Zloraba besede "prihranite"

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Ne samo zadnje čase, se pa dogaja vedno pogosteje, se v raznoraznih prodajnih letakih uporablja beseda "prihranite".
Torej, prodajni artikel stane 100 EUR, na to je 20 % popusta. In piše, da z nakupom "prihranite" 20 EUR. In ne, ne gre za vsakodnevni, nujno potrebni artikel. Recimo, da gre za polavtomatski kramp (dvigneš ga ti, pade pa sam). Pa hebemu, če ga kupim, ne bom "privarčeval" 20 EUR, temveč mi jih bodo 80 vzeli. Kje je torej prihranek?

evil.gif

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Sej se mi je zdelo ... torej, kupim kramp, grem kopat jarke, zaslužim denar ... ja pa res. Ampak, pol naj ne pišejo "prihranite", temveč "zaslužite".
grims-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.253
9.886
113
Mah, ti ne razumeš te logike
tongue-1.gif
.
Sam sem rabil skoraj 5 let, da sem ženo končno naučil, da mi ne bruha popustov ven (torej 50% popusta, 80% popusta, itd.), temveč mi pove KONČNO CENO oz. jo že kar sama pogleda.
grin1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik sad pravi:
tongue-1.gif
.
Sam sem rabil skoraj 5 let, da sem ženo končno naučil, da mi ne bruha popustov ven (torej 50% popusta, 80% popusta, itd.), temveč mi pove KONČNO CENO oz. jo že kar sama pogleda.
grin1.gif
priden.gif

Napredek. Zdaj jo pa samo še nauči pogledat še "ceno na kg."
grin1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.253
9.886
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
tongue-1.gif
.
grin1.gif
priden.gif

Napredek. Zdaj jo pa samo še nauči pogledat še "ceno na kg."
grin1.gif
No go
ne-ne-1.gif
.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.187
1.175
113
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
... In ne, ne gre za vsakodnevni, nujno potrebni artikel...
Viš, tu je haklc. Če ga potrebuješ, potem prihraniš.
Če pa nečesa ne poterbuješ, potem pa itak samo zapravljaš.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Eeee, tole je pa pravi odgovor. Predlagam, da besedo PRIHRANITE čimprej umaknejo, preden uporabniki pogruntajo pomen prihranka
aplauz.gif

pa še to: prihranite ..se to nanaša na hrano? pol bi blo za cote ... prioblačilite? Sam razmišljam

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
"Hranjenje" iz katerega izhaja 'prihranek' je homonim (enakozvočnica) z isto besedo, ki opisuje prehranjevanje.
V slovenščini je te vrste besed kar precej.

Sicer pa glede teme: to, da gre v veliki meri pri oglaševanju 'prihranka' za reklamno potezo trgovcev je jasno večini.
Kljub temu pa je takšen prihranek lahko v današnjih časih kar precejšen, če se nanaša na nujne proizvode.
Popolnoma nekaj drugega pa je 'juriš' na blago, ki ga sicer ne bi kupili, vendar imamo občutek, da smo nekaj 'prihranili' In tvoja ugotovitev, da smo pravzaprav zapravili v tem primeru drži.
Ampak: moj nekdanji prijatelj je imel navado govoriti (ko je imel slabo vest zaradi zapravljanja): denar mora krožit in ker se zadnje čase to kroženje ustavlja, je situacija še slabša, kakor bi lahko bila.
Žal.

LP

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Na tole moram odgovorit:

razumem. In nočem zavajat. Post je bil mišljen bolj kot šala. Se opravičujem resnim uporabnikom.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Ne samo zadnje čase, se pa dogaja vedno pogosteje, se v raznoraznih prodajnih letakih uporablja beseda "prihranite".
Torej, prodajni artikel stane 100 EUR, na to je 20 % popusta. In piše, da z nakupom "prihranite" 20 EUR. In ne, ne gre za vsakodnevni, nujno potrebni artikel. Recimo, da gre za polavtomatski kramp (dvigneš ga ti, pade pa sam). Pa hebemu, če ga kupim, ne bom "privarčeval" 20 EUR, temveč mi jih bodo 80 vzeli. Kje je torej prihranek?

evil.gif

Sigurno. Če bi plačal 100€ ne bi nišč prišparal. 20€gre v "kasico prasico"