Zdravstvo - "redni servis" oz. pregled ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je kaka oblika kompletnega zdravstvenega pregleda ?

Torej da bi te pregledali od glave do pete in povedali, če so kake težave ?

Ker ene stvari se lahko skrivajo dlje časa oziroma imajo blage simptome, zaradi katerih ne greš k zdravniku.

(en čas so reklamirali neki kao kompletni pregled, samo tisto je bilo bolj alternativna veja medicine)

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
v sklopu solanja ali sluzbe imas ponavadi letne preventivne preglede.

Drugace pa razni medicinski centri ponujajo takozvane "manager-ske" preglede. Bolj obsezen pregled stane med 300 in 400 euri.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
v sklopu solanja ali sluzbe imas ponavadi letne preventivne preglede.

Pogostost pregledov je zelo odvisna od tega, ali si v OŠ ali na Faksu.
Ali delaš v kuhinji ali pa npr. na šalterju UE.

Torej daleč od tega, da bi bili letni.
Velika večina delavcev in šolajočih je daleč od tega, da bi imela letne preglede.

Drugače pa bi jest svetovala, da si ljudje delajo preglede tako pogosto, kot priporoča medicinska stroka - npr. ginekologija, zobozdravnik... in samo če so kakšni problemi, še kaj pogosteje.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Je kaka oblika kompletnega zdravstvenega pregleda ?

Torej da bi te pregledali od glave do pete in povedali, če so kake težave ?

Ker ene stvari se lahko skrivajo dlje časa oziroma imajo blage simptome, zaradi katerih ne greš k zdravniku.

(en čas so reklamirali neki kao kompletni pregled, samo tisto je bilo bolj alternativna veja medicine)

Kolikor jaz vem, obstajajo v zdraviliščih takšni "paketi".vse pregledajo, ženskam zrihtajo tudi ginekologa.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Bi se strinjal s Kozarčevo... Redni pregledi so dizajnirani tako, da ujamejo najpogostejše bolezni v primerno kratkem času, da se jih da sanirati. Če imaš kako eksotiko, boš bodisi sam ugotovil, da je nekaj narobe in šel k zdravniku, bodisi pa bo itak prepozno za ukrepanje.

Z napredkom diagnostične medicine se je pričela tudi zoprno brisati ločnica med zdravim (normalnim?) in bolnim (nenormalnim). Če te dajo pod visokoločljivostni magnet in potem slike pokažejo par strokovnjakom, bodo sigurno pri vsakem našli kakšno anomalijo.

Težava je tudi v tem, da se lahko popolnoma enaka "napaka" kaže pri različnih ljudeh popolnoma različno. Nekdo bo mirno živel z žilno anomalijo v glavi do pozne starosti. Nekdo drug pa bo pri 25ih imel lažjo prometno nesrečo, anevrizma v glavi bo počila in v najboljšem primeru bo umrl, v najslabšem pa ostal rastlinica.

Si imel v mislih kakšno konkretno bolezen (morda dedno?) ali sprašuješ kar tako na splošno?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Si imel v mislih kakšno konkretno bolezen (morda dedno?) ali sprašuješ kar tako na splošno?
Splošno.

Ker če bi vedel, da imam kako bolezen, bi preprosto šel k zdravniku. Če pa te tu in tam glava zaboli, pa nekajkrat zasrbi, pa imaš včasih čuden okus v ustih, pa bo vsak (osebni) zdravnik rekel "ah, to ni nič". "Če se poslabša pa pridite nazaj".

Glede "ugotoviš sam". Kolko folka sam ugotovi, da ima na PC že leto dni ducat virusov ?
Hja, če si šolan zdravnik, potem že. Preostalih 99% folka pa težje.

Nazadnje urejeno:

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Najbolj hud pregled kar sme jih dal v življenju skozi je bil pri naboru za vojsko, takoj za njim pa je bil pregled za službo, ki je če me spomin ne vara obsegal v bistvu vse kot pregled za nabor, s psihotestom vred, minus nočni vid, plus slikanje pljuč.

Pregledi na faksu in srednji šoli niso bili vredni pol k., če te ravno pol nebi manjkalo nebi niti opazili (izrecna izjava zdravnice: če imate kakšne težave je za to vaš osebni zdravnik, ne sistematski pregled, zato mi ni treba niti govorit)
Pregled za avto je sploh samo cuzanje denarja (se počutite zdravo? se, no fajn... tuki mate potrdilo)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ljudje, ki imajo viruse na PC-jih, se večinoma ne ukvarjajo toliko z računalniki in poganjajo samo Word in Firefox (IE).
Vseeno mislim, da svoja telesa malo bolj uporabljamo in se jih predvsem malo bolj zavedamo, tako da se ne bi čisto strinjal s tvojo primerjavo. Seveda imaš tudi ekstreme, ki jim je popolnoma vseeno in ne opazijo niti, če jim noga gnije.

Kot sem rekel... neciljana diagnostika je hudo muhasta zadeva in redkokdaj pokaže karkoli oprijemljivega. Nek okvirni telesni status lahko dobiš in nekega sistematskega pregleda, ampak za karkoli bolj podrobnega bi se moral iti bolj ciljane preiskave.

Nabora vseh diagnostičnih preiskav, ki jih pozna medicina, pa po mojem ne bi preživel nihče. Preveč sevanja, pikanja in zdravil...
smirk-1.gif

Tako da your best bet je res kak splošen sistematski pregled:

- okviren splošni telesni status
- kri (splošne preiskave)
- urin
- UZ srca, UZ abdomna
- rentgen pljuč
- pregled sluha, oči

Pa morda še kaj...

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Najbolj hud pregled kar sme jih dal v življenju skozi je bil pri naboru za vojsko, takoj za njim pa je bil pregled za službo, ki je če me spomin ne vara obsegal v bistvu vse kot pregled za nabor, s psihotestom vred, minus nočni vid, plus slikanje pljuč.

Pregledi na faksu in srednji šoli niso bili vredni pol k., če te ravno pol nebi manjkalo nebi niti opazili (izrecna izjava zdravnice: če imate kakšne težave je za to vaš osebni zdravnik, ne sistematski pregled, zato mi ni treba niti govorit)
Pregled za avto je sploh samo cuzanje denarja (se počutite zdravo? se, no fajn... tuki mate potrdilo)

Točno, pregled za vojsko, edini pregled v zadnjih 15 letih, na katerem sem tiča kazal.
grims-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ljudje, ki imajo viruse na PC-jih, se večinoma ne ukvarjajo toliko z računalniki in poganjajo samo Word in Firefox (IE).
Vseeno mislim, da svoja telesa malo bolj uporabljamo in se jih predvsem malo bolj zavedamo, tako da se ne bi čisto strinjal s tvojo primerjavo.

Večina ljudi pač opazi, da PC malo počasneje dela in nimajo pojma kaj vse imajo gor.
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Tako da your best bet je res kak splošen sistematski pregled:

- okviren splošni telesni status
- kri (splošne preiskave)
- urin
- UZ srca, UZ abdomna
- rentgen pljuč
- pregled sluha, oči

Pa morda še kaj...

In kolk bi to stalo? Al je brezplačno?
grin1.gif

Ravno malo prej sem pogledal Sicko (res da mal pozno ampak se ga nikol nisem spravu gledat... do danes) in me je resno začel skrbet.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Preventivni pregledi ki jih navajas(po uradnem listu) so bolj namenjeni odkrivanju in preprecevannju riziko faktorjev, ne pa definitivnih bolezenskih stanj. Zakonsko ni predviden EKG, spirometrija in UTZ abdomna.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Moje izkušnje so bolj tak : Ah to ni nič takega. Če pa ne bo minilo, pa prite še enkrat.
tongue-1.gif