Žar na oglje

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Opažam zadnje čase neki trend, da folk kar nabavlja neke drage žare, katerih potem sploh ne uporabljajo. Zgleda mislijo, da žar za 500eur samo postaviš na teraso in se vse samo speče -> podobna logika kot pri onih sesalcih za 2000eur.
Žar kupiš glede na svoje potrebe. Na čem sedaj pečeš, kaj te moti pri trenutnem žaru, zakaj rabiš točno takšnega?
 
  • Všeč mi je
Reactions: luciano in McGiver

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...wykPCsOPcs024wWEE0PM2pmr_cJnBOjFDaHgXK2D9iOyG
1557849108444.png


Tole je nabavil kolega in sem pozitivno presenečen nad izdelavo. Pač gor se peče standard robo, ni slow fooda :)
 

jello

Guru
22. sep 2008
10.170
3.878
113
Če boš kupoval kopije webra, okrogle, na treh nogah, preveri kako je zadeva stabilna. Imam enega iz baubau, za nekajkrat letno zakurit je sicer ok, ampak zadeva komaj stoji, noge se majejo, vsakič si rečem za danes še bo, potem pa leti v kanto in tako že skoraj 10 let. Nekajkrat sem pekel tudi na webru in se mi zdi da vseeno bolje drži temperaturo in lažje jo je regulirat.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
tele webrovi imajo večina termometer, da lahko kontroliraš temperaturo. Če nisi neki "kralj žara" in nisi nekaj vsaj podobnega temu : https://www.youtube.com/channel/UCll2oXWadu79KKestC5iXuA oz. si priložnostni grilmojster, ti je vredu tako kot ti je napisal Romzi
Bolj je pomembno kaj kuriš. briketi dajo manjšo temperaturo, ki naj bi dalj držala. Oglje večjo temperaturo, ki manj časa drži. Lahko pa mešano kupiš. Vse odvisno, kaj boš na žar vrgel in reguliraš z višino rešetke.
Dober tek. ;)
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRcozzwykPCsOPcs024wWEE0PM2pmr_cJnBOjFDaHgXK2D9iOyGPoglej priponko 26760

Tole je nabavil kolega in sem pozitivno presenečen nad izdelavo. Pač gor se peče standard robo, ni slow fooda :)

Zakaj ne? Sicer nisem še probal, imam namen ob prvi priliki (ta vikend), ampak kolikor vidim bi zadeva šla. Edino ob dokladanju kuriva bi moral odmikati meso. Na par ur to ne bi smel bit problem. Ali pa še to ne, če recimo brikete in material za dimljenje "dostavljam" skozi vratca. Nivo oglja in s tem temperaturo na rešetki se pa da vsaj približno nastavljat z dviganjem in spuščanjem. No ja, vsekakor bom probal. Ne mislim se pa hecat s tem 12 ur, to pa res ne. Ene pol tega bo dosti. Ker toliko mi pa spet ni ...
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Zakaj ne? Sicer nisem še probal, imam namen ob prvi priliki (ta vikend), ampak kolikor vidim bi zadeva šla. Edino ob dokladanju kuriva bi moral odmikati meso. Na par ur to ne bi smel bit problem. Ali pa še to ne, če recimo brikete in material za dimljenje "dostavljam" skozi vratca. Nivo oglja in s tem temperaturo na rešetki se pa da vsaj približno nastavljat z dviganjem in spuščanjem. No ja, vsekakor bom probal. Ne mislim se pa hecat s tem 12 ur, to pa res ne. Ene pol tega bo dosti. Ker toliko mi pa spet ni ...
Ob "dokladanju kuriva" oz. dodajanju ogla ali briketov na par ur ne bi bil problem?????? V eni uri spečeš za 20 ljudi. To pa max 1X dodaš oglje, če si ga prej premalo dal.
(če govorimo o standardnih mesnih žar izdelkih-čevapčičiči, ražnjičičiči, kotletekiii, bedrička, ..... )
dem , enim pašejo briketi enim oglje, enim mešano. Bolj odvisno kaj pečeš in s čim.
Npr. čevapčiči rabijo manj temperature - briketi dovolj. Ribe velko temperaturo-obvezno dobro oglje.
Tele webrovi roštilji so že vredu zadeva, samo termometer nič ne pomeni, če ne veš kolk mora bit temperatura za določeno meso.
Prisegam na navadni odprti roštilj z rešetko. Temperaturo oz. beri: da ne mi ne meso ne žge, reguliram z dvigovanjem / spuščanjem rešetke z mesom. (ne dvigovanjem oglja)
 

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRcozzwykPCsOPcs024wWEE0PM2pmr_cJnBOjFDaHgXK2D9iOyGPoglej priponko 26760

Tole je nabavil kolega in sem pozitivno presenečen nad izdelavo. Pač gor se peče standard robo, ni slow fooda :)

tega imam tudi jaz doma, zelo zadovoljen. vsekakor priporočam, lani so bili še po 200+ EUR, letos sem jih videl pod različnimi blagovnimi znamkami že za 100+ EUR. edino kar pogrešam je nek ročaj, kamor bi zataknil grebljico za oglje, to moram še pogruntati, kam bi namontiral
 
  • Všeč mi je
Reactions: guardy

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.502
113
49
Na sončni strani ALP

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Nobody, če misliš sam čevape, perutničke, vratovino jest, potem vzemi prvega, ki ima po višini nastavljivo rešetko. To se gre od 20€ naprej. Sam sem dva skuril, ostale so sam rešetke. Zdržala sta pa vsak tm po 5 let. Za čevape jaz webra ne bi kupoval. Lahko daš enmu bosancu sam rešetko delat ali ti jo prpele od dol, nardiš/daš delat še ogrodje in maš mašino za pečt za ohoho let.
Če misliš na nizki temperaturi se igrat, potem pa s pokrovom in termometrom. Tukaj pazi, ker za 200€ mašinke spet odpadejo.
Mal preberi teme na alterju. Vse imaš na dosegu miške.
 
  • Všeč mi je
Reactions: veselilisjak

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Probal za vikend. Na platojček vrgel en raufnk oglja, spustil na najbižjo toko, na rešetko pa eno hoferjevo svinjsko plečko (dobra kila) in hoferjeva rebrca za žar. Na začetku je bila temperatura previsoka za dimljenje, 150 stopinj, pa sem pustil da vidim kaj bo. Oglja nisem dolagal, parkrat sem vrgel gor borove sekance za dim. Vse skupaj je bilo gor ene pet ur. Ven je prišel material za prste oblizat. Rebrca so kar sama padala narazen, plečka je bila mehka in sočna.

Zaključek; mogoče ta žar ni za dimljenje po pravilih, je pa čisto uporaben za počasno pečenje in rezultat navdušuje. Definitvno bomo ponovili vajo.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Brez posode za pepel, brez panike. Ga mam kakih 7 let, in je niti ne pogrešam, kvečjemu mi je še boljše, lahk direkt vidim, kak so zaprte spodnje 3 luknje.
V glavnem, kak komu paše, eni bolj komplicirajo, eni malo manj. Je pa bil 47klasika za 100 eur v začetku leta v Merku...
Je pa tak, rešetke so mi bolj všeč na 57, ker so bolj "masivne", kar je logično. Je bila ena taka verzija tudi za 47, ampak je sedaj kr nekam izginil.
V glavnem, peka večinoma 5 komadov ljudi + občasni pikniki za 10 plus je 47 dost. Za več je tu 57 in mastercard :)

Indirektno tudi brez problema, še na manjšem se da, še zdaj imam v spominu prvo pečenku, uhh :p
 

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ksz

Weber je že doma in laufa tudi v dežju :D

Včeraj so padle prve orade.

20190530194858.jpg