Zelena energija in naš kretenizem

zakon

Guru
16. maj 2008
8.842
860
113
toti Maribor
Včeraj popoldan, sem slučajno naletel na eno oddajo na SLO2 z naslovom Eko utrinki. Pritegnil me je prispevek, kako v Nemčiji, ustvarjajo "zelena"delovna mesta,ki so povezana z pridobivanjem el. energije preko veternih elektrarn, sončnih celic in podobno. Do sedaj jih imajo že 250.000, do leta 2020, pa predvidevajo že 1 mil.takih delovnih mest. Zakaj to pišem? Videl sem namreč, da imajo nešteto prostranstev posejanih z veternimi elektrarnami, tako, da z pridom izkoriščajo brezplačen vir (beri veter). Ena taka vetrnica, lahko ob ugodnih pogojih zadostuje za manjšo naselje. Sedaj, pa k bistvu. Tudi v Sloveniji smo hoteli imete veterne elektrarne, pa glej ga zlomka. Našlo se je društvo za zaščito ptic, ki je celotno zadevo preprečilo, z izgovorom, da to odganja ptice.
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, namesto absurdnega stroška za novi blok TEŠa bi lahko Slovenijo posejali z veternicami.

A očitno nekdo tu ne bi preveč zaslužil zraven, zato ker za postavitev veternice ni potrebno nekih posebnih dodatnih del in podizvajalec, kjer bi denar ponikal.

Druge razlage ni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.205
4.180
113
Če bi celo slovenijo (oz. tam kjer se splača, torej da je kolikortoliko stalen veter) posejal z vetrnicami bi dobil max 10% energije novega bloka TEŠ, s tem da je cena vetrnic VIŠJA od cene novega eko bloka TE. To da TE upravljaš z ročico in prilagajaš moč glede na potrebe, medtem ko propelerji delajo kot pač delajo (ko imaš neurje v slo pač ne dela nobena). PTice so najmanjši problem, dejstvo je da se ravno EKO investicije krepko preplačuje in to iz davkoplačevalskega denarja.

Aja glede ekoterorizma se pa strinjam, sem tudi že dal predlog. Ekoteroristom bi odklopil vso udobje oz. bi jih dal delat v človeške elektrarne kjer bi 12h gonili kolo in nato bi lahko to energijo doma porabili (recimo ravno dovolj jo je da zavreš par l vode in skuhaš makarone). Verjetno bi jih potem 90% bilo takoj za katerokoli obliko energije.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.148
3.189
113
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Tudi v Sloveniji smo hoteli imete veterne elektrarne, pa glej ga zlomka. Našlo se je društvo za zaščito ptic, ki je celotno zadevo preprečilo, z izgovorom, da to odganja ptice.
bonk.gif
Kretenizem brez primere.

V bistvu se v vsem strinjam s tabo, samo na koncu ni bil tole problem za vetrnice ki so jih začeli graditi ampak minister Žarnič in njegov čuden smisel za humor
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.171
113
Meni se zdi kretensko, ko sem v Nemčiji videl krasen raven travnik in na njem postavljene solarne panele na stojalih. To res prinaša delovna mesta, ker je potrebno okoli panelov zatirati plevel itd... Veliko bolj eko bi se mi zdelo, če bi bila na taki idealni kmetijski površini (sodeč po sosednjih površinah) posejana energetska rastlina. V primeru pomanjkanja kmetijske površine oz. hrane se lahko lahko takoj spremeni v površino za pridelavo hrane. Paneli imajo v zemlji betonske temelje in gre v bistvu za pozidavo površine.
Le malo eko stvari je res eko. Večina jih je le zato, da se dokaj legalno črpa denar iz proračuna.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
saj , če ne bi društvo za zaščito ptic to omogočilo, bi pa se našlo društvo za zaščito netopirjev.
na hrvaškem nad šibenikom je ena z 14 veternicami in so pod eno našli ENEGA crkjenega netoprija. in sedaj eko teroristi razglašajo , da te elektrarne dokazano ubijajo netopirje...
stupid-1.gif

hrvati so očitno bolj pametni od nas in lepo dalje gradijo veternice. tudi če dajo samo kakšen % el energije je to bolje kot premog.
v nemčiji so vse vetrnice lepo zvezane v mreži in se usklajujejo z ostalimi elektrarnami na tak način, da ko dela veter lahko klasične delajo z zmanjšano močjo

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.137
72
48
123
Mi lahko eden od zagovornikov vetrnih elektrarn pojasni, kje v Sloveniji imamo stalen, primerno močan veter, da bi bilo sploh smotrno postaviti vetrnice? Na Primorskem bi bile večino časa ustavljene, zaradi preveč ali premalo vetra.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Malo se mi zdi čudno, da jih vidiš marsikje v Avstriji, Madžarski, Nemčiji, celo na Hrvaškem se najde kakšna, a mi smo pa nek čudežen otok sredi Evrope, kjer ni stalnega vetra, ki bi gnal vetrnice
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja to je res čudno, da jih burja ne sname, ki je očitno manj nevarna od slovenske politike.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
ja, je bilo. pa so toliko časa drezali in zafrkavali, da je potem nekdo umaknil gradbeno dovoljenje.
društva pač morajo opravičiti svoj obstoj in poskrbeti za samopromocijo. drugače pa lepo svirajo qrcu in vlečejo sponzorska sredstva

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Mi lahko eden od zagovornikov vetrnih elektrarn pojasni, kje v Sloveniji imamo stalen, primerno močan veter, da bi bilo sploh smotrno postaviti vetrnice? Na Primorskem bi bile večino časa ustavljene, zaradi preveč ali premalo vetra.
Ti jaz povem. Nikjer
grims-1.gif

Tisti, ki si za zgled jemljete Nemčijo. Nemčija vse svoje energijske potrebe pokrije s termo in hidro viri. Nuklearke ter veternice ima praktično le za prodajo energije
grims-1.gif

Nekaj je igračkanje z vetrom/soncem, če imaš na voljo "običen" stabilen vir energije v TE/NE, ter dodatno še HE s katerimi lahko pokriješ večino svojih potreb. Čisto druga stvar pa je, če želiš z vetrom/soncem nadomestiti TE/NE
grims-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
ja, je bilo. pa so toliko časa drezali in zafrkavali, da je potem nekdo umaknil gradbeno dovoljenje.
društva pač morajo opravičiti svoj obstoj in poskrbeti za samopromocijo. drugače pa lepo svirajo qrcu in vlečejo sponzorska sredstva
Postavitev teh mešalcev zraka pri nas ni opravičljiva. Pa ne zaradi ptičev, ampak povsem iz ekonomskih razlogov. Elektro primorska jih je forsirala le zaradi tega, ker so računali na cuzanje denarja iz subvencij.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Ti jaz povem. Nikjer
grims-1.gif

Tisti, ki si za zgled jemljete Nemčijo. Nemčija vse svoje energijske potrebe pokrije s termo in hidro viri. Nuklearke ter veternice ima praktično le za prodajo energije
grims-1.gif

Nekaj je igračkanje z vetrom/soncem, če imaš na voljo "običen" stabilen vir energije v TE/NE, ter dodatno še HE s katerimi lahko pokriješ večino svojih potreb. Čisto druga stvar pa je, če želiš z vetrom/soncem nadomestiti TE/NE
grims-1.gif

A lahko za odebeljeno trditev navedeš kakšne podatke?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Bom poiskal, ne skrbi.
Direkt ven iz glave pa kakor se spomnem imajo konico porabe okoli 90GW. Okoli 65-70GW tega pridobijo iz TE
grims-1.gif

Res da je slikica stara malo čez 3 leta... Samo za občutek bo ane?
clip_image002_0006.jpg

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
si pač proti veternim elektrarnam
eni so proti NE
jaz recimo proti TE
eni so proti HE
marsikje nekaj ni ekonomsko upravičeno, ampak vseeno deluje
ekonomsko upravičeno pa pravzaprav ni nič. niti živeti se ne splača, ker itak vse poserješ na koncu pa še crkneš, zraven pa potrošiš ogromno energije
ekonomija pa je samo moderen izraz za zasužnjevanje folka