Življenje z radonom

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Kot vemo je radon zdravju škodljiv plin, ki se nahaja na zemlji. Ker je bilo stanovanje, v katerem živim, narejeno pred štiridesetimi leti, obstaja velika verjetnost, da se v gradbenih materialih nahajajo velike koncentracije tega nevarnega plina. Še posebej me skrbi, ker je po zamenjavi oken, stanovanje praktično neprodušno zaprto. Ali pri nas obstaja kakšen način merjenja tega plina v stanovanjih, kot je npr. tole?

Lahko kdo opiše značilnosti in nevarnosti tega plina? Kje so koncentracije najpogostejše?

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Najbolje se boš zaščitil pred njim, če vsak dan prezračiš sobo. Ponavadi so največje koncentracije tega plina v kopalnicah in straniščih.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
Kot vemo je radon zdravju škodljiv plin, ki se nahaja na zemlji. Ker je bilo stanovanje, v katerem živim, narejeno pred štiridesetimi leti, obstaja velika verjetnost, da se v gradbenih materialih nahajajo velike koncentracije tega nevarnega plina. Še posebej me skrbi, ker je po zamenjavi oken, stanovanje praktično neprodušno zaprto. Ali pri nas obstaja kakšen način merjenja tega plina v stanovanjih, kot je npr. tole?

Lahko kdo opiše značilnosti in nevarnosti tega plina? Kje so koncentracije najpogostejše?

ah dej no... ne pretiravaj.....kolk jih je umrlo pri nas ?
za amere itak vemo da so paranoični na vsako stvar....

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Ti raje vsake 4leta al kok
rolleyes-1.gif
zamenjaj une gumjaste cevi, oz, ti jih mora kak majstor zamenjat, pa ne bo bojazni.

lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zadeva je plin, ki "pronica" iz zemlje skozi razpoke v materialih. To pomeni, da so na udaru kleti in pritličja slabo izoliranih in zračenih objektov. Če stanovanje ni tako, ni prav nobenega strahu. Če je dovolj prostorov pod tabo in/ali dovolj pogosto zračiš, potem se plin hitro odstrani iz prostora.

Problematični so kakšni pritilični vrtci, kletni bivalni/delovni prostori in zaklonišča (vkolikor so v uporabi za kakšne druge dejavnosti).

Kar se meritev tiče, sem prepričan, da jih izvajajo zavodi za zdravstveno varstvo. Dobiš en velik kovinski tulec ki ga doma odpreš in pustiš določen čas odprtega. Zapreš in potem se odčita vrednost.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Težko je reči, koliko je zadeva dejansko škodljiva, je pa bilo narejenih že kar nekaj študij na to temo in nekako velja, da je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka na svetu.

Bi pa ti nehal govoriti o pretiravanju in paranoji, če bi videl en preprost poizkus. Vzameš sesalec in zamenjaš mikrofilter na izpuhu. Greš v klet, priklopiš sesalec in ga pustiš delovati okoli pol ure. Po tem času izklopiš sesalec in se mikrofiltru približaš z alfa-detektorjem (podobno Geigerjevemu števcu). Zadeva ponori, ko prideš blizu.

Nekaj domačega branja (za tehnično navdahnjene) je še na:

http://www.mf.uni-lj.si/javnoz...giene-RADON.pdf

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Težko je reči, koliko je zadeva dejansko škodljiva, je pa bilo narejenih že kar nekaj študij na to temo in nekako velja, da je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka na svetu.

Bi pa ti nehal govoriti o pretiravanju in paranoji, če bi videl en preprost poizkus. Vzameš sesalec in zamenjaš mikrofilter na izpuhu. Greš v klet, priklopiš sesalec in ga pustiš delovati okoli pol ure. Po tem času izklopiš sesalec in se mikrofiltru približaš z alfa-detektorjem (podobno Geigerjevemu števcu). Zadeva ponori, ko prideš blizu.

Nekaj domačega branja (za tehnično navdahnjene) je še na:

http://www.mf.uni-lj.si/javnoz...giene-RADON.pdf
kolk jih je pri nas umrlo od tega ?
smirk-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Glede na to, da zgleda zadeva (kar se tiče meritev in delanja panike) ni nevemkoliko razširjena pri nas/sploh, ti dam v razmislek tole: zakaj pred 100 leti ni nihče umrl za aidsom?
Ker niso točno vedeli kaj je, zakaj, kako... (ok, že od pamtiveka so vedeli, da istospolno usmerjeni umirajo na "čuden" način, ampak...)
Če me razumeš... ni še vse tako raziskano, kot bi si mislil.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Verjetno bi mi, če bi ti povedal, koliko jih umre, rekel da je to prenapihnjena statistika (tako kot pri kajenju, je tudi tu težko pokazati na krivca v vsakem posameznem primeru).

Ampak vseeno... od 900 ljudi, ki umrejo zaradi raka pljuč vsako leto v Sloveniji, bi jih lahko okoli 50 pripisali radonu. Kar nekaj, ne?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Saj tole je bilo zidano enkrat tedaj.

Nekje imam neko študijo o tem (resno)-če mogoče najdem skeniram.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Za tole študijo bi te pa res lepo prosil, če mi jo lahko posreduješ. Po mojih nepreverjenih informacijah, naj bi to opeko delali nekje v Zasavju. Pri izdelavi naj bi uporabljali tudi pepel iz termoelektraren. Ta pepel, pa naj bi bil preveč radioaktiven, zato so prenehali z izdelavo. Že dalj časa razmišljam o možnostih za sanacijo, vendar ker je to stanovanjski blok, ni veliko šans. Med sanacijo svojega stanovanja sem vse stene obložil z mavčnimi ploščami in s tem, vsaj delno, preprečil izhajanje plina iz sten.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
živjo!

Meritve dela IJS. Cena pa je nekje 80-100EUR.
Pri meni so pomerili parcelo, po katero je leš.

lp

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
jaz tudi živim v hiši zidani z zidaki iz elektrofiltrskega pepela.

pa še nikoli nisem srečal radona v kopalnici ali wcju.

edino poštarja, pa še ta je bil v spalnici...

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ja, te vrsta opeke se je proizvajala v trbovljah - iz pepela iz termoelektrarne. Potem so ugotovili, da ima prevelike vsebnosti urana (radon je izotop urana) in prenehali s takšno mešanico. Se pa večinoma ta pepel še dandanes uporablja kot komponenta v cementih zaradi svojih lastnosti.