ŽAR

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
evo, sezona je ze v teku, jest pa se vedno brez zara. malo gledam po netu, in je ponudbe res veliko, tko da sm na koncu cist zmeden...

na bolhi je res izbire veliko, sam kaj jest vem na kaj bit pozoren... peklo se bo amatersko cevape ipd... nic gurmanskega se ne bomo sli...

kako ste vi izbirali vase zare?

gledam tele od webra pa so mi kr ql...
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
To je tko, k bi vprašal po avtu ter omenil hondo inl vtec. Pričakuj noro pustolovščino =) Drugače pa nimaš kej zgrešit z Webrom, kupi in teraj čimprej dokler je sezona, pa na suho grlo ne pozabi
wink-1.gif
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Za enkrat uporabljamo nekaj takega:

40450_500_gal102.jpg
zar-na-oglje-biva-okrogli-fi-55cm-g11391c_1808417_.jpg



Edina težava je, da ne moreš nastaviti višine, kadar je oglje preveč razgreto.
Lahko pa pečeš pokrito za malo več prekajenega okusa.

Ni top, je pa boljše kot nič
grin1.gif
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Nisi niti povedal s čim bi kuril žar? Za parkrat na leto čevape obrnit je vseeno kaj nabaviš. Gorenc ali kaj osnovnega bo dovolj, Webra ne rabiš. Če se ti da ukvarjat z lesom/ogljem, drugače pa vzemi na plin. Razlike v tistem čevapu ne boš opazil.

Če pa iščeš kaj boljšega in trajnejšega in bi rad kasneje poizkusil tudi kaj drugega, ter širil obzorja, potem se pa najprej odloči o viru ognja (oglje, plin, elektrika,...), nato pa kupi Webra
cool-1.gif


Sam imam Webra (na plin, ker pečemo ogromno) in investiral sem tudi v termometer s sondo, ki jo zabodeš v meso, kar se mi je obrestovalo že 100x. Dejansko bi sploh neizkušenim priporočal, da dodatno nabavijo še termometer, ker bo hrana takoj občutno boljša.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Ja seveda, pozabil sem najbolj pomembno stvar, seveda se bo kurilo ogenj...

Ja sej vidim da je tale zar peka cela znanost, mi je cudno da ni nobene teme odprte na to temo...
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Za cevape, vratovino itd vzami najcenejšega Merkurju, spari, hofer,.... Takega mam jaz, že drugega. Zdrži nekje pet let, pol sam se rešetka ostane
grin1.gif
. Od maja pa nekje do sredine septembra se uporablja vsaj enkrat na teden.
Največ kurim brikete, od prjatla vzamemo pa tut 20 kg oglja.
 
Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
mah to pa ne. to ma kolega, pa dost peče, samo pogled na tist žar je vedno tok žalosten, k komaj vse skupaj stoji, vsa barva skurjena, ipd...

More bit tud malo lepo....
smile-1.gif
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Pol pa v kmetijsko po matrjal, za zidat, k šlosarji po meri nardit resetko in bo točno tak kot si želiš
smile-1.gif
. Da ne omenim, da bo cenejši kot od enga mal lepšega webra.
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Odgovori si tudi na vprašanje ali boš pekel na odprtem (brez pokrova) ali s pokrovom? Večina dobrih stvari se naredi lažje/bolje, če pečeš pod pokrovom, sploh večji kosi mesi.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
aha... ja verjetno bo bolj odprto, ker nisem glih en strasten kuhar. Samo, nikoli pa ne veš, kaj bo...
 

gamasamec

Zelenc'
13. nov 2014
12
0
1
Na žaru pečem skozi celo leto, uporabljam pa tole http://www.flamula.si/elektricni-zar-flamula. Problem je ta, ker obožujem hrano z žara skozi celo leto, vendar nimam pravega prostora. Poleti ga mam spravljenega v lopi, kurjenje ognja pa tam ne pride v poštev zaradi drv v bližini, čeprav bi rajši pekel na žaru na oglje. Edina stvar, ki jo pogrešam je pečenje s pokrovom, za vse ostalo mi električni žar zadošča. Tudi sama hrana ima "žar" okus, saj se sokovi mesa zadimijo ob stiku s površino, to pa da mesu okus. Bi pa sedlo oglju kdaj podtakniti kakšen kos lesa za aromo :D

Vsem ljubiteljem peke na žaru pa priporočam ta kanal na YT https://www.youtube.com/user/BarbecueWeb , pocedile se vam bodo sline :D
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
uf... les.

drugače so mi že dolgo všeč taki:

http://www.bolha.com/dom/oprem...clct=1432665356

ker imam rad ogenj, mi je všeč kurišče, in bi to verjetno večkrat uporabljal kot sam žar...

Tole je verjetno za kakšne čevape na hitro obrnit ok, za kaj več, pa ni več primerno, a ne?
Tole za čevape ni, ker ti vročino mim piha. Če pa opremiš še s kakim zavetjem, pol je pa OK.
 

hermann

Guru
19. mar 2014
9.664
6.524
113
Citat:
Uporabnik satelite_mike pravi:
jebo vas žar na elektriko/plin! To lahko doma v kuhinji spečem!
Če ni dima ni žar!

jaz isto pravim

pol pa razni elektro žar experti kupujejo heinz omakice z okusom po dimu
zmaga.gif
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Kje je dim pri segretih briketih/oglju? Dim nastane šele ko pade mast na vročino...enako kot pri dobrem plin žaru. Če rabiš res dim, boš dodal sekance tudi v oglje...enako kot pri plin žaru. Seveda je zaradi kreiranja dima od oglja proti segreti kovini okus čevapa drugačen oz. boljši, a niti prbiližno toliko, da bi ga povprečen Slo gurman z lahkoto prepoznal. Da ne govorimo o hitrosti in preprostosti pečenja z enim ali drugim sistemom.
In kdor reče, da speče doma v kuhinji enako kot v dobrem plinskem žaru, je za posmeh.
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik satelite_mike pravi:
jebo vas žar na elektriko/plin! To lahko doma v kuhinji spečem!
Če ni dima ni žar!

jaz isto pravim

pol pa razni elektro žar experti kupujejo heinz omakice z okusom po dimu
zmaga.gif

In kdo te omakice pol daje na čevape?

Na webrovem električnem grillu lepo dobi okus po dimu. Po oglju pa res ne, ampak kdo pa žre zažgan les
evil.gif