Zmanjkalo denarja za poklicne pokojnine

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.153
113
Šok za tisoče obrtnikov: zmanjkalo denarja za poklicne pokojnine

Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) nima dovolj sredstev, da bi več tisoč upokojencem izplačal obljubljene poklicne pokojnine. To je predsednik uprave SOP Bojan Jean na zadnji skupščini razkril zastopnikom zavarovancev. Med več ur trajajočo burno razpravo jim je pojasnil, da je finančno stanje skrajno resno in da je možna celo likvidacija sklada.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.771
15.831
113
Yeba, ni mi všeč. Sem se pred časom pogovarjal z enim od njihovih vodilnih in sem mu izpostavil ravno ta pomislek o finančni trdnosti o ozadju, varnosti ter garancijah in so se še prav grdo "duvali" češ, da je kao nemogoče, da pride do kakršnihkoli težav, saj imajo odlično vodenje vsega možnega ter zadaj kot varovalko še ogromno nepremičnin in kapitala, jada jada jada.... No, bomo videli kaj je zdaj zares na stvari.

Bi pa še posebej izpostavil, da v tem primeru ne gre za 1. pokojninski steber temveč za prostovoljna pokojninska rentna varčevanja preden kdo zažene paniko zaradi morebitnega napačnega razumevanja situacije.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.238
1.011
113
Pa so me kekci še kak mesec nazaj hecal naj vstopim v ta sklad in si plačujem za penzijo. Se pravi da so me hoteli zavestno nategniti.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem leta 1990 začel in nekaj mesecev vplačeval v sistem, pa prekinil. Tašča kot stara obrtnica je potem držala surlo kaki dve leti :D . Še danes mi kdaj vrže pod nos ... :D, jaz pa nazaj. Celo dobo je vplačevala ekstra razred, danes dobiva mesečno okoli 35 Ejev :bonk:.

Nateg od nategov, ženska je odlična (tašča gor ali dol, toda odlična) in mi je žal zanjo, da ni razumela, kako so jo našponali.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.588
113
Kaj se omenja država tu zraven in neki pravdni spor, ki naj bi ga SOP enkrat že dobil? Za kaj se gre?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Za sredstva pred osamosvojitvijo, ki so očitno poniknila.

Glavni razlog za negotovo usodo SOP je dolgoletno pravdanje z državo, ker jim ta ne želi financirati starih pokojninskih načrtov še iz časa nekdanje skupne države. Teh ne tržijo že od leta 1996, po zadnjih podatkih pa je vanje vključenih več kot 12 tisoč članov, večinoma že upokojenih obrtnikov. Od države pričakujejo, da jim bo iz proračuna nakazala najmanj 78 milijonov evrov. V preteklosti so že tožili državo zaradi obveznosti do nekdanjih obrtnikov in podjetnikov, ki so v sklad vstopili pred letom 1983, in iztožili več kot 100 milijonov evrov.

I

Izbrisan uporabnik #9334

To je bil sklad, ne zavarovanje. Toda ta sklad je takrat (okoli leta 90) obljubljal v ekstra razredu okoli 1000 Ejev penzije - po občutku, ker takrat smo preračunavali v markah.

Toda - sklad. Ne zavarovanje. Kako so varovali in gospodarili s sredstvi - e, zato sem pa po pol leta članstva izstopil.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Naj še dodam, gospodariti z denarnimi sredstvi seveda ni kar tako. In če nimaš v ozadju države kot poroka - te sezuje prva gospodarska kriza. Leta 91 smo menjali državo ... celotno slo gospodarstvo je takrat padlo in to za 10 let. To je bila zelo resna gospodarska kriza pri nas. Naslednja je bila leta 2009.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.588
113
Za sredstva pred osamosvojitvijo, ki so očitno poniknila.

Glavni razlog za negotovo usodo SOP je dolgoletno pravdanje z državo, ker jim ta ne želi financirati starih pokojninskih načrtov še iz časa nekdanje skupne države. Teh ne tržijo že od leta 1996, po zadnjih podatkih pa je vanje vključenih več kot 12 tisoč članov, večinoma že upokojenih obrtnikov. Od države pričakujejo, da jim bo iz proračuna nakazala najmanj 78 milijonov evrov. V preteklosti so že tožili državo zaradi obveznosti do nekdanjih obrtnikov in podjetnikov, ki so v sklad vstopili pred letom 1983, in iztožili več kot 100 milijonov evrov.

Ravno ta odstavek me je zmotil. Kaj ima država zraven. Ne želi financirati...? Kaj naj bi financirala? Ali je bila zavezana kaj dati, glede na to da je SOP iz tožil 100mio evrov?

To dvoje mi ne gre skupaj. Ce se pričakuje da bo država na suho pokrivala zgube nekih skladov, potem je seveda to narobe. Tok socialna pač ne more biti. Ko pri "Švicarjih". Dobicke vzeti, morebitne izgube pa raztalati med ljudstvo. Ampak na podlagi česa je pa potem SOP iztozil že 100mio evrov? Kdo zdaj česa ni plačal?

• Všeč mi je
Reactions: brane_new
I

Izbrisan uporabnik #9334

Vlagali so sredstva v razne in državne obveznice, kaj pa.

Pri nas je predsednik obrtne zbornice posodil denar v Rudis, ki je kasneje objavil stečaj in smo se obrisali pod nosom za precej denarja, ki smo ga namensko šparali. Seveda je tip postal "bivši predsednik", toda ... :D

Kot sem že nekje zgoraj v cerkvenih zadevah omenil, denar ni za otroke. Oz. : "Pri denarju se vse začne in konča :p ".

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.588
113
Ampak Rudis ni država in država se ni v stecaju. Če prav razumem, država ni plačala svojih obveznosti (obveznice) in je v bistvu zdaj ona nategnila folk preko SOPa? Ergo SOP uspešen v tožbah. Ali SOP tudi česa nece dati? Denar je res samo še za zapraviti, direkt v stacuni, očitno. Tam se največ zanj dobiš...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne sklepati prehitro.
Takrat je bil Sklad za vzajemno pomoč obrtnikom interventna funkcija, organizacija, ki je reševala obrtnike kot kasto, ker so bili silno izpostavljeni in omalovaževani. S tem skladom so si obrtniki vplačevali pokojnino, ki jo v bistvu skozi aktualni sistem skorajda ne bi dobili.

Sedaj bi moral iti skozi spomin in pokazati, kako zelo je bilo obrtništvo v tistih časih zatirano. Pri nas, ravno v Sevnici, se je v 70. letih zato porodila ena od treh obrtnih zadrug v Slo, da so obrtniki lahko sploh delovali. Od nabave materialov do prodaje. Obrtna zadruga Bohor je združevala vsaj četrtino Slovenije, cela Savinjska dolina je bila pri nas. V Kranju je bila Zarja, ... pa še ena nekje v Lj ali na Vrhniki, .... , Ok, stari spomini. Se bom morda spomnil.

Bistvo pa je, da je bil Sklad za vzajemno pomoč obrtnikom ustanovljen ravno zaradi tako mačehovskega odnosa države do najbolj obremenjenega realnega sektorja.

• Všeč mi je
Reactions: Matey
I

Izbrisan uporabnik #9334

Nadaljevanje : - Kako je pa Sklad gospodaril s tistimi pridobljenimi sredstvi, je pa tale, današnja zgodba! :gorjaca: Zato sem pa jaz (hvalabogu in se očitno nisem motil) zadevo po devetih mesecih v letu 1990 skenslaal. Tašča se še danes sekira, jaz pa prav nič.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.427
2.583
113
Še zmerom ne vemo, na kakšn onovi, zakaj, od kod naj bi sedaj država dala denar?
Delnice? Ja ista stvar kot ta sklad,.
Ni, ni!

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.588
113
Ta današnja zgodba ne pove nič. Koliko je zapravil sklad od tega kar danes manjka in koliko ni dala država kar bi morala. To mene zanima. Se s tistimi 78mio, kot naj bi jih država morala od sebe dati pokrije, kar manjka ali ne?

Briga mene SOP drugače, ampak počasi imam poln k* tega, da se vedno išče dežurne krivce vse povsod drugje. Zdaj bomo politike gledal po tv kako bodo interventne pa izredne seje imeli - plačane seveda, da bodo resevali problem kao... Vmes se bo pa polno enega denarja zapravli zato, da tožbe zgubljajo.

Pol pa seveda še, koliko je SOP zapravil? Tale članek je samo kost. Pove nič, samo drek meša.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in Mr_Wolf

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.756
113
pri taščici
A ni bila enaka afera že ene dve ali tri leta nazaj.
Skratka res ne zanima kam jendenar v obdobju debelih krav poniknil.
Razumel bi da ponikne v recesiji, ampak v obdobju debelih krav ko vse brsti......

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jabe - To je res, članek je zmeda. Bom jutri malce povprašal tastare, kako in kaj je bilo, ker jaz sem pozabil. Sem bil premalo soudeležen.
Je pa treba imeti pred seboj, da ni nihče mogel se iti nekega "sklada" brez državnega nadzora in državnih garancij, tako kot tudi danes ne. Obrtna zbornica kot institucija je lastnik sklada, sredstva so se pa plasirala v državne finančne institucije (banke, zavarovalnice, bla bla bla). Tudi v omari imam še nekje tiste mapice ...

Država je v vsakem primeru zraven - kdo sploh lahko pomisli, da ne bi bila !? Ker - to je bila legalna institucija.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.588
113
Ok drugače. Nekaj so omenjene državne obveznice. Tega država noce plačati ali kakih garancij? Kot npr če banka propade, da se garantira s 100k€?

Drugače pa skladi menda ja niso kot banke. Če popušijo s slabim upravljanjem, se menda ja ne pokrivajo izgube s proračuna se bom prav usedla, preden preberem odgovor od koga, ki ve. Raje ulegla...

Da so malo regulirani že ok, podpiram in se strinjam. Da se malo uc vrže, koliko se ga serje. Ampak kar garantirati...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ok drugače. Nekaj so omenjene državne obveznice. Tega država noce plačati ali kakih garancij? Kot npr če banka propade, da se garantira s 100k€?

Drugače pa skladi menda ja niso kot banke. Če popušijo s slabim upravljanjem, se menda ja ne pokrivajo izgube s proračuna se bom prav usedla, preden preberem odgovor od koga, ki ve. Raje ulegla...

Da so malo regulirani že ok, podpiram in se strinjam. Da se malo uc vrže, koliko se ga serje. Ampak kar garantirati...
Seveda skladi niso banke in lahko pri slabem upravljanju gredo v maloro. Država jamči minimalni donos samo pri skladu javnih uslužbencev.