Zavarovanje vozila in tovora v njem

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Zanima me nekaj...
Npr. imam avtomobil, npr. Berlingota. Z njim grem v nabavo in kupim za 5.000 eur blaga, ki ga bom kasneje prodal v trgovini. Meni ta avtomobil ukradejo z blagom vred. Ali pa se uniči v prometni nesreči... In podobbno.
A je katera zavarovalnica pri nas, ki zavaruje tudi izgubo blaga v osebnem vozilu? Oziroma drugače, ali je kak zavarovalni paket, ki vključuje tudi takšno zavarovanje?
Ker po eni strani mi nek ah in oh super truper polni kasko ne koristi najbolj, če je bilo blago v vozilu več vredno od samega vozila...

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
V službi imamo zavarovanje blaga v prometu, kaj vse zajema, pa ne vem točno. V glavnem, firme si dajo to zavarovat.
Kot fiz. oseba pa morda pri kasku?....
Ki si bil?
grin1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ki si bil?
grin1.gif
Na morju...
wink-1.gif

To me zanima samo informativno zaenkrat. Naslednje leto pa zares... Ker na ta standardni način zavarovanja tovora oz. blaga ne vem, če se splača... Vsak mesec nabava in zavarovanje blaga.
Kako pa imajo to urejeno manjši trgovci, ki sami nabavljajo živila in ostalo npr. v Tuš C&C? Primer kakega franšiznega Tuš marketa...

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Ti povem, da teh zavarovanj živilci nimajo, razen večjih. Sem skoraj siguren. Privatnik ob današnjih cenah gleda na vsak cent, ki ga lahko prišpara.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Eh, jeba... Sem mislil, da ima katera zavarovalnica to že vključeno v svoj kasko (tudi potencialen tovor v avtu)... V tujini, kolikor je meni znano, je to marsikje že praksa leta in leta (tu mislim predvsem na Švedsko, pa še kje)...
Še najlažje bi bilo, če bi lahko svoj avto v tem primeru zavaroval v tej državi, kljub temu, če ga imaš registriranega v Sloveniji.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
grajbos, govorimo o takoimenovanih transportnih zavarovanjih. Za zavarovanje prevozniške odgovornosti si verjetno že slišal, tovor na vozilu pa seveda lahko zavaruje tudi lastnik ali naročnik prevoza tovora.

V večini primerih pa naročnik od prevoznika zahteva polico o zavarovanju prevozniške odgovornosti.

Običajno se ukvarjam (preko svoje zastopniške zavarovalne družbe) s transportnimi zavarovanji za šleparje (Man, Mercedes-Benz, Scania).

1st_scania_longline_belgium.jpg

Z zavarovanjem tovora v Berlingu pa se še nisem.
smile-1.gif

2008-citroen-berlingo-1.jpg

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Hja, saj to je to, da ne vem, če se mi za vsako nabavo splača zavarovat blago v vozilu... Pa če se sploh to da v osebnem vozilu (primer Berlingo) za potrebe nabave blaga za trgovino.
Škoda je lahko v primeru ali kraje ali prometne nesreče velika tudi z izgubo tovora (nekaj 1000 eur), ne samo na vozilu.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Transportno zavarovanje se lahko sklene tudi kot letno polico, lahko pa za vsak posamezen prevoz.

Za tak avto tovora bi se sicer tudi dalo, samo se zavarovalnici niti zastopniku (predvidevam) ne bi splačalo.

Tu gre tudi za vprašanje, ali se sploh splača imeti tak biznis, ko nekdo prodaja nekaj na debelo in ima je toliko tovora oz. trgovskega blaga. "One man band" firma.
smile-1.gif

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Prej smo govorili o trgovskem blagu.

Tu pa gre za orodje. To pa je možno zavarovati zraven kaska. Seveda predno ti ga pokradejo.
smile-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Saj v mojem primeru (karikiram) je to trgovsko blago namenjeno v lastno trgovino za nadaljno prodajo. Kupljeno tam in tam z gotovino... Nisem imel v mislih špedicije. Pač avto je poln nekega blaga, vrednega nekaj jurjev..... A je to zavarovano?
Ne gre se za neko preprodajo (trgovina na debelo), ampak za nabavo blaga za maloprodajo v lastni trgovini... Katerega na poti iz nabave "izgubiš" zaradi prometne nesreče, kraje ali česa tretjega. To me zanima, podobno kot je predhodnik omenil za orodje...