ZDA

uroszg

Zelenc'
5. feb 2008
5
0
1
Pozdrav!

Poleg naše hiše je parcela, ki bi jo rad kupil, katere lastnik je v ZDA. Ta lastnik je mrtev že kao kakih 20 let. Parcela je še vedno pisana na njega tudi če je mrtev to sem se pozanimal na geodetski upravi. Naslov tega človeka v ZDA je napisan pod parcelno številko, vendar če je lastnik mrtev je tudi naslov bivališča verjetno vprašljiv... kaj mi svetujete kako pridem do njegovih potmocev? sosed je sicer oskrbnik te parcele, vendar nima podatkov...Obstaja kako svetovanje v Sloveniji glede tega? Kako do njih oz. kaj mi svetujete kako postopati v tem primeru? Davke baje plačuje oskrbnik sam nism 100% bom preveril.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Tako je .. lahko ti pomaga ameriška ambasada ali pa se pozanimaš na občini ali državni upravni enoti ali kaj že pač je ...

Po navadi je tako, da če lastnik umre, podedujejo potomci ali sorodniki, če teh nima, podedujejo lahko tesni prijatelji, ki morejo za to plačati eno majhno cifro, če tudi teh ni imel parcela avtomatsko ostane občini, ti pa z njo lahko delajo kar hočejo.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
No, poznam 2 primera z naših krajev, kjer sem doma da sta dve herbali (vsaka po svoje) hišo od tistih, ki so nekoč tja hodili pomagat že od majhnih nog ... zdaj pa je ena plačala samo 15.000 evrov, da je lahko kupila veliko parcelo s kmetijskim objektom, isto tudi druga, samo tista je manj plačala ...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Aaa, to je pa drugo. Preuzitek, ali pa oporoka. Ne pa "zdaj bom pa jaz po sosedu dedval".
smile-1.gif

http://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/preuzitek

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
potrebno je sprožiti zapuščinski postopek. Obvezno moraš imeti mrliški list. Sodišče po službeni dolžnosti išče morebitne dediče. Če naj bi bili v tujini, jih išče tudi s pomočjo ambasade. Tukaj lahko pomagaš z informacijami, ki jih imaš. Morebitni otroci...žena... bratje....sestre.... bla bla, da bo postopek mogoče hitreje tekel. Če najdejo enega sorodnika, lahko preko njega še koga...itd. Sicer, so zadeve v uradnih evidencah, ampak glede na to, da omenjaš, da naj bi bili lastniki v tujini gre pač stvar malo še preku tujih uradnih evidenc. V glavnem. Kupiti je prej ne boš mogel, dokler ne bo rešena zapuščina, potem se pa lahko pogovarjaš z novim lastnikom. (z mrtvim pač ne gre). Skratka:
Poskusi se pozanimati in najti kakšnega sorodnika tam okol tebe.
Mislim pa, da lahko sprožiš tudi ti zapuščinski postopek, sam ne vem kako boš prišel do mrliškega lista.
Najboljše informacije kako najboljše in najhitreje reševati, boš pa dobil na sodišču ali UE svoje občine. Če boš videl da kakšna referentka nima prav velik pojma o takšnih primerih, išči koga višjega. Tud njim naj bi bilo v interesu, da najlažje in najhitreje rešijo, če se postopek sproži.
LP

uroszg

Zelenc'
5. feb 2008
5
0
1
OK! hvala. Zanima me glede ambasade... koliko to stane vsaj približno te info oz. ta postopek kar ti oni lahko pomagajo...a tam se pogovarjaš s slovenci ali direkt s američani...kako to zgleda približno glede ambasade... sorx ker sprašujem neumnosti sam nim izkušenj s tem...hvala
lp

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
dvimim, da je nekdo tukaj že imel te izkušnje iz ambasade. Pejdi na upravno enoto, ti povedo kako poteka postopek točno.....
Na ambasado pa pokliči... sej boš klical na slovensko ambasado.... tam morajo govoriti slovensko, sej so ponavadi slovensk uradniki. Je pa dolžnost sodišča, da poišče svojce.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
sej boš klical na slovensko ambasado.... tam morajo govoriti slovensko, sej so ponavadi slovensk uradniki.

Sorry, what?
Morajo?
bonk.gif

Ameri?

Dej se no hecat
hysterical-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
sej boš klical na slovensko ambasado.... tam morajo govoriti slovensko, sej so ponavadi slovensk uradniki.

Sorry, what?
Morajo?
bonk.gif

Ameri?

Dej se no hecat
hysterical-1.gif
sej se ne.
a veš da je govora o slovenski ambasadi v ZDA. In kdo je notr zaposlen??? Amerji??? Kdo ga zdaj sirje??
S Slovenci se pa ja lahko slovensko pogovarjaš, al?!

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

Sorry, what?
Morajo?
bonk.gif

Ameri?

Dej se no hecat
hysterical-1.gif
sej se ne.
a veš da je govora o slovenski ambasadi v ZDA. In kdo je notr zaposlen??? Amerji??? Kdo ga zdaj sirje??
S Slovenci se pa ja lahko slovensko pogovarjaš, al?!

A, caki, potem sem te pa narobe razumel. sem razumel, da bos klical na amerisko ambasado v Sloveniji. Se posipam s pepelom.
frown-1.gif