ZDA - stvari v SLO?

rollingstones

800. registrirani uporabnik
3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
No, saj niti ne vem kakšen naslov bi dal tej temi...
redface-1.gif

Pa ne me prosim linčati, če je v napačnem oddelku ali je bilo to vprašanje že obdelano.

Situacija je takšna, da mi je prijateljica v ZDA kupila nekaj stvari (sončna očala, obleke, ...
cheer.gif
)
po zelo zelo ugodni ceni, vse v "official" trgovinah.

Ali bi lahko imela na letališki carinski kontroli kakšne "težave" glede teh zadev?
Ciljam predvsem na plačilo carine in kako je s tem... (ni pa vmes nobenih tehničnih zadevic!)

nekaj časa je že preteklo od trenutka, ko sem sam bil v ZDA in sem domov prinesel cel kovček novih stvari,
pa ni bilo glede teh nobenih težav in vprašanj...

Kako je sedaj s tem po novem,če sploh je kaj sprememb?

Hvala za vse posredovane informacije!
zmaga.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Nebo težav.

Jaz sem tam kupil fotoaparat, kup opreme za računalnik, pa me nihče ni prašal nič.

Razna očala pa to ti lahko uvaža po mili volji. (ok če bi mela 50 očal bi jo čudno gledli,
ampak če ma 5 očal & stuff, pa nebo težav)

Morebitne račune naj hrani, v primeru da bi blo kaj narobe, ampak nima kaj bit.
Mi znanec redno nosi različne stvari od tehnike do cot, pa ga nikol ne gnjavijo.
Vse kaj je v kufru se sploh ne pregleda (razen x-ray) torej če nimas kake mačete,
AK47 ipd. nebi smela met nobenih težav.

Privatne stvari pač...

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
In to ne pomeni, da te ne gnavijo. Lahko naletis na carinika, ki te vprasa od kje si, je kaj za pregledat in na koncu, bomo pregledal. Od kje vam, da se nic ne gnjavi
confused-1.gif

Za obleke ne bo tezav, za ocala te pa lahko oskubijo carine. Ce pride prijateljica s kufrom na brnik in jo pregledajo. Potem je vse odvisno od dobre volje carinika. Je pa uradno, vsaka stvar ki je vredna vec kot 100e bo ocarinjena. Spremeni racune, ce bo kaj vredno vec kot 100e.
wink-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Že že, ampak itak ko vletiš v US, že na letalu dobiš "vprašalnik", kaj tovoriš ipd.
Že takoj na začetku ko piše Biznis al pležer, samo obklukaš biznis, če te sprasujejo
kak biznis trip, pa napišeš da se greš dogovorit za nakup xyxy random stvari. Ampak
mene še zato niso gnjavli. Sam sem si pritovoril Recimo fotoaparat, in to ne mali, sem ga mel
kar okol vrata navešenega, razne sončne špegle in to sem mel gor, mobitel pa to pa kar v škatli
v potovalki, grafične kartice, rame, pa še miljon stvari za seko, je blo robe krepko čez 2 jurja,
pa me noben ni vprašal popolnoma nič. Vse kar imam je že moje od nekdaj rečeš.

Frend mi z floride dovori že skoraj avte, od laptopov, do kamer, memori kartice, jeben 5.1 sistem mi je
prnesel, pa ni mel nikoli niti najmanjšega problema. Enostavno račune dobro sposkriješ, pa ga ni tistega
ki bo rekel da to ni tvoje. Ok lahko je zdaj bit pameten, ampak v bajti mam cca 50 stvari z US, pa za eno
ni blo problema. Kajšele za cote, ko jih enostavno zložiš v kufre.

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
malcomX očitni maš samo ti to srečo...

Jaz pa priletim iz NY in me carinik na Brniku pokliče in sem moral kazat kaj imam v ročni prtljagi. Imel sem fotoaparat Canon S1, star par let in mi je moril zarad njega... Sem mu potem le dopovedal, da sem ga nesel že tud gor in potem je dal mir.

Drugače pa kar se oblačil tiče, ni sploh nobene panike. Zaradi še večje gotovosti pa naj kolegica dol potrga vse etikete pa to. Ampak tud to ni potrebno.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Zaradi garancije, če je globalna, sicer brezveze.

@mX: Tisto, kar prijaviš pri odhodu, je vezano na serijske številke. Zato nimaš šans, da bi ven nesel notebooka za 100€, nazaj pa na isto potrdilo nesel komad za 2000€. Ali pa foto opremo. Gor nesel kompakta za 50€, domov pa za 20000€ profi glažovine.

Kot so že ostali rekli, vse je stvar dobre volje carinika. Če ima bad hair day, te lahko olupi za čisto vse. Če pa slučajno ne bi imel s seboj računov, ti tudi to zrihtajo. Po netu poiščejo pričakovano ceno in te na osnovi te cene olupijo. Poanta pri vsej stvari pa sploh ni carina, ker max carinska stopnja ne presega več kot 10% (za rač. opremo je celo 0%), ampak DDV, ki pa je lahko že čisto spodoben znesek.

rollingstones

800. registrirani uporabnik
3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
In to ne pomeni, da te ne gnavijo...

Za obleke ne bo tezav, za ocala te pa lahko oskubijo carine.

Najlepša vam hvala za izčrpne odgovore!
zmaga.gif

Sem se malce pozanimal pri prijateljih, ki so nedavno bili preko luže in nobeden ni imel kakšnih problemov.
(večinoma pa so bile obleke, kakšen iPod in podobne tehnične napravice)

Izgleda, da je veliko le odvisno od gospodične fortune.
wink-1.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Popravek: ne samo vsaka stvar nad 100€, ampak če vsota vseh računov preseže 100€, te ocarinijo za celoten znesek.

Si imel tako izkusnjo? Sej itak ni pomembno, ampak da bo uporabnik, ki sprasuje okol tega tocno vedel. Sam sem prisel na Brnik in sem razumel tecno carinko kot, da mi bodo carinili stvari, ki so vredne vec kot 100e. Iz njenih besed nisem razbral kake vsote. Potem bi mi udarli namrec na celotno vsoto, ki je bila malo vecja kot pa popravljen racun od fotkicev, laptopa in graficne kartice.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Ne, poznam pa pravila, ker imam carinskega inšpektorja v žlahti. Če bi se carinikom zahotelo te olupit, te lahko. Pa še kazen za carinski prekršek lahko fašeš, če se greš švercanje.

Skratka, vse je odvisno od dobre volje carinika.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tudi za manj ti bodo davek nabili, če se bodo spomnili.
bonk.gif

Najmanj kar sem plačeval, je bil ddv za eno li-ion baterijo iz japonske, saj ne da je bil tak strošek, še vedno me je prišla 3x manj kot pri nas, samo mi je bilo pa butasto, da se jim je dalo ukvarjat s kuverto... slab dan zgleda.

Sicer pa je najbolj odvisno od sreče. Sem tudi že marsikaj slišal od kolegov in je načeloma tako, da če prideš na brnik, je možnost "problemov" ogromna, če prideš pa na kako izmed večjih evropskih letališč, greš pa lepo skozi vrata "nič za prijavit" in je mir. Ni žive duše, ki bi te vprašala kaj in kako.

Z obleko pa sploh. Itq jo bo dala v kovček, očala prav tako. Samo cene naj stran pobere, pa ni varjante, da bi ji dokazali, da je to tam kupila.

Mi pa ni jasno, kaj ti imajo za morit, če prideš z (rabljenim) fotkičem. Kar poznam pravila, moraš prijavit izdelek samo če je novejši od enega (dveh?) let in pika.

lp
Peter

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
mosseero, ker si ravno pri koritu bi mene nekaj zanimalo. Rabim en konkreten info. Sem ze nekaj casa v ameriki in bi me zanimalo koliko morajo biti stvari stare da te ne obdavcijo. Sem ze nekaj casa tukaj in bi se po posti poslal domov stvari kar sem jih nakupil ( tudi sam se pocasi odpravljam domov ) Ce je se kaki postar na alterju bi se prosil, za kaki podatek kako je z poslijkami, ki ne tehtajo 5g
grin1.gif

Hvala

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Sem vprašal in je odgovor takle: stvari se vedno ocarinijo in obdavčijo, ne glede na starost. Če roba ni nova, potem se OCENI njena vrednost, tudi s pomočjo ebaya in podobnih strani. Če boš pošiljal robo domov, sem preveril, do katerega zneska ni carine. Ta znesek je 40€.

Upam, da ti kaj pomaga.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Še pomemben dodatek: če si v tujini VSAJ eno leto, potem lahko uvoziš vso gospodinjsko robo, ki si jo gor nabavil, zastonj (torej brez carine in ddv) pod pogojem, da je roba stara vsaj 6 mesecev. Pri tem se zna zgoditi, da boš rabil potrdilo od konzulata ali veleposlaništva, da si res bival gor toliko časa.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:
malcomX očitni maš samo ti to srečo...

Jaz pa priletim iz NY in me carinik na Brniku pokliče in sem moral kazat kaj imam v ročni prtljagi. Imel sem fotoaparat Canon S1, star par let in mi je moril zarad njega... Sem mu potem le dopovedal, da sem ga nesel že tud gor in potem je dal mir.

Nema veze s srečo. Enostavno še nisem pristal v LJ. Dozdaj vedno minhen ali dunaj. Carinika še tam videl nisem, kamoli da bi me moril.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:

@mX: Tisto, kar prijaviš pri odhodu, je vezano na serijske številke. Zato nimaš šans, da bi ven nesel notebooka za 100€, nazaj pa na isto potrdilo nesel komad za 2000€. Ali pa foto opremo. Gor nesel kompakta za 50€, domov pa za 20000€ profi glažovine.

Jaz nevem, al mam ultra noro srečo, al se sam sebi lažem, ampak prisežem, da me ne ko sem šel v US, ne ko sem prisel
nazaj (stem da sem še letal po US gor in dol), ni noben vprašal ne za laptop ki sem ga mel zraven, ne za digitalca ki sem
ga mel okoli rame, v kufru sem mel kup diskov, ramov, daril, tut očala, ure, res robe za celo žlahto in frende, sigurno
vsekuspaj krepko čez 2 jurja, pa me nobe ni vprašal besede. ko sem šel na letalo, me niso nikol nič prasali če je kaj za
prijavit. Ko sem šel na letalo za evropo nazaj, recimo max. kaj je blo, da sem moral dat laptop na mizo, on ga je pa pregledal
z neko smešno napravo na katero je maloprej dal nek listek.

Resnično me ni vprašal noben niti besede.

Je pa tudi res, da nikol nisem pristal v LJ...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Pa še nekaj sem se spomnil!

Moj pasuš se začne Z P in konča z 89 (ali 98 nevem točno) in v U.S so tisto leto imeli
da so vsi pasoporti al z P ali z 89 bili potniki katere je blo treba "duble check"-nit. Torej
sem moral sezut čevlje, mi je šel z isto napravo kot z tisto ko je čekiral laptop v čevlje in v rokave
v pulovru, v kapo & podobno... Za mali Big Bang shop v mojem kufru se pa ni zmenil nihče.
smile-1.gif

Pa seveda nesmeš bit tele pa na letalu ko dobiš listek, ki te sprasuje ali si sluzbeno al turist,
če si kupil kaj daril, samo obkljukaš da si biznis trip, brez daril in podobne krame.
Jaz [censored] sem nekoč označil da tovorim meso (mislil sem da je anketa, ne pa vprašalnik uraden),
kolega me je nafehtal naj mu prinesem nekaj "mase in začimb" za žar, in sem takole uvozil kilco
mletega pakiranema mesa in začimbe. Itak so me postavli z vrste. Sem nato obrazložil, da gre za
grill meso za lastne potrebe (hvala bogu je gor bil narisan žar in vilica)... Tako da samo tam obklukat
da je biznis trip, pa makar mate hawaii majčko gor pa ste celi rjavi.
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Še pomemben dodatek: če si v tujini VSAJ eno leto, potem lahko uvoziš vso gospodinjsko robo, ki si jo gor nabavil, zastonj (torej brez carine in ddv) pod pogojem, da je roba stara vsaj 6 mesecev. Pri tem se zna zgoditi, da boš rabil potrdilo od konzulata ali veleposlaništva, da si res bival gor toliko časa.

Res je
wink-1.gif

Odlicno, hvala za tole.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Je pa tudi res, da nikol nisem pristal v LJ...

No, to pove vse.

Da si pa meso prinesel v USA pa tut tezko verjamem. Ce te ne pregleda ja, ce ne pa ne jebejo tut mal ne. Sam v smeti gre vse
crazy1.gif
To govorim za dve leti nazaj.

Nazadnje urejeno: