Zekota bi

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Kar se mene tiče, je zeko najboljši pohan, tako kot piščanec. Lahko pa probaš z eno zanimivo zadevo, mogoče ti bo všeč. Jaz sem to že poskusil in meni je bilo fenomenalno.
Zekota razkosaš na primerne komade in vržeš v pisker. Zaliješ z pol litra belega vina, dodaš celo glavico česna, prerezano samo napol, nič olupljeno, nekaj rožmarinovih vejic, malo soli. To vržeš na plin in kuhaš dobro uro.
Zdaj pa to pobereš ven in spaniraš. Ampak malo drugače kot običajno. Moka, jajce normalno, potem pa na drobtine naribaš še parmezan in natrgaš svež timijan, ali pa origano... In vse skupaj povaljaš. Potem pa v vroče olje samo za par minut, toliko, da se drobtine obarvajo v pravo barvo:)
 

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Lahko pa zekota začiniš po svoje,ga daš v pekač namazan z maslom in dodaš krompir.Potem pa samo na cca.180 stopinjah pečeš dokler ni lepo zapečeno.Zelo dobro in najbolj enostavno.
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Kaj če mačka, moraš kaj več čebule in česna ponucat?
 

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Kaj če mačka, moraš kaj več čebule in česna ponucat?

Stari legenda si
hysterical-1.gif

Kaj pa psa isto
evil.gif


Lp.
 

bozovski

Zelenc'
11. jun 2009
4
0
1
Ok, mogoče ni ravno v easy, je pa zelo dobro. Dotično žival razkosaš po sklepih, zadnje tace na dva dela dodatno, hrbet isto na dva dela. Tsite zaplatke pri hrbtu odrežeš in daš mačku al psu, ker so bw. V eni konkretni kozici (lahko široka teflonska ponev z visokim robom) segreješ maslo, dva do tri orehe, pa malo olivca čez, da se ne prižge.

Prej ali pa vmes (odvisno koliko pomoči imaš v kuhinji) sesekljaš (lahko v paličnem mešaliniku na en blitz) šalotko (če je nimaš, tardeča æebula, pa par strokov česna bo čisto v redu)..Æe imaš domače paradajze jih razčeni, drugeče seseckaj odcejene pelate iz piksne. Še mal česna olupiš, ampak pustiš v kosu (cca 3 stroke). Nakockaš nesoljeno slanino, cca za 3 žlice, tista zapakirana od mečkatorja bo v redu. Naštimaš lovorove liste, rožmarin, timijan, če imaš šetraj, če ga ni je tudi ok.

Pripraviš vsaj pol litra dobrega rdečega vina (cabernet, refošk, merlot...).

Ok tro je predpriprava. Kozo ali večjo ponev z visokim robom segreješ in vmes dodaš maslo, ki ga zaliješ z oljem. Ko začne dišat, daš noter zekiča po kosih. Ga lepo zapečeš. Ga vzameš ven. Doliješ malo oljca, ker zeko ponavadi posrka kar dosti maščobe. Prepražiš zmiskano šalotko, dodaš slanino, česen in podušiš (potreseš s soljo, naj se čebulj skuha v lastem zosu). Dodaš pelate, lovor in rožmarin, malo podušiš da zadiši. Nato vrneš zekota nazaj, z vsemi sokovi vred.

Premešaš, naj fino scvrči, da skoraj ni več đuseka. Odpreš buteljko in sipaš noter. Vsaj pol litra. Dodaš drobovino od zekota (ni nujno, je pa dobro), timijan, malo popra, malo dosoliš in dušiš cca 45 min. Po tem času probaš, dososliš pa malo popraš, jaz ponavadi dodam še en paradazjek in malo v drobno uničenega peteršilja. Opcijsko se dodajajo črne olive in kapre, ker je to v bistvu provansalskii recept. Obvezno dodaj en deci vinca in fino prevri
.
Vmes zavreš vodo in noter staviš ali široke rezance ali fetuccine ipd, ki se jih v kao sveži obliki zadnje čase dobi tudi pri nas. Ko se skuhajo, jih odcedi n pretresi v zekotovo omakco (ki jo odstaviš iz ognja). Premešaj, in naj malo odstojijo (cca 5 minut).

Odpreš shlajeno buteljko, za posladek pa jagode in to je to.