Zelo ugodni 6-jedrniki

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Danes sem cisto po nakljucju opazil, da so pri nas cene Phenoma II 1055T (6-jedrni 2.8 GHz) pred prihodom Llana in Bulldozerja padle na malenkost nad 100 EUR (ja, manj kot 100 EUR in to ne samo pri enem prodajalcu, tako da ocitno ne more iti za napako pri vnosu cene). Ker gre za ocitno ciscenje zalog, se bo zabava najbrz kmalu nehala, Llano tako ali tako ni v istem zmogljivostnem razredu (je ranga 2-, 3- ali 4-jedrnega Athlona II), Bulldozerja pa se nekaj casa ne bo na spregled niti v tujini, kaj sele pri nas. Cene za vecino ostalih AMDjevih procesorjev so ostale nespremenjene ali na podobnem nivoju kakor prej, samo tale mocno izstopa navzdol.

Ce bi kdo rad zamenjal kaksen starejsi procesor na podnozju AM3 ali pa kupuje kaj novega, je tole zagotovo najvec zmogljivosti na ceno, sploh ce pomislim da je toliko stal stirijedrni Athlon II se nedolgo nazaj. V prodaji so tudi plosce s chipsetom serije 9 (990) s podporo AM3+ (Bulldozer, ko koncno pride ven) in vsemi gizmoti, ki bi jih clovek pricakoval (USB 3.0, SATA 6 gbps, polna ATX velikost itd.) za 100 EUR, tako da se da sestaviti novo kombinacijo polnooblozena plata + 6-jedrni CPU + 4 GB RAM za ~250 EUR, za povrh bo pa zadeva future-proof ko enkrat koncno spackajo Bulldozer. Za povrh je omenjeni procesor menda tudi silno overclockabilen (za tiste, ki imajo veselje s tem).

Upam, da komu pride prav, sem pa namerno izpustil imena prodajalcev in proizvajalcev plat, da me ne bo kdo obtozil favoriziranja
evil.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Ža bilo na stju samo kje si pa ploščo za 100€ z 990 našel pa ne vem.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V trgovini
wink-1.gif
Tukaj je ena, pa ta trgovina ni med najcenejsimi pri nas - ta link sem dal zato, ker trdijo, da jih imajo na zalogi v skladiscu, brez nevemkaksnih dobavnih rokov in prodajanja megle.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
V trgovini
wink-1.gif
Tukaj je ena, pa ta trgovina ni med najcenejsimi pri nas - ta link sem dal zato, ker trdijo, da jih imajo na zalogi v skladiscu, brez nevemkaksnih dobavnih rokov in prodajanja megle.

Zanimivo ko sem gledal pred par dnevi ni blo nikjer 990 na zalogi za 100€, najcenejša je bila za 140 in brez zaloge.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Tudi meni ni jasno kako je lahko tak procesor kar naenkrat dobrih 100€, kok je šele v tujini ?

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Tudi meni ni jasno kako je lahko tak procesor kar naenkrat dobrih 100€, kok je šele v tujini ?

avstrija od 140€ naprej.... ni mi jasno zakaj bi bil pri nas 100|

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Mvah, zaradi recesije so domači trgovci in uvozniki zmanjšali marže na minimum
hysterical-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kako pozabili ? "Z krmilnikom USB3.0 ..." (ja, oni so nepismeni)

Tukaj je se opis na strani proizvajalca - omenjeni so stirje USB 3.0 porti (dva zadaj, dva na headerju za sprednjo stran ohisja).

Zakaj so take cene ? Who cares
cheer.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni je Gigabyte (kot firma) OK, plata je ena od UD (torej ni ena od cenenih) in chipset serije 9xx naj bi podpiral Bulldozer - ravno zato ga je AMD izdal. Vidis tudi, da gre za AM3+ (to je podnozje, narejeno za Bulldozer, je pa kompatibilno tudi s starejsimi procesorji, kot je omenjeni Phenom II).

Ce bi jaz zdajle kupoval novo zadevo za omenjeni znesek, bi zase vsekakor vzel omenjeno kombinacijo. Ko pride Bulldozer, pa prehod nanj, "stari" CPU pa v prodajo (glede na to, da bi bil se prakticno dve leti v garanciji, to ne bi smel biti prehud problem).

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Jaz imam trenutno:

E8400
ASUS P5K-E WIFI
4GB DDR2
9600GT

imam pa še vedno na vrhu omare MSI 460GTX, kupljeno pred meseci, se mi ni dalo montirat še LOL.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Kako pozabili ? "Z krmilnikom USB3.0 ..." (ja, oni so nepismeni)

Tukaj je se opis na strani proizvajalca - omenjeni so stirje USB 3.0 porti (dva zadaj, dva na headerju za sprednjo stran ohisja).
Si pogledal takrat, ali zdaj?

V tabeli še vedno piše: USB priključki do 14 USB 2.0/1.1

Zgoraj pa takrat ni pisalo, ker search po USB ni našel.

Na strani Gigabyte pa je seveda pisalo ves čas.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tisto tabelo je ocitno nekdo zelo slampasto urejal. Sem ze navajen, da za podatke grem vedno na stran proizvajalca, ker pogosto v trgovinah naletim na hude neumnosti (denimo da med Phenomi II ni prikazanih Phenomov II serije 8xx, ceprav jih trgovina prodaja, ali pa da najdem med enojedrniki dvojedrnega Celerona, ali pa da imam izbrane plate za dolocen socket in se med njimi znajde taka za drugacnega itd.).

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Danes sem cisto po nakljucju opazil, da so pri nas cene Phenoma II 1055T (6-jedrni 2.8 GHz) pred prihodom Llana in Bulldozerja padle na malenkost nad 100 EUR
Odvisno za kaj uporabljaš računalnik - ampak če ga imaš vklopljenega večji del dneva, se ti splača kupiti kakšno električno bolj varčno napravo. Meni se zdi najboljši nakup šestjedrni Opteron EE 1.7GHz s 35W TDP - http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Opteron%204162%20EE%20OS4162HJU6DGO.html
Lahko ga daš tudi v dual socket setup, kupi pa 200W napajalnik.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Update: od danes je na voljo Bulldozer, torej zadeva, ki gre v AM3+ podnozje. Najhitrejsi 8-jedrnik bo stal priblizno toliko, kot Intelov i5 2500K (= 4-jedrnik), po svoji (ne)zmogljivosti je pa tudi nekje tukaj v nalogah, ki zmorejo obremeniti vseh 8 jeder, in nekoliko slabsi kot Phenom II pri nalogah, ki obremenijo manj jeder (npr. samo eno), kar pomeni, da je pri njih se toliko opazneje pocasnejsi od i5 2500K, kakor pri Phenom II.

Sem kar nekoliko ... razocaran, vse skupaj izgleda kot Phenom prve generacije: visoki cilji, ki jih niso uspeli doseci. No, ce je bilo pri njem kaj pozitivnega, je bilo to to, da ga je nadomestil precej boljsi Phenom II
smile-1.gif
Le v tem j e tezava, da je takrat pomagal prehod na nov proizvodni proces za Phenom II, tokrat pa ne bo nobenega preskoka, saj so komaj prisli na 32 nm.

Kdor ima ustrezno mamaplato, dovolj zmogljiv napajalnik (najmocnejsi Bulldozer kuri 125-130W !) in kaksen star procesor (npr. samo 2-3 jedrnik), bo vseeno dobil solidno zmogljivost, sploh v multithreaded nalogah (kodiranje filmov, obdelava slik v Photoshopu, prevajanje programov, strezniske aplikacije, virtualizacija), ne bodo pa zaradi tega Windowsi videti nic hitrejsi oziroma odzivnejsi.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
(kodiranje filmov, obdelava slik v Photoshopu, prevajanje programov, strezniske aplikacije, virtualizacija)

= 10-20% ljudi
smile-1.gif

Bulldozer je fail, škoda.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
a ne bojo kmalu novi intel procesorji prišli? Kaj je zdej s tem AMD, poraba v višavah, pa še hitrost je slabša od trenutnih Intel cpujev. Jejejej