Ne rabiš recepta. Od zelenjave vse kar imaš (dobro, zelene solate ni treba tlačit v vroč kis), kis pa narediš po okusu. Torej zelenjavo narežeš/naribaš, vržeš v posodo in vseskupaj zaliješ z mešanico kisa. Mešanico narediš tako, da ti odgovarja po okusu (tvoj je najbrž drugačen od mojega). Torej, običajno daš pol kisa za vlaganje in pol vode (jaz dam malo več kot pol vode, ker mi izrazito kisel okus ne paše več), nekaj soli in nekaj cukra (ne veliko samo zabeliš), kakšen lovorov list, cel poper (ne pretiravat, da ne bo več poprovih kuglic kot zelenjave, ker je zoprn občutek ko potem ugrizneš v poper) in to je to. Lahko daš tudi kakšno drugo začimbo, pač po okusu (recimo celo gorčico in koprc, samo potem se pripravi na "dišeč" znoj). Zelenjavo in mešanico tekočine zavreš in začneš pokat v kozarce. Po možnosti tople, da ti ne počijo v rokah. Da so razkuženi (torej prevreti v kropu) najbrž ni treba posebej izpostavljati, ane ...
Količina? Ne vem (nikoli ne merim) ampak od oka bi rekel ene liter in pol tekočine na 5 kil zelenjave. Aja, ko zelenjavo nafilaš v kozarce, jo je potrebno zalit s tekočino iz iste sklede toliko, da je pokrita. Če dobro odmeriš tekočino, ti mora tekočine ostat za ene pol kozarca. Med kuhanjem poskusi tekočino (zelenjava takrat že spušča sok) in dodaj kar je potrebno po okusu.
Ne vem če veš, ampak nafilane kozarce za par minut postavi na pokrov, potem pa jih v pravem položaju zavij v deko, da se počasi hladijo. Čemu to služi ne vem, ampak praksa pravi, da je to najboljši način ...
Dodajam; zakaj ne rabiš recepta? Ker daš v to solato praktično vse kar imaš na vrtu: zelje, glavnati ohrovt, paprike, paradajz v vseh fazah zrelosti (gnilega vseeno preskoči
), korenje, kolerabice, cvetačo .... In ker imaš različno zelenjavo v različnih razmerjih okus in količino tekočine prilagajaš med kuhanjem. Tudi zato ker različne mešanice različno puščajo svoj sok ...