Želva za smučanje

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Razmišljam o nakupu želve (ščitnika za hrbet) za smučanje po urejenih progah. Je sploh smiselno? Čelado seveda imam in me je že zelo kmalu po nakupu rešila nevšečnosti, zato nikoli ne smučam brez nje. Ampak za želvo pa ne vem, za borderje čisto zastopim, da jo imajo, tudi turne smučarje, kaj pa za nas navadne rekreativce? Namreč sam sem še kar solidno pogruntal karving in moram priznati, da je moja povprečna hitrost na smučeh v zadnjem času precej narasla, temu ustrezno pa tveganje za padec.
redface-1.gif

Vseeno berem, da je za navadnega smučarja bolj ovira zaradi neokretnosti kot pa kaka večja korist. Kakšno je vaše mnenje? Pa če že, kaj je treba paziti pri nakupu? Sicer vidim, da prodajajo že celo Robocop opremo, ampak to je menda za profesionalce, a ne?
grin1.gif

s_thumb_760.jpg

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Saj če te ovira pri okretnosti maš lah tud sam uno za čez hrbet......ala "kozmodisk"!

Reši te ker 3/4 borderjev ne zna bordat in je bil fotr na ta način že 2x lepo pokošen
crazy1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ma js se že 3 leta spravljam to kupit, pa potem me vedno znova cena mine... kupujem pa zgornjega, in ko ga je kupil kolega pred več kot 5 leti, je bil 25000 sit... zdaj ga pod 180€ nisem videl kje
bonk.gif

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Jaz ti jo priporočam. Je podobno kot s čelado. Sprva je malo čudno, potem ko se navadiš pa ne moreš brez. Jaz nimam ravno neke lightweight izvedbe, pa me sploh ne moti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Smuče imam že tako preveč mehke, za moja kolena pa ni treba skrbeti, skrbim sam.
wink-1.gif

Sicer pa se mi je kake 8 let nazaj zgodilo, da se je en tamal na Krvavcu, ker se ni mogel ustaviti, kar direktno s svojo čelado zapičil v moj hrbet, me je po luftu par metrov odneslo, ampak česa hujšega ni bilo, tamal jih je pa fejst slišal od svojega trenerja. Kdo ve, mogoče ta mulc danes kje po alterju razsaja.
grims-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Jaz sem kupil eno cunga lunga varijanto v giga sportu. Za silo je ok, bolje kot pa nic, moti me ne oz. itak med smuko pozabis na vse. Ce bi pa se enkrat kupoval pa obvezno varijanto ala jopica. Moja ima dva pasova cez ramena in en malo sirsi okoli vampa pa mi vedno zleze bolj gor cez cas. Tko da se malo dlje stegni in kupi enkrat in orenk. Ne bo ti zal.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Počasi se bo dalo videt modele na strminah že v kakih veslojski opremi
bonk.gif

Ki so cajti bojana križaja ko se je skijalo samo z kapo al pa trakom........zaj pa je folk začel tak komplicirat......

Meni so še očala odveč če jih mam gor......

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Počasi se bo dalo videt modele na strminah že v kakih veslojski opremi
bonk.gif

Ki so cajti bojana križaja ko se je skijalo samo z kapo al pa trakom........zaj pa je folk začel tak komplicirat......

Meni so še očala odveč če jih mam gor......
Na glavo si najprej povezni čelado - nato te tudi očala ne bodo motila!

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Pa valda bom tam strašil ko neki [censored] geek........jaz sn še stara šola........
wink-1.gif
Upam si stavit, da sem sam še starejša šola - BTW sulice sem zamenjal šele tremi sezonami.
Kjub temu ti lahko povem, da brez čelade že lep čas ne grem več na smučišče. In ne toliko zaradi varnosti (čeprav je bila kupljena zaradi tega), ampak predvsem zaradi udobja! Nobena kapa ali trak ne tišči več glave, da o smučarskih očalih niti ne govorim.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
@killakhan.........ja jaz sn se že gibsa tak navado, da ga prav pogrešam, če si tu pa tam kaj ne zlomim
smile-1.gif
Ampak, se še mi zdi smučanje/bordanje najmanj nevarno od vsega kar počnem.

Čist možno, da si starejši od mene, ker jaz še nisn neke v letih, ampak stojim pa na smučkah od svojega 5 leta....takrat pa se še ni vedlo kaj so čelade in podobna zame "odvečna" plastika. Pa tudi nekak manj teh neprijetnih prigod je bilo na smučiščih semizdi....

Kar se pa udobja tiče, pa ti dam čist prav, da jo nosiš če se fajn počutiš v njej in še s pri tem si bol zavarovan......ampak jaz si sebe ne predstavljam v čeladi na snegu.... pa prosim ne me zdaj označit za lahkomišelnega
smile-1.gif

En moj kolega še po šumi fura spuste brez čelade....no jaz sn tlko pri "zavesti", da jo imam vsaj takrat.........te pa ko ga vprašam zakaj pa niaš čelade, kaj če te v drevo zabije.....pa on:"eh škoda, čelade"
smile-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ej pa vi ste cist funky, sami freaki, k delate jumpe pa flipe pa cist hudo stari. Dejstva pa so sledeca, da je vsak od smucarjev ze kdaj videl kako je kdo koga nasadil. Meni so bila ocala odvec kaj sele kaj drugega, ker pa imam sebe najraje gledam kako se ceimbolj zascititi.

A zakaj? Ker imas na smuciscu poleg obicajnih ljudi, ki se sveta okoli sebe zavedajo se bumbarje, ki mislijo, da znajo karvat ne razmisljajo pa kaj bo ce se znajde kucelj pred njim ali kdo drug in kako se bo v tem primeru ustavil. Drugi primerek so lokalni fernandelni, ki jih baba 1 letno spusti s ketne in za frustek butne vase tri mrzle pire. Tretja grupa so pa mulci (12-17), ki jim ata kupi bord in kromirano celado in frajerisejo po strmini obenem se pa pogovarjajo kako je bil zanc zadet od trave in kako so pol fajn smucal.

Vcasih tudi avto ni imel airbagov.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
@sonick sem smučar iz smučarske družine (ata ex učitelj--oldskull stayl)......in res se te en pradstavljam kako uživaš na smučišču brez očal......sonce.....voziš praktično miže.......sneg....maš občutek kot da maš pesek v očeh.....pa tudi če je oblačno vreme....na samem smučišču je vedno prisotna difuzna svetloba.......sonce se odbija od snega....in te slepi anyway.........to je tako kot če bi švasal brez zatemnjene šipce......rezultat so krvave oči zvečer ( pa ne od jointa)
aplauz.gif

Kar se zaščitne opreme tiče......še vso smo si nabavili ravno zaradi slabih izkušenj z crash-testi na smučiščih......pač kot pravi Schumi.....včasih tud avti niso mel airbagov........včasih tudi takih stvari ni blo......v 80`s če gledaš stare smučarske posnetke so se šele začele pojavlat razne čelade....pol je folk rabu 20let da je dojel da niso qulske samo zato ker z njimi vozijo njihovi idoli na tekmovanjih na TV
cheer.gif

Oče gleda za to želvo za čez hrbet....zakaj......ker je bil 2x že pošteno pokošen by wannabe border
smirk-1.gif

Mama se upirala za čelado dokler ni nardila ene salte na glavo in sedaj jo z veseljem nosi....prvo leto je bla užaljena ko pes ko mu natakneš ovratnico
smile-1.gif
sedaj ko se je navadla se ne loči od nje!

Jaz že par let na čeladi.....odkar sem eno pošteno nasadil na prelomnici med carvanjem in sva oba pristala 3m nižje
crazy1.gif
My mistejka žal!

Podobno je na motorju....ko sem bil mulc...doma ni blo trte mrte....al se boš vozil z čelado al pa ne gre motor vn iz garaže......rezultat.....če se vozim z motorjem brez čelade imam nelagoden občutek ker mi nekaj fali plus ni se mi užitek vozit ker me veter preveč ovira v oči!

Tko da sonick mal si vzgojen v neodgovornem duhu!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.761
113
kod Džej-Zija
Točno tako. Še dodatek: imam kolega, ki je na Krvavcu stal ob robu piste, nikogar nikjer oviral, bil je na preglednem mestu, ko je vanj priletel človek, ki je vozil po stezi za ratrake, kjer je sice smučanje prepovedano. S polno hitrostjo brez zaviranja je snel mojega kolega, skupaj sta trčila z glavami. Posledica: moj kolega bo imel do smrti v glavi ploščico, pa še dobro jo je odnesel. Drugi je postal invalid, ima še cca 70% delovne zmožnosti. Če bi kolega imel čelado, mu verjetno ne bi bilo nič.

Sedaj pa sam presodi, ali je čelada res taka traparija in afnanje.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
@schumi: nebom točno repliciral celotnegaa tvojega posta, ker po večini imaš tako prav...pač izražaš svoje stališče, do konkretne situacije, ki se mi osebno niti ne zdi tako butast.........ampak, vse si pokvaril z zadnjim odstavkom......ta izjava pa se mi zdi totalno butasta......ne moreš primerjat avtov in airbaga ter določene navade, ki se neposredno navezuje na človeka in njegove občutke (očala, čelada, itd).

@kameleon: zgleda, da sem bil napačno vzgojen ja
smile-1.gif
pa družba takšna ko noben ne nosi tega in še jaz nikol nisem pomislil, da bi mel čelado.......za očala, pa me letos ena punca prepričuje, da bi si jih nabavil.....samo nevem če mi bo zneslo ene 150€ še za špegle dat.... kar se pa tiče še ostale zaščite....se mi zdi bol smiselna zaščita za na bord (kaki kolenčpniki pod hlačami) si pogosteje kolena poškoduješ kot kaj drugega....

Drugače pa....mater ste me fajn prestrašli z temi primeri nesreč
smile-1.gif
Jaz če že delam pizdarje tlko gledam, da nobenga drugega neposredno ne "silim" v nevarnost...