Zelje, Brokoli, Ohrovt....

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
mi nekaj pod zemljo je.... po moje, ker rastlince samo počas uvenejo in odmrejo...

r38-brokol.jpg

wp1-zelje.jpg

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Voluhar bi verjetno rešil problem takoj in bi v celoti požrl korenine rastline, ki zelo hitro odmrla. Če bi bile strune, jih lahko loviš na prerezan krompir in odstranjuješ. Tako sem prebral, nisem pa sam imel z njimi velikega problema.
Na kmetijskem forumu sem bral, da jih razredči predsevek oljne ogrščice, ki jo uporabiš za zeleno gnojenje. To ti v trenutni situaciji nič ne pomaga, ampak če res najdeš strune, malo pobrskaj, če je to res in ukrepaj za prihodnje sezone.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Koreninski gnoj? kaj točno s tem misliš?

Kdaj je bilo presajano? Prejšnji oz. lanski posevek? Kolikoat v zadnjih 10 letih so bile na tem mestu ali zelo bljizu (gre verjetno za majši vrt?) kapusnice?

Brez da boš pogledal kaj je notri je težko 100% reči. Možno, da gre za strune lahko pa je tudi kapusova muha. Rastlinice so že nekoliko večje in ob nekoliko šibkejšem napadu muhe ne propadejo takoj ali pa celo preživijo. Nekoliko manjša je verjetnost da gre za golšavost kapusnic. Ko napade korenine rastlina začne slabeti in odmre, če je napad močan.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
tu še leto dni nazaj ni bilo popolnoma nič. pol sem naredil škarpo, zasul s peskom, mal bolj takega materiala /pesek, ilavca/ potem gor kresnil par šajtrg konjkega gnoja in čez 10-15cm zemlje.
Pa sem sedaj študiral, da so korenine prišle v stik z gnojem in je le-ta korenince skuru....
popoldne potegnem ene par jih ven, pa poslikam

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Tak način sajenja bi verjetno lahko bil usoden, če gnoj ni bil preperel.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Jaz sem imel tudi letos napad kapusove muhe. Rastlina, ki je bila en dan prej lepo pokončna zgleda čisto uvela naslednji dan. Če ven potegneš sadiko poglej okrog korenin, če so prisotni taki majhni beli črvi, potem je to kapusova muha.
Samo kolikor gledam slike je pri meni bilo drugače. Pri meni je cvetača zgledala taka, kot je že 1 mesec ne bi zalil. Čisto vsi listi so bli uveli.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Drugače za kapusnice velja:
Zahteve kar se zemlje in hranil tiče: Vse kapusnice pridejo na gredice kot prva kultura. Da bi v času rasti zgradile svojo ogromno listnato maso so zahtevne tako kar se vode in vseh hranil tiče. Vse vrste zelja potrebujejo apnenčasta tla in vse humus črpajo. Ljubijo mastni, črni humus. Cvetača, ki jo pogosto sadijo na ledino, ima razen tega potrebo po toploti v tleh in na rastišču. Če pa skrbno kolobarimo, ima dobra vrtna zemlja prednost.

Kar se bolezni tiče pa :
http://www.klubgaia.com/Vrtni-vseved/31/Zelenjavni-vrt/Kapusnice/Bolezni-in-skodljivci

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
ja sem potegnil ven.... mali debeli beli črvi so požrl korenine... in to vse
nekaj sem šele prejšnji teden sadil, se to še da rešit?

yka-CAM011.jpg

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Jah težko rečt. Meni ni vse sadike napadlo (vsaj upam, da ne
smile-1.gif
). Okoli k maš posajeno (odvisno koliko maš) daj one rumene lepljive lističe, da se muhe ulovijo. Pa okol rastline prekoplji, da če so kakšna jajčeca da jih odmakneš ker pol propadejo. Prav tako okol rastline pokriješ, ker muha serje jajčece ob rastlini po tleh, če tam prekriješ pol jajčeca propadejo.
Jaz sem jih večino "okuženih" stran pometal pa nekaj novih posadil. Sem pa eno spulil (probaj, ker grejo čisto na rahlo ven) pa sem jo očistil teh črvov in jo nazaj posadil. Malo se je popravila zdaj v enem tednu. Bom videl kako bo. Sem pa še posadil zraven nekaj zelen, ker naj bi odganjale kapusovo muho.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Mrtvaška muha.
frown-1.gif

Moje sožalje, tega se ne iznebiš brez parationa - potem imaš pa zemljo strupeno. Bo treba narediti kolobar.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Zna kdo povedat kaj se oglaša v zemlji. Glas podoben čričku...le da je bolj zamolkel, glasen konkretno, pa glas kar vleče (ne kot čriček ki nažiga v valovih...ta čri čri).

Sem nekaj raziskoval (seveda tema ko v riti...baterija pa tak tak)...vidijo se luknje debeline mezinca...pa enkrat sem videl deževnika (na pol je bil zunaj a je v trenutku spizdil v luknjo). Nam pa tudi vsake toliko kaka solata oveni in odmre.

Zdaj bramorjev že hudo dolgo nismo imeli..pa tudi spomladi sem komplet zemljo presejal...in drugega kot deževnikov ni bilo (te sem metal nazaj v zemljo).

Kaka ideja?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Zna kdo povedat kaj se oglaša v zemlji. Glas podoben čričku... le da je bolj zamolkel , glasen konkretno, pa glas kar vleče (ne kot čriček ki nažiga v valovih...ta čri čri).
Sem nekaj raziskoval (seveda tema ko v riti...baterija pa tak tak)... vidijo se luknje debeline mezinca ..

To je bramor.

Nazadnje uredil moderator:

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
sem dubu v vrtnariji nek bel prah in sem poštupal po listih, potem pa na rahlo zalil in zgleda, da bo preživelo kar je ostalo....

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pejt nazaj v "vrtnarijo" in poč tistega ki ti je dal prah okrog kepe. Če je res kapusova muha (ali pa tudi če ni) potrebuješ sistemski insekticid. To je insekticid, ki se vpije v rastlino. Prah bo v zadostni količini prišel do korenin samo po čudežu ... Tam gori ti je nekdo že predlagal preparat Perfection (verjetno je mislil tega). Hudo uporaben tudi pri čebulni muhi ...

A imajo te ličinke mogoče temno glavo (rjavo ali črno)?