Zelo pocasen osX

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Na 4 leta starem meku je trenutno nalozena aktualna verzija osxa, ampak zadeva je pocasna za zjokat. Baje so razni cleanerji ipd za osx nic kaj uporabni.

Mu je kaj pomoci? S cim vi drzite vase meke v dobri kondiciji? Gor ni nalozeno nic kaj posebnega, nic svinjarije, tudi v startupu ni skoraj nic

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Poženi Activity Monitor app, da vidiš kako si z ramom, obremenjenostjo diska. Verjetno je problem v počasnosti diska. Lahko narediš time machine backup in naložiš sistem nanovo, potem pa restoraš podatke iz backupa.

Meni je na MBP istega letnika pomagalo, da sem dal SSD noter namesto dvd-ja. Praktično je čisto druga mašina.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Na 4 leta starem meku je trenutno nalozena aktualna verzija osxa, ampak zadeva je pocasna za zjokat. Baje so razni cleanerji ipd za osx nic kaj uporabni.

Mu je kaj pomoci? S cim vi drzite vase meke v dobri kondiciji? Gor ni nalozeno nic kaj posebnega, nic svinjarije, tudi v startupu ni skoraj nic

Možnosti: ali imaš premalo placa na disku ali pa neko aplikacijo/proces, ki ti bremza, ali pa je disk (če ni SSD) enostavno postal prepočasen glede na količino RAMa in zahtevnost programov.
'Držat v kondiciji' pa ni potrebno ničesar posebnega počet, doma je MB white star 7 let, nikoli na novo naložen sistem (le updatan na novejše verzije). Je bil pa z leti in posodbitvami sistema in programov vedno počasnejši (večina programov je vedno bolj bloatware), zadevo je rešil SSD za 70€ ...
Poglej, koliko je placa na disku (vsaj 10% naj bo prostega), poglej, koliko imaš rama prostega oz koliko ti zaradi pomanjkanja piše po disku, poglej, če ima kak proces nenormalno visoko uporabo procesorja. Med temi opcijami se bo zihjer kaj našlo.

mat123

Pripravnik
21. jun 2009
138
0
16
Res se splača zamenjat disk za SSD. Tudi mi smo ga zamenjali na MBP 2010 in se strinjam, da je kot bi bil drug računalnik
smile-1.gif
Od cleanerjev lahko poskusiš s CleanMyMac, ampak bolj pomagajo za pridobit več prostora na disku kot pa na hitrosti.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Steve pravi:

Pri meni je bil enkrat vzrok preveč zafilan disk..., drugič pa je bil disk dejansko tik preden bi crknil. Drugače pa nikoli na novo inštaliral sistema (razen ob menjavi diska, ker je crknil)...vse dela tipi top.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Mislim da sem nasel krivca. Premalo rama. 4gb ga je, pa ga nonstop zafila. Diska je dosti prosto, nekaj nesnage sem pocistil. Je to normalno da mavericks na 4gb dela nikakvo?

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Ne. Poglej ce ti indexing se laufa (lahko zalo upocasni sistem) pa lahko probas se popravit pravice na disku in pogledas ce ti ksna third party applikacija kej jebe. Drgac pa clean install.

Nazadnje urejeno:

Fly

Guru
21. jul 2007
2.643
508
113
Po mojih izkusnjah je 4gb premalo. Sem ravno prejsni mesec dodal 4 gb in je kot bi imel drug racunalnik. V bistvu sem se eno leto matral s 4gb in probaval vse zivo. Verjetno jepa res precej odvisno katere programe uporabljas.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.643
508
113
Memory pressure je bil skoraj vedno v zelenem območju, občasno v rumenem. Prav to mi je bilo zanimivo in sem zato toliko časa odlašal z nakupom rama in poskušal vse živo. Ampak kot sem rekel, od kar imam 8 gb imam v bistvu drug računalnik, tak kot mora biti.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Potem bo nekaj drugega, ker memory presure ti kaze dejansko uporabo, in me ves uporabljen (ne porabljen) pomnilnik... A si oba rama zamenju?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Ne. Poglej ce ti indexing se laufa (lahko zalo upocasni sistem) pa lahko probas se popravit pravice na disku in pogledas ce ti ksna third party applikacija kej jebe. Drgac pa clean install.
Ma kašen clean install neki, ni to Win ...
In ja, 4MB v 10.9 zna biti hitro premalo. SPloh, če je v igri še ka FF s kupom odprtih tabov.
Recimo zdajle imam odprt mail, FF z 20 tabi, word + excel brez odprtih dokumentov. Skora 5 GB ponucanega RAMa.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
to je to ... to dela... a ja caki ne dela... pol mas pa zihr slab HW (kupi SSD, pa ram pa ... mah pust to vse, najbol kr vse zamenjat, sploh ne rabis clean install)

pr men win8 na 3.2GB zdejle (3 x VS2012, chrome, outlook, skype, winamp, nekaj namenskih aplikacij, ...)

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Ma kašen clean install neki, ni to Win ...
In ja, 4MB v 10.9 zna biti hitro premalo. SPloh, če je v igri še ka FF s kupom odprtih tabov.
Recimo zdajle imam odprt mail, FF z 20 tabi, word + excel brez odprtih dokumentov. Skora 5 GB ponucanega RAMa.
Pa si ti sploh prebral prejsne poste, al si to kr mal na pamet. V dolocenih primerih se na Mavericksu zaradi sprememb v indeksiranju, index nikoli ne postavi do konca. In v teh primerih pomaga Clean install.. In Mavericks ma precej dodelan memory management (kompresija) in kot tak potrebuje manj rama za delovanje kot 10.8. Tako da prosim, drzi se avtomobilizma. Pa dej zravn se screenshot 5GB PONUCANEGA rama (active in ne utilized) s seznamom procesov.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Nove rame bom not vrgel in reseno. Se mi ne da 2 dni z instalacijo zajebavat. Predvidevam da to sam na morem narediti kot na pc? To dela vsak servis, ali samo pooblasceni za apple?