavljive diagnoze danes nimaš nobenih možnosti za popolno upokojitev. Verjemi sem bila v bolnišnici s pacientkami, ki so bile operarirane nevrološko po skoraj celi hrbtenici, pa so dosegle komaj to, da so jih upokojili za 4 ure.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Ojej, pa ni operacije za takšno stvar?

Ok, hvala za odgovor, to sem moral izvedet.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik MG3 pravi:
Pa si kdaj pomislil koliko časa bosta izgledala kot rožici, brez neke neozdavljive diagnoze danes nimaš nobenih možnosti za popolno upokojitev. Verjemi sem bila v bolnišnici s pacientkami, ki so bile operarirane nevrološko po skoraj celi hrbtenici, pa so dosegle komaj to, da so jih upokojili za 4 ure.

Hvala bogu, če bi bilo tako.... ampak vem za 3 primere ki so invalidsko upokojeni. Vsi so pa sedaj čisto OK, in delajo kar se jim zazdi. Je pa tudi res, da sta dva od teh "južna brata"... očitno je njim lažje dobiti invalidsko
wink-1.gif

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Zdravo
cheer.gif

Recimo, da se človek invalidsko upokoji in dela redno službo le 4 ali 6 ur, da ZPIZ potem kaj kontrolira, kaj počenja doma ali kontrolira kdo njegov račun, kamor prejema še druge dohodke?
stupid-1.gif

No ker za bolniško lahko pride kontrola, kako pa je s tem?
sprasujem se.gif

Hvala, Lp
cool-1.gif

ZPIZ ne more kontrolirati dela na črno. To je izven njihovih pristojnosti. Tudi pregleda na računih iz bank nima, le kam bi to peljalo.
Za te stvari je po moje pristojen inšpektor za delo (njega se boj).

Druga stvar je DURS, ki ima pregled tudi nad vsemi bančnimi računi. Ampak če npr. dobivaš keš na roko, pol načeloma ni blema.