Zaspanost

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Že skoraj dva meseca se mi pojavlja kronična zaspanost čez dan. Začne se okrog 11h, se prebijem do 3h - 4h potem pa moram mrknit za pol urce, sicer sem zombi. Gre za nekontrolirano zehanje, s težavo držim oči odprte, ne morem se koncentrirat, občasno nastopi tudi vrtoglavica. Sem mislil, da gre za spomladansko utrujenost ampak že mal predolgo traja. Krvni tlak normalen, pijem dovolj (1,5-2L / dan), spim tudi (6-7 ur).

Sem visok in suh (195cm 75kg 28 let), zdravnica pravi, da imam "odzivno srce" (baje to pomeni, da se mi pulz in pritisk hitro dvigneta ob naporu in stresu), sicer pa krvne preiskave in ščitnični testi povsem normalni, zato nimam drugih preiskav. Kava in čiki
ne-ne-1.gif
alko zelo zmerno.

Kakšna ideja? Kave ne bom začel pit, sem poskusil tablete guarane pa sem skor bruhal
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Koliko se kaj rekreiraš?

Za svojo višino si sicer presneto lahek... BMI 19,7, kar je že pod mejo normale.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Hja, dachovska rock zvezda pač
smile-1.gif

Rekreacija je pa uboga zadnje čase. Več kot kakšen polurni sprehod 2x tedensko je redkost. Večino časa pred ekranom, prevajanje. Tudi rezultat obremenilnega testa na kolesu mi ni ravno v ponos. Torej bo treba v tej smeri nekaj spremenit?

B81

22. jul 2007
36.879
10.443
113
Se spomnim, ko sem v srednji šoli to omenil, ravno tak čas je bil in je rekla profesorica, premalo C vitamina, spomladanska utrujenost
smile-1.gif

Jaz pa sn reko: eh ni to, samo len sn.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Pomanjkanje spanja? Kronicna neprespanost? Koliko spis ponoci?

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
A si samo naslov prebral??

Tudi sam sem zadnje čase zelo utrujen.... Vsak trenutek ko nimam nič za počet bi izkoristil za ležanje. Mogoče res pomankanje rekreacije... Ali pa kakšna alergija na cvetni prah?

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Jaz imam dostikrat popolnoma enake simptome kot ti in sem po močni kavi kot prerojen. Just saying..
grin1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik marjan pravi:
A si samo naslov prebral??

Tudi sam sem zadnje čase zelo utrujen.... Vsak trenutek ko nimam nič za počet bi izkoristil za ležanje. Mogoče res pomankanje rekreacije... Ali pa kakšna alergija na cvetni prah?

Si ti nepismen ali samo nerazgledan ali vsota obojega in se trcen hkrati?

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Pomankanje spanja? Jaz sem razbral da spi dovolj, tj. 6-7 ur
Kronična neprespanost? Se mu pojavlja čez dan, to je srž problema, ki ga je že sam omenil.

In glede na to da je zaspan med 11 dopolne in 4 popolne verjetno spi 6-7 ur ponoči.

Pomoje da sem trčen, ja...

Clancy

Majstr
20. avg 2007
822
394
63
On ne omenja, da bi imel alergijo. Bi verjetno opazil če bi jo imel. Je pa res, da tablete za alergijo Letizen, lahko povzročajo hudo zaspanost. Vem iz lastnih izkušenj.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
To se je tudi meni dogajalo par let nazaj, eno obdobje.

Nič me ni moglo predramiti, niti svež zrak, niti "dogajanje", kar spala bi in če sem spala sem imela zelo globok spanec.
Je minilo, samo od sebe.

Je bilo pa tudi tak čas, res pa je tudi, da sem imela takrat za sabo 3 mesece diete v času katere sem manj jedla in tudi hrana je bila lažja. Morda je bila zaspanost tudi posledica tega.

... torej morda ima hrana kaj pri tem...

@Ynos: poznam nekaj ljudi, ki imajo alergijo na cvetni prah in so blazno utrujeni (posledično tudi zaspani) kadar jih muči alergija - vplivajo pomoje tudi zdravila in dejavniki, ki spremljajo alergijo - rdeče oči, kihanje, poln nos..

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
fantje,pa maci..ne se hecat.

1. pit in pit
2. gibanje..zrak..
3. kavlitetno spanje..sveze rjuhe, pizama, dober zrak, pravi jogi
4. seks ne skodi

če to ne pomaga,. en teden dopusta, stran iz vsakdanjika in..spat..jaz grem na morje za 4 dni spat..spim 18 ur na dan..in potem sem dober..pred leti za celo leto..zdej z mularijo..pol leta..je pa res, da ga zdej cez vikend mrknem za 2 do 3 ure. spim..4, največkrat 6..redko 8 ur na dan. ponavadi se zbudim pametnejši kto sem se spravil sapt, ka rpomeni, da možgani delajo in kujejo posel še v spanju.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik softi pravi:
fantje,pa maci..ne se hecat.

1. pit in pit
2. gibanje..zrak..
3. kavlitetno spanje..sveze rjuhe, pizama, dober zrak, pravi jogi
4. seks ne skodi

če to ne pomaga,. en teden dopusta, stran iz vsakdanjika in..spat..jaz grem na morje za 4 dni spat..spim 18 ur na dan..in potem sem dober..pred leti za celo leto..zdej z mularijo..pol leta..je pa res, da ga zdej cez vikend mrknem za 2 do 3 ure. spim..4, največkrat 6..redko 8 ur na dan. ponavadi se zbudim pametnejši kto sem se spravil sapt, ka rpomeni, da možgani delajo in kujejo posel še v spanju.

467716-post_slo.gif

Ponavadi spomladi pomaga že to, da pijemo več tekočine in pojemo zraven kak vitamin (sadje, ali pa si v skrajnem primeru nabavimo kakšne vitaminske dodatke k prehrani). Ter, da se malo več gibamo kot pozimi.

poskusi...v ogromno primerih to 100% pomaga
cool-1.gif

claro

Pripravnik
20. apr 2011
63
0
6
Naj jaz povem, da sem bil do pred kratkim ves zaspan in len, tako doma, kot tudi v službi. Na internetu sem našel polno stvari, kaj naj bi pomagalo, vendar na vsaki strani drugačne stvari. Vse strani pa so imele eno skupno rešitev in to je ravno gibanje in pitje tekočine. Malo se posili s tekočino, saj bo šlo. Vsak dan pa naredi vsaj en sprehodek, ali pa malo pofitnisiraj (20 skletc, 20 trebušnjakov itd, ni treba veliko). No, danes grem v službo kar s kolesom (ob lepem vremenu seveda). Se bolje počutim. Upam, da bo tudi tebi uspelo
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Koliko se kaj rekreiraš?

Za svojo višino si sicer presneto lahek... BMI 19,7, kar je že pod mejo normale.

Zaradi česa pa postane telo bolj leno, če se ne rekreiramo redno? Ima kakšno vezo s hibernacijo pri drugih živalih?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Jaz pa imam čuden bioritem. Zaspan sem tam med 19:00 in 21:00, da bi lahko takoj zaspal. Samo je prezgodaj in ne grem spat. Okoli 22:00 se čisto zbudim in bi lahko bil do 3:00 pokonci. :S