Zdravstveno zavarovanje ko ni več statusa

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Zanima me ker bo letos prvič da ne bom več študent, kako gre tole zavarovanje, koliko se plačuje, kam se it zavarovat, kje je najceneje? Pa še to: če imaš prihodek na račun, je potem kaj dražje? Igra kako vlogo če kje delaš da je potem dražje? Kaj če samo dobivam denar na račun (oddajanje) in ne delam?

Hvala vsem za pomoč.
cheer.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Greš na občino in se zavaruješ kot občan, to je osnovno zavarovanje in je zastonj, za dodatno/dopolnilno pa vzajemna, adriatic, triglav... kamor hočeš, cene so iste (nekaj več kot 20 EUR na mesec se mi zdi) pa položnico dobivaš domov in jo plačaš enako kot račun za elektriko
tongue-1.gif

PA ne jemlji raznih dodatnih zavarovanj ker so larifari
wink-1.gif
Te samo nategujejo.

LP

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
moreš it pa najprej na davčno, po pisno potrdilo, da ne prejemaš nobenih dohodkov, pol na zavod za zaposlovanje, da dobiš potrdilo, da nisi prijavljen na zzs, in potem na občino, kjer te dajo v register in to je to... 2 urci dela...

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
moreš it pa najprej na davčno, po pisno potrdilo, da ne prejemaš nobenih dohodkov, pol na zavod za zaposlovanje, da dobiš potrdilo, da nisi prijavljen na zzs, in potem na občino, kjer te dajo v register in to je to... 2 urci dela...

shocked-1.gif
Jaz sem šla samo na Dalmatinovo 1 (gorovim za LJ), tam so mi vse uredili,da sem zavarovana kot občan,...potem pa zrihtaš samo še dodatno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Potrebno si je urediti tako obvezno kot dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

1. Obvezno zdravstveno zavarovanje

Občine nudijo kritje obveznega zdravstvenega zavarovanja vsem osebam brez rednih prihodkov. Potrebno se je zglasiti na občini in izpolniti obrazec, ki izgleda podobno kot tale. S seboj rabite osebni dokument in originalno potrdilo o vpisu v naslednjem šolskem letu. Zavarovanje vam podaljšajo do konca šolskega leta.

Drugače je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja 14,16 EUR mesečno.

2. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Uredite pri katerikoli od treh zavarovalnic, ki ponujajo to storitev:

Triglav - 21,95 EUR mesečno
Vzajemna - 21,75 EUR mesečno
Adriatic - 21,95 EUR mesečno

Vse cene veljajo za sklenitev zavarovanja preko interneta (3% popust).

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Če ne boš imel dodatnega, potem boš plačal za vsa zdravila na recept, vsako plombo, gips, rentgen.... bohnedaj, da si v bolnici kak dan ali dva, lahko bankrotiraš
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tako kot je Mitzy napisala - ja, je obvezno... ker pri obveznem moraš za prav vse doplačat.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
OK samo še tole mi povejte: kako je če imaš dohodek od oddajanja prostora, nisi pa zaposlen. Se to šteje ali to nima veze? Pač enkrat na mesec mi nakažejo najemniki denar na račun to je to. Kako to vpliva? In če slučajno to šteje kot redni dohodek, kaj to potem spremeni?

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ja kaj pa če je človk zaposlen?? A pol mu občina ne plačuje tizga osnovnega al kaj? ...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Hm, jaz sem imel samo osnovno pa obiska pri zobozdravniku in 2 pregleda pri splošnem (kjer je tudi moral pošteno pregledati in pisati zdravila) pa sem plačal na enem pregledu manj kot 1 €. Čeprav te takoj opozorijo noter da boš zato verjetno mogo kar dosti plačati
smile-1.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
J.e.b.e.m.t.i to državo! Dej denar tuki, dej denar tam, kje pa nej ga dobim? A, že vem, šu bom delat, pa bom potem mel......NOT!

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
OK samo še tole mi povejte: kako je če imaš dohodek od oddajanja prostora, nisi pa zaposlen. Se to šteje ali to nima veze? Pač enkrat na mesec mi nakažejo najemniki denar na račun to je to. Kako to vpliva? In če slučajno to šteje kot redni dohodek, kaj to potem spremeni?

Prosim če kdo ve naj mi odgovori...hvala
cheer.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
V bistvu je dopolnilno zdr. zavarovanje osnovno.
smirk-1.gif
Poleg osnovnega. I love our country.

Če imaš samo osnovno zavarovanje, doplačaš za vse storittve 30%. Če imaš pa dodatno (ali dopolnilno isto sranje) je vse zastonj, razen kakšnih fines (recimo bela plomba pri zobarju - tista črna je zastonj).

Imaš pa razna dodatna zavarovanja, kao nadstandardno pa nevem kaj vse, ampak je to brezveze. Ker ni toliko bonusov kolikor zavarovanja plačaš. Obljubljajo ti razne garsonjere v bolnicah, prej si na vrsti... več kot 70% bolnic garsonjer sploh nima, na vrsto pa tudi nevem če je kdo prišel prej.

LP

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Fora je v tem, da imaš osnovno zavarovanje, ki ti ga plačuje občina ali delodajalec, potem sam plačuješ še dopolnilno, da ti ni treba vsakega sranja doplačevat, še vedno pa moraš ponovno plačat, če hočeš pri zdravstveni storitvi prit na vrsto v človeškem času.
cheer.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Jah če je nujna zadeva si takoj na vrsti, če pa ni pa pač počakaš, a ni to logično?
tongue-1.gif

LP

Ni. Ker trenutna slovenska zdravstvena ekonomika deluje tako, da povečuje čakalne vrste. Vmes jih x % odpade, ker gredo raje privat ali preprosto crknejo, če nimajo denarja za iti privat.
To so žalostna dejstva. Ravno tako, da nas nategujejo, da imamo zastoj zdravstvo za reveže, kao smo socialna država, kar ni res. Tudi revež brez prebite pare, bo kvečjemu od občine dobil obvezno zdravstveno zavarovanje in moral doplačevati za cel kup zdravstvenih storitev in zdravil. Mnoge tuje države imajo pač za reveže popolnoma zastojn, za bogataše pa pač povsem plačljivo. Kar je logično. Ne boš šel zapravljat denarja za socialo na bogataše.

Ogo

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.203
1.207
113
www.adriamedia.si
Seveda. Bogataši že tako plačajo x-krat več za socialo (prispevki & davki), ampak zdravljenje naj si pa sami plačajo? Res pametno razmišljanje, ni kaj.
In ne, nikjer ni tako. Kdor plačuje prispevke, dobi zdravstvene usluge.
Pika.