Zaščita računalnika

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Imam problem, ki sem ga odkril danes, ko sem tastu nekaj urejal na računalniku. Mogoče se najde kdo, ki bi mi znal pomagat.
Zadeva je naslednja. Na enem routerju smo priklopljeni trije računalniki. Natančno kako je zadeva speljana ne vem, mislim, pa da gre adsl v router, potem pa imamo tast in jaz povezano žično in še sosed brezžično.

No in danes tastu nekaj urejam na računalniku in ugotovim, da ima možnost preko mreže da dostopi na moj računalnik. Po vsej verjetnosti ima to možnost tudi sosed, glede na to, da je priklopljen na zelo podoben način.
Sicer nimam kaj za skrivati, samo ni mi pa ravno všeč, da lahko praktično vsak pride na moj računalnik.
Sedaj pa prošnja za pomoč. Ali obstaja kak postopek, da jima to onemogočim, brez da karkoliko zafrknem.

Za pomoč se najlepše zahvaljujem.

lp

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
v bistvu on samo vidi tvoj računalnik oz. računalnike v mreži, ne more pa dostopat do njega oz. na disk, če nimaš share-nih direktorijev... če pa maš, pa daj gor kakšen FolderLock ali pa kaj podobnega...

Če je pa sosed PC frik, pa ti itak nič ne pomaga
smile-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Na žalost tast in zato po vsej verjetnosti tudi sosed, lahko dostopi prav na moj računalnik
jezen.gif

Očitno imam potem sharene direktorije.
Zato bi te prosil za mogoče kakšno besedo več, kaj je to FolderLock.

Sosed ve o računalnikih še malo manj kot jaz, zato ga bi že kakršnakoli zaščita omejila.
smile-1.gif

lp

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
s tastom si šerajta eno mapo, če si bosta izmenjevala razne datoteke, in pa to mapo zaščiti z programom, kot je recimo FolderLock (zaščita z geslom), če nočeš, da ima tudi sosed vpogled v to mapo... aja, pa tastu povej geslo:)

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pejd v Explorerja (Raziskovalec), pa tam poglej, če imaš na kateri datoteki tako ročko (dlan) spodaj, ker če jo nimaš, potem nimaš za kaj skrbet.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"My Computer" , desni klik, "Manage" : "System Tools" / "Shared Folders" / "Shares"

Tu (bi naj) piše vse deljene mape.
One X$ pusti pri miru.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Ne kompliciraj z nekim folderlockom ... če ni potrebe.
Kako lahko pride na tvoj računalnik? Lahko to malo bolj opišeš?
Vidi tvoje mape in datoteke ali vidi samo ikonco z imenom tvojega compa?

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
pojdi v raziskovalca in vpiši v vrstico: \\127.0.0.1

Tako boš videl katere mape imaš šerane.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
A se iz tega kar sem zgoraj v datoteki prilepil ne vidi?

Matr sploh ne znam v raziskovalca pridet. A je možno, da ga nimam na računalniku?
redface-1.gif

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Spregledal priponko ...

Raziskovalec: ziher ga imaš ... Start, Vsi Programi(Program files), Pripomočki(Accesssories) ... Raziskovalec(Explorer).

Imaš pa šeran cel C in zraven še My Documents ... verjento ne zanalašč ...

Kdo pa ti je rihtal mrežo, da je pustil dostop do C-ja? ....

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Mislim, da je ta šeranje še od prej, ko je bil računalnik v neki drugi funkciji
smile-1.gif

A jest lahko tale šeranje ukinem kar v computer managementu in kako? A moram storiti še kaj drugega?
Drugače sem pa dobil raziskovalca.
grin1.gif
tnx

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Matr sploh ne znam v raziskovalca pridet. A je možno, da ga nimam na računalniku?
redface-1.gif

windows tipka + E, pa se ti bo odprl raziskovalec. Drugače pa lahko tudi pri bilokateri odprti mapi zgoraj izbrišeš trenutno pot in vneseš "\\127.0.0.1".

Drugače pa lahko dostop do tvojega računalnika onemogočiš s firewallom. Lahko kar s tistim, vgrajenim v windowse, ali pa si daš dol kakšnega drugega.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
V raziskovalcu desni klik na sherano mapo (v tvojem primeru C in My Documents) ... Skupna raba in varnost ... in izkolpiš.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Ne kompliciraj z nekim folderlockom ... če ni potrebe.
Kako lahko pride na tvoj računalnik? Lahko to malo bolj opišeš?
Vidi tvoje mape in datoteke ali vidi samo ikonco z imenom tvojega compa?

koliko sem prebral njegov post, vidi vse mape in datoteke... jaz sem mu samo hotel pomagati, da bi si lahko s tastom izmenjevala določene datoteke v določeni mapi in jo s programom zaščitila... če pa mu paše tako, kot ste se zmenili zdaj, pa je ok... paše tudi meni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.759
113
pri taščici
Se mi je zdelo z prinst screena da ima cel računalnik sheran.
No samo da ste rešili.
Po "defaultu" je sherana (moje skromne izkušnje z računalnikom) samo Dokumenti v skupni rabi, ostali pa ne (My Documents, ali Documetni osebe sevlje
wink-1.gif
)
Seveda pa se da vse "urejat" ampak se s tem nisem nikdar "ukvarjal"

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ja zadevo sem rešil. Šerano je bilo vse, sedaj pa sem to onemogočil. Sem šel danes preverit k tastu in nimajo več dostopa.
smile-1.gif

alko - tud tebi hvala za pomoč, sem te včeraj pomotoma izpustil

lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Katere lahko brišem brez da me lahko kaj skrbi?
1. Ne odpiram Word dokumentov.
2. Če nočeš nič šerati, izklopiš mrežno podporo za šeranje :
164023-sharing.PNG

Priponke

• 164023-sharing.PNG
    164023-sharing.PNG
    13,4 KB · Ogledi: 258