Zasataralni rok - terjatev države starš. dodatek

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Leta 2007 sem dobival 150€ mesečno starš. dodatka po sinu. Ko sem se zaposlil, sem CSD-ju takoj javil, a oni so, nesposobni kot so, izvršili še eno nepotrebno nakazilo na moj račun. Šel sem tja, jih vprašal zakaj tako, pa mi je bilo takoj jasno da so sami zajebali. In sem si rekel - naj lena vešča dobi po prstih, ker je državo oškodovala. Nakažem teh 150€ Karitasu. Ignoriram poziv, pred slabim mesecem (torej cca. 6 let po tem) pa dobim novo položnico in grožnjo pred izterjavo če ne plačam v 30 dneh. Kako je z zastaralnimi roki v takih primerih?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
5 let od zadnjega kontakta? Moram prav pogledat, kdaj je bilo tisto. Ampak skoraj prepričan sem, da več kot 5 let nazaj.

I

Izbrisan uporabnik #488

5 let od prejema denarja, razen če si vmes pripoznal in pretgral zastaranje
smile-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
5 let od prejema denarja, razen če si vmes pripoznal in pretgral zastaranje
smile-1.gif

Noup. Denar je iz leta 2007. Vmes so me enkrat pozvali naj plačam, pa sem ignoriral. To je to.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Verjetno boš moral na sodišče obvezno priti/poslati ugovor, da je zadeva že zastarala. Snecer?
zmaga.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
14.11.2007 sem dobil denar, decembra 2007 sem dobil poziv da plačam. Do prejšnjega meseca je bil mir. Krepko več kot 5 let. Samo zanima me ali obstaja teoretična možnost, da tole ni zastaralo? Raje plačam kot da se svaljkam po sodiščih.

I

Izbrisan uporabnik #488

Če je tako, kakor pišeš, je zahtevek zastaral...

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Moja prfoksa za pravo na faksu je povedala eno štorijo, ko je bila pripravnica na sodišču. Je bil v obravnavi en primer, ki pa je sicer po črki zakona že zastaral, dolžnik pa tega ni vedel. Seveda mu noben od sodišča ni povedal, da je vse kar bi moral povedat to, da je primer zastaral in bi bilo v trenutku vsega konec. Ker tega ni rekel je potem moral plačat neko vsoto.

Nauk: Najprej zastaralne roke pogledat, potem pa v akcijo!

I

Izbrisan uporabnik #488

Nauk te zgodbe je drugačen: da zastaranje ni avtomatsko po uradni dolžnosti, ampak ga moraš uveljavljati.

Sodišče se ne sme ozirati na zastaranje, če se dolžnik nanj ne sklicuje...

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
14.11.2007 sem dobil denar, decembra 2007 sem dobil poziv da plačam. Do prejšnjega meseca je bil mir. Krepko več kot 5 let. Samo zanima me ali obstaja teoretična možnost, da tole ni zastaralo? Raje plačam kot da se svaljkam po sodiščih.

Če si decembra dobil "poziv", kot ti imenuješ, v obliki Odločbe organa, potem je lahko zastaralni rok 10 let.

Glej OZ, člen 356

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200797&stevilka=4826

I

Izbrisan uporabnik #488

To bi teoretično sicer bilo možno, vendar CSD takšne odločbe ne more izdati, le sodišče.

Tu le gre za pravila vračanja preplačila.

Glede na to, kar je napisal, bi se lahko v tem primeru skliceval tudi na člen 191.

---------------
Kdaj se ne more zahtevati vrnitev

191. člen

Kdor kaj plača, čeprav ve, da ni dolžan, nima pravice zahtevati nazaj, razen če si je pridržal pravico zahtevati nazaj ali če je plačal, da bi se izognil sili.

----------------

Lahko pa nam pokaže "poziv".

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Pred nekaj meseci sem dobil v vednost nek dopis, da moj primer CSD odstopa ministrstvu za delo. Pred nekaj dnevi pa dopis ministrstva, kjer me pozivajo, da vrnem znesek v roku 15 dni BREZ ZAMUDNIH OBRESTI in da je potem zadeva zaključena. Če ne plačam, da bodo zadevo predali državnemu pravobranilstvu.
OK, jaz sem prepričan da oni vedo da tole na sodišču pade in blefirajo. So tako butasti, da bodo trošili resurse za nekaj, kar na sodišču avtomatično pade?
Kakšni so sploh zneski zamudnih obresti? Dolg je bil leta 2007 visok dobrih 150€.