zaprtje s.p. - vprasanje

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Na e-vem tocki sem 14.1. zapru firmo, pa so mi rekli, da dobim odlocbo nekje konec meseca in da je uradni dan zaprtja 28.1.2008 (kao 14 dni kasneje oz. mogoce je 29.1.2008 in je 15 dni).

Zdej me pa zanima, kak je postopek, da se zavarujem kot obcan? Po mojih informacijah ne morem narediti nic, dokler ne dobim odlocbe, s katero (in z obrazcem M-2) grem potem na zavod za zdravstveno zavarovanje in tam urejam zadeve..

gre kako drugace?

Fora je predvsem v tem, da bi rad zadeve zrihtal cimprej, ker grem v nedeljo, 3.2. za 1 mesec v tujino in bi rad, ce se bo le dalo, prej uredil zadeve.

Gre lahko kdo drug namesto mene urejati to (je potrebno kaksno pooblastilo)??

Hvala.

andrej

Pripravnik
20. maj 2007
50
0
6
Malce pozno, ampak vseeno ..

Pri zaprtju s.p.ja moraš le-to priglasiti 15 dni pred "urednim" zaprtjem preko e-vem portala .. če bi rad zaprl 16. v mesecu, moraš oddati "obrazec za zaprtje" (prenehanje vseh dejavnosti) 1. v mesecu.

Glede zavarovanja je pa stvar dokaj preprosta - na občino greš po "Potrdilo o premoženjskem stanju", a šele po tem, ko si kot s.p. prenehal z vsemi dejavnostmi (če želiš biti zavarovan kot občan, seveda). S potrdilom o premoženjskem stanju (samo to rabiš, pa osebni dokument in fotokopijo le-tega) na občini na oddalku za "Zdravstveno in socialno varstvo" urediš obvezno zavarovanje, ki bo začelo veljati še isti dan (kartico pa lahko potrdiš naslednji dan).