Zjutraj čivka pod havbo nekaj okrog jermena

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ko je hladen pod havbo čivka okrog jermena, jermena sta dva. Bolj kot se avto segreje manj čivka in cvili. Zjutraj ko se odpeljem je za popizdit. Zunaj se niti ne sliši toliko, v kabini je veliko glasneje. Motor je alfin 1.9 dizl. Lahko kej špricnem gor? Lahko gre kej v PM če ne menjam v kratkem? To mi dela odkar je mraz zunaj.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
špricni maxi brill
če neha, menjaj mikrojermen/napenjalec/vodilo/sklopko alternatorja (vzrok ugotovi mehanik)

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Maxibril pomaga vendar ne drži dolgo. Meni na Atosu letnik 1999 je jermen pumpe za sevo volan sčasoma tako spoliral jermenico, da je ob malo vlažnem vremenu začela "peti".
Problem rešil tako, da sem bok jermena (klinasti je) ki drsi po jermenici samo malo (res malo) namazal z mastjo. Ko motor starta se mast razmaže enakomerno po drsni površini in jermen neha cviliti. Takšno eno mazanje zdrži en mesec. Potem postopek ponoviš.
Pazi, namazati moraš samo malo na enem mestu in ne po celem jermenu.
Pred tem sem probal z menjavo tipa jermena, rahlo rebričenje boka jermenice z brusnim papirjem in nevem še kaj, pa ni pomagalo.
Serviser (ehm...pooblaščeni) je seveda predlagal menjavo kompletne jermenice, ker drugače ni rešljivo.
Ti najprej poskusi še malo dodatno zategniti jermen, mogoče bo pomagalo.
Najprej moraš točno ugotoviti kateri je to jermen, če jih imaš več na kupu. Jaz sem to naredil tako, da sem snel posamezni jermen in za kratek čas zagnal motor in ugotavljal če cvili.

bostjangtline

Fizikalc
12. dec 2012
217
29
28
Vzemi WD 40 in špricni po jermenu, najprej po enem, pol po drugem, tako boš ločil kateri ti cvili, nekaj časa bo tiho, pol se bo spet začel oglašat in boš moral menjati, po vsej verjetnosti ti drsi na alternatorju, ker je tam najmanjša jermenica in s tem tudi najmanjše naleganje jermena, preveri pa napenjalec, lahko da je premalo našponan in zato drsi in cvili.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
da se razume: sem proti kakršnemukoli mazanju, naj bo amst wd al pa maxibrill
maxibrill je le pripomoček, kje in kaj cvili

vsekakor je za cviljenje vzrok drugje, jermenica alternatorja (če ima vgrajeno sklopko) je velikokrat spregledana
napenjalec mikrojermena je max odmik v eno ali drugo stran med delovanjem do 6 milimetrov (!)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Na opelici z 1,9 dizlom je crknila jermenica alternatorja. Motorja sta si v sorodu. Take in podobne stvari ni druge kot da jih popraviš. Neko mazanje itd ne odpravlja problema, temveč skriva opozorilne simptome.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Alternator je bil obnovljen, zamenjani ležaji itd. Tisto ni čivkalo ampak je zavijalo kot mački ko se gonijo. Meni pa zdaj čivka in cvili. Pa ne vsak dan, prav čudno. Včasih zjutraj rabi 10 km da neha včasih pa sploh ne cvili.....

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.572
940
113
Kaj pa jermenica alternatorja (kot ti je predlagal Pepe)? Sam sem par dni nazaj na 1.3 dizlu jo zamenjal, ker je že lepo čričkalo in je zdaj po menjavi mir. Pri meni se je ves čas slišalo - enkrat bolj, drugič manj.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.532
113
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Alternator je bil obnovljen, zamenjani ležaji itd. Tisto ni čivkalo ampak je zavijalo kot mački ko se gonijo. Meni pa zdaj čivka in cvili. Pa ne vsak dan, prav čudno. Včasih zjutraj rabi 10 km da neha včasih pa sploh ne cvili.....
Glavna jermenica mikro jermena je najverjetnejša. Tipično.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Citat:
Tisto ni čivkalo ampak je zavijalo kot mački ko se gonijo.

mp3?
hysterical-1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Sepravi samo jermen zamenjat?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.532
113
Citat:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Sepravi samo jermen zamenjat?

Ne jermen, ampak jermenico, glavno.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Citat:
Tisto ni čivkalo ampak je zavijalo kot mački ko se gonijo.

mp3?
hysterical-1.gif
Ma kakšen mp3 - evo ti video
hysterical-1.gif

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mDtpxEQFyts" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Imam 2 doma, to poznam.
wink-1.gif