Zaščita ponujene rešitve

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
264
31
28
Fantje in dekleta, prosim za nasvet oz. pomoč.

V podjetju pogosto prejmemo povpraševanje, ki zahteva ponudbo s podano tehnološko rešitvijo. To pomeni, da potencialni stranki podamo našo idejno rešitev njihovega tehnološkega problema.
Dokaj pogosto se nato zgodi, da naročila ne prejmemo, stranka pa našo tehnološko rešitev uporabi sama oziroma jo posreduje navadnemu izvajalcu, ki za nizko ceno izdela končni produkt po naši zasnovi.

Kakšne so možne oblike zaščite proti tovrstni zlorabi?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
da pred podpisom pogodbe ne širite know how-a...

druge zaščite ni. v ponudbo pa samo zapišite: izdelava tehnološke rešitve X€, produkt Y€. brez opisov itd. če so resni, in bodo sklenili posel pa jim posredujte še rešitev.

drugače boste samo znanje širili zastonj... zaščitit pa ga ne morete...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Rešitev = $$$

.. to je osnova poslovanja če posluješ z znanjem. Namreč slednje SE prodaja .. in to zelo dobro!

Seveda če govoriš ti sedaj o zakjučnih delih v gradbeništvu je to malce težje, ampak se da. Npr. prideš do stranke (zaračunaš stroške) in preveriš situacijo, nato narediš "tehnično dokumentacijo" in iz tega predračun, kar spet zračunaš ... če se stranka potem odloči za vas izstaviš za prej omenjeni stroritvi dobropis in pač izvedeš delo in račun kot do sedaj.

Če pa gre za stvar v ITju, potem pa sploh ni panike. Svetovanje je kar lepa postavka na računu in jo vsi veslo računajo!
zmaga.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Izdelava rešitve, četudi samo konceptne, ni free. Ampak se plača. Vedno in povsod. To lahko kombiniraš s klavzulo, da se ob nakupu / implementaciji v ceno že všteje znesek (ali del njega) za plačilo izdelave idejne rešitve. Običajne so tudi pogodbe o nerazkrivanju poslovnih skrivnosti (t.i. NDA - non-disclosure agreement).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:Izdelava rešitve, četudi samo konceptne, ni free. Ampak se plača. Vedno in povsod.
Lahko je reči, situacija na trgu pa definira, če potem sploh kdo vpraša za tebe. To bi marketing firme moral najprej ugotoviti in tudi ugotoviti, če so take stranke, ki jim potem ne bi bil več zanimiv niti za izdelavo ponudbe, sploh zanimive in potrebne.
Mogoče je tehnični opis preveč podroben in imajo ostali predobra navodila, kaj in kako narediti.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
vsi so pametni, a sedaj je sitacija na trgu taka, da konkurenca pritiska, raznih bedarij pa nihčne ne kupuje (razen če ni neumn)...

če mene vprašaš naj omeji opis, čim manj podrobnosti...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Lahko bi napisal za katero področje gre, pa bi se morda tudi jaz spomnil kakšne ideje za zaščito. Moja ideja bo brezplačna.
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ampak če sem prav razumel, on ne sprašuje tega? Ker navsezadnje:

Citat:
ki zahteva ponudbo s podano tehnološko rešitvijo.

in

Citat:
če mene vprašaš naj omeji opis, čim manj podrobnosti...

ne gre skupaj. Če se dejansko rabi kar je zahtevano (često temu ni tako, ampak recimo, da je zadeva preverjena, pravilno razumljena, potrebna in dejansko zahtevana), potem ne moreš oddajat nekaj na pol. In kdor to dejansko zahteva in želi, bo tudi pripravljen plačat. Je pa res, da slednje ni ravno mačji kašelj. Sploh v pregovorno škrti deželi - kjer se često sliši ugovor češ "kaj bom jaz tebe plačeval, da mi izdelaš ponudbo". Kdaj gre, kdaj ne gre, skoraj vedno je treba vložiti precej truda in ne se bati odkorakat stran, če zadeva pelje nowhere. Četudi za ceno izgubljenega naročila.

Je pa res, da navkljub nepoznavanju industrije in podjetja, če smem malo ugibat: mi tole malo diši po ne dovolj skrbnem delu prodajnika (presalesa, inženirja... kdorkoli pač je že odogovoren). Ker *običajno* je pri takšnih celostnih zahtevah pričakovan (in zahtevan) tudi angažma naročnika. Ljudje, čas... vse to stane, in kdor gre v posel s figo v žepu verjetno ne bo želel alocirat pomembnega(?) dela svoje ekipe v nekaj, kar je že v začetku obsojeno na propad. In to je že znak, da nekaj ni ok.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
mislim da je problem v temu, da ko delajo ponudbo notri preveč natančno opišejo vse skupaj, tako da jim to potem naredi nekdo drug... ker podajo know how. zato bi morali zmanjšati podrobnosti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni se je tudi to nekajkrat zgodilo in me je izucilo, da lepo direktno povem, da je to pac moj posel, oni naj dajo specifikacije kaj zelijo imeti narejeno, jaz bom pa naredil tako, da bo delalo po specifikacijah, dodatne instrukcije so pa tolikointoliko. Potem neresni itak odpadejo (bi v vsakem primeru - takih je recimo 90% ljudi, ki hocejo imeti nekaj narejeno), resni pa recejo "aha, res je, torej rabimo torej tointo, posljite ponudbo".

Naslednja stvar je pa placilna disciplina, tudi to me je enkrat udarilo po glavi, da sem zastonj zabil za cca. en delovni mesec casa. Ni vec debate, ce se ne poznamo od prej, je takintak avans in spet odletijo samo neresni kekci, ki bi radi imeli nekaj narejeno po meri, cena za njihov prototip naj bo pa taka kot za kitajsko masovno proizvodnjo, ceprav se niti materiala ne da pri nas nabaviti za isti znesek ...

Od resnih se nihce ni pritozeval glede takih pogojev, niti ne glede cene (ki je pri meni zelo ugodna glede na opravljeno delo).

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Koliko casa pa imas od tvoje ponujene resitve do takrat, ko ugotovis da jo izrabijo?

Ce je ta cas manj kot 1 leto te resitev stane 0 in en birokratski postopek.
Ce je ta cas 12 - 15 mesecev te to stane 0 in dva birokratska postopka,
ce je ta cas vec kot 14-15 mesecev te to stane od 110 EUR naprej in kar nekaj birokracije.

Vlozis patentno prijavo za svoj koncept (to pomeni, samo da kopijo ponujenega koncepta vlozis na patentnem uradu in izplonis obrazec in na zacetki dodas pol strani in na koncu pol strani). Ob vlogi ti ni treba nic placati, ker zadevo lahko vedno v roku 12 mesecev obudis.
Ko ti nekdo "ukrade" idejo, placas 110 Eur, da ti patentni urad izda potrdilo, da si to res prijavil za patent. S tem gres na sodisce, vlozis tozbo, se ne placas nobenih kolekov, in posljes kopijo tozbe tistemu, ki ti je ukradel.
Zadosca ze da mu posljes kopijo patentenga spisa z groznjo tozbe .

P

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem za katero branzo gre zgoraj, a jaz nimam jaz patentirati - tudi ce bi (v ameriskem stilu, kjer za bedarije, ki so jih v resnici ze zdavnaj izumili in za katere so ze prej obstajali patenti), mi nic ne pomaga, ker ukradejo idejo za en izdelek (unikat) in ga naredijo in jaz seveda ne bom mogel dokazati da so oni sploh kaj naredili (ker me ne bo nihce spustil zraven), se manj pa da je narejeno po moji ideji, ceprav je jasno, da ce prej tega niso bili sposobni narediti, potem pa kar naenkrat so sposobni, so morali idejo nekje ukrasti.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Radirko

Obstajajo branže, kjer s pravicami intelektualne lastnine nimas kaj poceti. Ce se npr ukvarjas s "kreativnim" racunovodstvom in nekomu das idejo kako drzavo okrog prinesti, potem bi tezko poslal policiste iste drzave nad nekoga, ki je drzavo okrog prinesel na tvoj nacin.

bistvo patenta (in drugih podobnih pravic) je v obrnjenem dokaznem bremenu. Ti imas potrdilo od drzavnega organa, da si prvi imel idejo. Ce potem podas ovadbo na policiji ali vlozis tozbo na sodiscu mora drzava predpostavljati, da imas ti pravico do te ideje.

Druga stran se mora potem braniti, da s tem da ona dokaze da je bodisi ona to idejo ne samo imela, ampak tudi prijavila prva, ali pa da ideja sploh ni nova. Ne dokazuje se ali je ideja ukradena ali ne, ampak samo ali je imel pravico do nje.

Dal ti bom butasto primerjavo:,Ce vozis prehitro na novo zgrajeni cesti, te policaji lahko slikajo in ustavijo, in potem ni vprasanje ali si vozil prehitro ali ne, ampak ali je cesta sploh ze imela uporabno dovoljenje ali ne.

P

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ja, ampak jaz delam take stvari (razvoj HW in SW po narocilu, elektronika v glavnem), ki jih Ameri patentirajo tudi, ko ze obstaja patent in taki patenti potem kar obstanejo ?! Ce bi naredil kup kosov, bi imelo smisel patentirati, delam pa take stvari, kjer je ponavadi po en komad, in ceprav bi ga patentiral lahko, zaradi zgoraj navedenih razlogov ne bi imelo smisla. Jaz ne morem k nekomu vdreti in ugotoviti ali je dejansko implementiral mojo idejo, vem pa, da ce prej ni bi sposoben stvari resiti, jaz sem pa izcvekal prevec, je jasno od kje je resitev prisla.

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Citat:
Uporabnik ojanez pravi:
Fantje in dekleta, prosim za nasvet oz. pomoč.

V podjetju pogosto prejmemo povpraševanje, ki zahteva ponudbo s podano tehnološko rešitvijo. To pomeni, da potencialni stranki podamo našo idejno rešitev njihovega tehnološkega problema.
Dokaj pogosto se nato zgodi, da naročila ne prejmemo, stranka pa našo tehnološko rešitev uporabi sama oziroma jo posreduje navadnemu izvajalcu, ki za nizko ceno izdela končni produkt po naši zasnovi.

Kakšne so možne oblike zaščite proti tovrstni zlorabi?
Sva si skoraj na istem. Jaz to rešujem na način da jim napišem samo predračun ter specifikacijo materijala in lastnosti ki jih bo ponujen material v projektu izpolnil z opombo, da potrebujejo poleg posebej še KV načrtovalca ali projektanta. O samem načinu izvedbe pa nič!

Če kateri stranki to ni všeč pa ji omenim da v merkatorju zraven cene pecilnega praška ali v merkurju pri nakupu vodovodnih cevi ne dobiš zastonj še knjigo kuharskih receptov ali celo peka oziroma vodovodarja .......
cool-1.gif

Niso redke stranke ki ob nakupu npr. batnih obročkov mislijo da bodo za tisti drobiž dobile še vsaj znanje čeprav samo tri letne avtomehanikarske šole in +10 let njegovih izkušenj
bonk.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Žal pa je trg pri nas pač takšen. Delo ni cenjeno nič (razen, če si obrtnik iz gradbene stroke).
Jaz dajem ponudbe z opisom funkcionalnosti, brez specifikacije opreme in detajlnih rešitev.
Na sestankih me sicer zaslišujejo kako in kaj, ampak se trudim čimmanj povedat. Je pa težko. Jasno je, da za neko stvar, ki stane 50.000eur želiš vedeti, kako bo delovala, če sploh.
Problem je, če še nisi uveljavljen v poslu. Kdo ti bo verjel, da si sposoben nekaj izvesti, porabiti naročnikov čas, nekih nategunov in bluzičev pa je dosti. Da bi se pa s patenti ukvarjal pa mislim, da ni ekonomsko upravičeno, ker lahko potem samo še to počneš namesto svojega primarnega dela.

lp