Zavod IPF-racun?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.358
7.096
113
pri taščici
Gasilska veselica dvodnevna, ansambel igra, ves dobicek (mogoce par tisoc evrov) prostovoljnega dela pri izvedbi veselice (recimo 1000 ur) gre za nabavo gasilske opreme in podobno. Poleg tega da te ansambel stane cca 2 jurja, da SAZAS pristavi loncek s svojimi 140 evri, se je sedaj nasel se zavod IPF ki kot razumem dopis poslal racun za vrtenje glasbe(s cd) med pavzami ansambla za 930 evrov za dva dni. Ja prav sem napisal DEVETSTO TRIDESET EVROV. Aja oblika dopisa je narejena po kopitu SAZASA. Poleg tega da se "borijo" za podobne interesne skupine, so ocitno tudi podobne obrazce si pripravili.
Ce bo treba ta racun placat, je bilo to moje zadnje prostovoljno delo za to drzavo. Imam prevec stroskov s tem pocetjem, pa se nekaj odgovornosti. Raje dam 10 evrov (kot pa 200 ur delaskozi celo leto)pa bom ravnotako sit sel z veselice. Z gasilskim pozdravom NA POMOC!

Nazadnje urejeno:

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
42
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Tudi klici na ta zavod ne bodo nič pomagali... Mi smo plačali... Na srečo pa je pri nas njihov "agent" ocenil, da smo imeli veselico na prizorišču velikem do 1000 kvadratov in smo tako dobili račun za cca 150,00 EUR.

Ko in če bomo drugo leto organizirali prireditev bomo pač od glasbenega izvajalca zahtevali, da zniža ceno svojega honorarja. Itak potem dobi še s strani Zavoda IPF in s strani Sazasa.

Banda!

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:
Tudi klici na ta zavod ne bodo nič pomagali... Mi smo plačali... Na srečo pa je pri nas njihov "agent" ocenil, da smo imeli veselico na prizorišču velikem do 1000 kvadratov in smo tako dobili račun za cca 150,00 EUR.

Ko in če bomo drugo leto organizirali prireditev bomo pač od glasbenega izvajalca zahtevali, da zniža ceno svojega honorarja. Itak potem dobi še s strani Zavoda IPF in s strani Sazasa.

Banda!

Vi ste naredil v sentvidu letos?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:

Banda!

hysterical-1.gif

Ti iz izkušenj povem, da ne dobiš NIČ!

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
42
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
hysterical-1.gif

Ti iz izkušenj povem, da ne dobiš NIČ!

To pravijo/pravite vsi, ki ste del tega. Ta denar od Sazasa ter IPFja je po mojem razumevanju namenjen avtorjem besedil, glasbe... V večini primerov se na takih prireditvah izvaja avtorska glasba in po zdravi kmečki logiki bi moral dobiti to avtor. Če to pri Sazasu in IPFju ni tako pa se morate avtorji sami zmeniti z njimi.

Pač zakon je butast. Kot organizator prireditve ne predpišem glasbenemu izvajalcu, katero glasbo naj igra. Organizator tako običajno nima vpliva na to, katere skladbe napiše na tisti obrazec in potem plača.

Moj mnenje je, da bi moral prispevke Sazasu in IPFu plačati izvajalec glasbe in pač ta znesek vkalkulirati v svoj honorar.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ja pa kaj še. Tako bi MORALO bit ja, ampak ni. Prvič ne dobi nič noben od avtorjev, še manj pa nekdo od izvajalcev. In ti misliš, da ti bo nekdo za 150 EUR manj igral, ker bo ta denar njim kao sazas nakazal? Ne sme smejat, prosim...

In kaj naj se avtorji sami zmenijo s SAZASOM? Misliš, da se za brez veze govori o tem po cajtengih?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:
Ja...

Dobr ansambel je bil, kater ze? Pa normalne cene. Dva sva prot koncu ob odru preglasevala ansambel
smirk-1.gif

Tist prej v tacnu s cuki je bil pa mimosun TOCENO pivo 3 eur, cuki pa igral otroske komade z full slabim ozvocenjem.

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.997
11.164
113
Ansambel ti naj da potrdilo (napiši ga ti), da gre za promocijski koncert ali za dobrodelni koncert in da ti računa 0 eur (v kolikor se ne pobira vstopnina). Potem bo samo nek čudn neutemeljen strošek od qrčevega sazasa. Za ipf pa ne vem. Lahko se ti strga. Ne bi se čudil, če bi kak tak agent kdaj dobil žakl na glavo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.358
7.096
113
pri taščici
Nekaj sem sicer brskal po www ipf ampak si z njihove strani ne znam izracunat nasega zneska. Mi lahko kdo pomaga s kaksnim linkom kako so oni prisli do 465E. Sicer pa bodo v pon. Najbrz telefoni peli.
Glede nacina obracunavanja teh stvari pa mocno dvomim da imajo se kje v tujini tako izvedeno,.

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
42
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nekaj sem sicer brskal po www ipf ampak si z njihove strani ne znam izracunat nasega zneska. Mi lahko kdo pomaga s kaksnim linkom kako so oni prisli do 465E. Sicer pa bodo v pon. Najbrz telefoni peli.
Glede nacina obracunavanja teh stvari pa mocno dvomim da imajo se kje v tujini tako izvedeno,.

Znesek je odvisen od velikosti površine, kjer je potekala prireditev. Le to pa oceni njihov agent, ki se na sami prireditvi niti ne predstavi in je to v bistvu lahko kdorkoli.
crazy1.gif

https://www.zavod-ipf.si/sl/Li...-24-08-2010.pdf

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
42
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Dobr ansambel je bil, kater ze? Pa normalne cene. Dva sva prot koncu ob odru preglasevala ansambel
smirk-1.gif

Tist prej v tacnu s cuki je bil pa mimosun TOCENO pivo 3 eur, cuki pa igral otroske komade z full slabim ozvocenjem.

Letos so bili Veseli svatje. Glede cen smo imeli veliko pregovarjanja v samem društvu ampak smo se odločili da ostanemo na cenah, ki so enake že par let. Če bi jih povečali, bi bilo prihodkov nekaj več a bi bili obiskovalci nezadovoljni. Tko da konc koncev smo kar zadovoljni...

Se pa že sprašujemo, kaj narediti drugo leto... In če se sploh še splača delat veselico.

ipfprireditve

Zelenc'
10. okt 2011
1
0
1
Spoštovani organizatorji,

Vaši dvomi in polemike si zaslužijo nekaj pojasnil.

V Sloveniji različne kolektivne organizacije skrbijo za varstvo pravic, vsaka za svoje področje in vsaka za svojo skupino upravičencev. Zavod IPF ima dovoljenje države za kolektivno uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov: št. 800-9/96 z dne 7. 11. 2000, s katerim smo pooblaščeni tudi za nadzor nad javnim predvajanjem glasbe in zbiranje ustreznih nadomestil. Druge kolektivne organizacije, ki jih omenjate, pa skrbijo za druga področja varstva pravic.

Ne glede na zvrst prireditve, mora vsak organizator, ki je na prireditvi uporabil fonogram, Zavodu IPF posredovati seznam predvajanih varovanih del, kar določa ZASP v 159. členu. Takšna je področna zakonodaja in k njenemu spoštovanju smo zavezani vsi, ki živimo tukaj.

Zavod IPF obravnava predvajanje glasbe na prireditvah v skladu z dvema tarifama. Prireditve se zaračunavajo v skladu s Tarifo za javno priobčitev fonogramov, na podlagi katere zaračunavamo uporabo fonogramov na prireditvah, kjer je uporaba glasbe ključnega pomena in z izjemo športnih prireditev ne intervalne uporabe fonogramov. To so kategorije koncertov, kjer izvajalci nastopajo na glasbeno podlago, koncerti elektronske glasbe, maturantski plesi, novoletne zabave itd. Za prireditve velja tudi Začasna tarifa za javno priobčitev komercialno izdanih fonogramov, ki ureja intervalno predvajanje pred in/ali med in/ali po glasbenem nastopu v živo - ta velja v vašem primeru.

Področje prijave sporedov in področje dobrodelnih organizacij ureja zavodov Pravilnik o uporabi fonogramov.

Trenutno sprejete tarife za prireditve so veljavne, njihove spremembe pa so mogoče tudi na podlagi dogovorov z reprezentativnim združenjem uporabnikov za posamično dejavnosti in želimo si, da do takšnih pogajanj čim prej pride.

Za kakršna koli prihodnja vprašanja, dvome in pobude smo vam na voljo v službi percepcije, tel.: 01 52 72 939 oz. na e-naslovu:prireditve@zavod-ipf.si.

B81

22. jul 2007
37.997
11.164
113
Super, me veseli, da nekdo iz prve roke pove.
Vprašanje:

Je mogoče plačilo znižati s pravočasno prijavo pred dogodkom, podobno, kot ima SAZAS (20% popust)?

I

Izbrisan uporabnik #488

To je po moje konkurenca Sazasu in tega ni potrebno plačati, saj 2x ne moreš plačati za isto stvar.

Obe "organizaciji" imata isto pravno podlago.

Naj oni dokazujejo kakšna muzika se je vrtela med pavzami in če s eje sploh vrtela.

Poleg tega pa vidim, da jim je poteklo začasno dovoljenje in sploh ne bi smeli kasirati, tako da bo potrebna prijava na ustrezne službe, morebiti pa je to dejanje celo kaznivo.

Veselica je bila namreč privatna zadeva.

I

Izbrisan uporabnik #488

So lepo elegantno potegnili ven dodovljenje, ki je še veljavno, ampak to ne more veljati za privat gasilsko zabavo.

Ne plačat parazitom. Naj tožijo in dokazujejo točno kateri komadi so se vrteli itd...

B81

22. jul 2007
37.997
11.164
113
To ravno ne: Sazas kasira za avtorske pravice pesmi... IPF pa kasira njihovo izvajanje, torej naprej plačuje pevcem... itd.

Še ena zanimiva stvar:
Zavod lahko da popust. Zavod plačuje izvajalcem oz. lastnikom. Kdaj zavod vpraša, če sploh lahko da popust? Koga vpraša?
Pa to ne moreš verjet, kak eni mečkajo, res če malo bereš, je prav težko razumet...

0,1% dohodka iz gostinstva pobere IPF, kar je okoli milijon eur.
Kot zavod so malce bolj zaščiteni, kar se tiče javne objave finančnih podatkov, ker bi to res bilo zanimivo videt. 5-9 zaposlenih, pa kaka kontrola, ne se hecat. Kako pa lahko dokaže, da je bil na veselici?
Še kar ne morem verjet.

Naj že nekdo predlaga Z.J., naj obljubi pucanje tega nereda....vsi gostinci, gasilci, organizatorji...bi ga volili
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Čak malo
smile-1.gif
avtorske pravice = avtorji, lastniki = pevci.

Očitno se je konkurenca Sazasu zganila in ustanovila svoj Sazas, ki pobira novce, država pa je dovolila to svinjarijo.

Pa ravno njihove komade so vrteli a ne?