Zivlj. doba in stabilnost PCja glede na el. linijo

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.975
40
48
A se velja, da je zivljenjska doba in stabilnost racunalnika in opreme odvisna od kvalitete elektricne linije (vcasih je veljalo, da so npr. disk ali motherboard prej crknili, ce si bil na slabem napajanju z veliko motnjami in nihanji v elektricnem omrezju) - ali pa temu ni vec tako in so napajalniki tisti, ki prevzamejo breme nase (in naprej porabnikom znotraj PCja "dobavljajo" ustrezno kvalitetno napajanje)?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Po moje je precej odvisno od kvalitete napajalnika. Sicer pa zadnja leta ali so napajalniki zanič ali pa je tok zanič, ker crkujejo ko po spisku. Ko mi kak kolega reče, da je tema na kompu, mu kar direkt rečem naj gre nov napajalnik kupit
tongue-1.gif

Mogoče jo kaj bolje odnesejo skozi laptopi, ki imajo adapterje?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.975
40
48
Ja, verjetno je od napajalnika vsaj delno odvisno. Od Anteca naj bi bili OK (ceprav je meni en ze "eksplodiral", kar se z no-name napajalniki ni zgodilo).
Sicer pa sprasujem zaradi enega drugega problema... Namrec, do zdaj sem imel vse preko UPS, z novim ohisjem in napajalnikom (Antec EarthWatts 500 W) pa UPS ocitno ne sfolga zagonskega toka (?) te masine, ker ob vklopu vedno za nekaj (mili)sekund preklopi na baterijo (pravzaprav je danes slo na Overload in je UPS kaput). APC svetuje, da se zaradi uporabe Active-PFC tehnologije na novejsih napajalnikih vedno mnozi z 1.25, da dobis dejanske potrebe.
13.gif
(Ne glede na to, da potem masina rabi kvecjemu denimo 100-200 W.)

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Popolnoma je odvisno od napajalnika. Pri notesnikuh je ista zgodba. Vsi pa delujeo na enakem principu:
- omrežna (vhodna) napetost se najprej usmeri, nato jo krmilna elektronika "razseka" in pošlje skozi trafo, na koncu so še gladilni kondenzatorji
Linija v glavnem tako lahko vpliva le na življensko dobo napajalnika, kaj drugega pa ne.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
ksz ...

Sodelavec npr. pravi, da pri njih niha tok pa mu crkujejo stvari. Najbolj TV, modemi druge male reči, računalniki pa na vsake toliko. Ni sicer toliko stručko, da bi mi znal povedati, kaj točno.