Zaposlitev za podjetje iz tujine v Sloveniji

kikach

Zelenc'
22. nov 2013
26
0
1
Pozdravljeni,

na vas se obračam z naslednjim vprašanjem. Sem v pogovorih za delo za tuje podjetje, vendar ima to podjetje sedež v UK in nima podružnice ali česarkoli v Sloveniji. Sam se zaradi narave dela ne rabim selit v UK. 50% časa bom delal od doma 50% pa na različnih lokacijah po Evropi.

Kakšne so najboljše možnosti glede zaposlitve? Sam se nagibam morda celo k odprtju pavšalnega s.p.-ja in jim pač v skladu z pogodbo vsak mesec pošljem račun. Telefon in stroški potovanja so plačani iz strani firme, tako, da drugih stroškov nimam.

Hvala za pomoč.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Imam kolega, ki dela na podoben način, vendar za firmo izven EU.
Pavšalni s.p., če bo manj kot 50k EUR prometa letno. Pa za DDV se boš moral identificirati kot mali davčni zavezanec, ker boš izdajal račune EU davčnemu zavezancu in potem mesečno poročaš DURS o prometu.

kikach

Zelenc'
22. nov 2013
26
0
1
Hvala za odgovor. Prihodkov bo manj kot 50.000 EUR. Zanima me samo, kako je z DDV-jem?

Primer: ponudba je 35.000 EUR brutto. Ker pa se pri njih ne bi zaposlil ampak bi npr. šel preko s.p.-ja to pomeni 35.000 EUR+DDV? Saj DDV si oni potem tako odbijajo, ker so davčni zavezanci oz. kako se to izvede?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
DDV-ja tujim kupcem ne zaračunaš,mora pa bit neka evidenca drugač bi bilo prelepo

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik kikach pravi:
Hvala za odgovor. Prihodkov bo manj kot 50.000 EUR. Zanima me samo, kako je z DDV-jem?

Primer: ponudba je 35.000 EUR brutto. Ker pa se pri njih ne bi zaposlil ampak bi npr. šel preko s.p.-ja to pomeni 35.000 EUR+DDV? Saj DDV si oni potem tako odbijajo, ker so davčni zavezanci oz. kako se to izvede?

Glede DDV sta dve možnosti:

1. kot sem pisal prej -- registriraš se kot 'atipični' oz. mali davčni zavezanec in poročaš samo o prometu s stranko iz UK - če je DDV zavezanec v UK, seveda. To delaš preko mesečnega poročila RP-O in DDV-O - nista nekaj kompliciranega. DDV ki ti ga bodo obračunali naši dobavitelji si v tem primeru ne odbijaš. Če nimaš nekih posebnih stroškov s svojim poslovanjem, torej veliko računov za poslovanje je mogoče smiselno, da posluješ tako. Če pa imaš veliko mesečnih računov za svoje poslovanje ali celo kupuješ kakšno opremo ipd. je za razmisliti, da narediš registracijo za DDV kot redni zavezanec - glej tč.2.

2. registriraš se kot redni zavezanec za DDV, potem je zadeva v zvezi z obračunavanjem DDV odvisna od vrste storitev, ki jih boš opravljal. Pri nekaterih storitvah so izjeme in moraš obračunati DDV na računu ne glede na to, da jih opravljaš za DDV zavezanca iz EU. Splošno pravilo pa je, da je storitev obdavčena po sedežu naročnika storitve (še enkrat - pišem samo za primer, da je naročnik DDV zavezanec v svoji državi). Ne pa vedno. Potrebno je pogledati, če tvoje storitve ne spadajo pod izjeme. V tem primeru si tudi lahko odbijaš vstopni DDV, ki ti ga zaračunajo na računih, ki jih imaš v zvezi s tvojim poslovanjem. Seveda si DDV ne smeš odbijati npr. od goriva za osebni avto, če bi ga imel na s.p., potem reprezentance, hrane ipd.

Vsekakor predlagam, da se dogovoriš z nekom, ki pozna zadeve, da se pogovorita o zadevi v začetni fazi in smiselnosti opcije 1. ali 2.
Naj ti ne bo žal nekaj EUR v začetku, da razčistiš zadeve in optimiraš davčne obveznosti.

Edit: tudi 'pavšalni' s.p. ni nujno, da je za tebe optimalen.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Citat:
Uporabnik kikach pravi:

Glede DDV sta dve možnosti:

1. kot sem pisal prej -- registriraš se kot 'atipični' oz. mali davčni zavezanec in poročaš samo o prometu s stranko iz UK - če je DDV zavezanec v UK, seveda.

Opa, tole je zelo zanimivo
zmaga.gif

Če pa izdajaš račune firmi v tujino, ki ni zavezanec za DDV, pa tega "problema" ni?
tongue-1.gif

kikach

Zelenc'
22. nov 2013
26
0
1
Naredil sem eno kalkulacijo in me zanima ali imam prav. Odločil bi se za pavšalni s.p., ker stroškov ne bi imel več kot 1.200 EUR na leto, prav tako nimam otrok...

Letni prihodek: 35.000 EUR (stroški -70%)
a) prispevki prvo leto: 3.600 EUR (letno)
b) računovodstvo: 600 EUR (letno)
c) dohodnina: 2.100 EUR (letno)
--------------------------------------------------------
ostane mi: 28.700 EUR. V kolikor to drži je ta opcija zame ugodna. Kar me zanima je samo, moram potem od tega zneska plačat DDV ali ne, ker kot sem dejal se bo izstavilo 12 računov, vsak mesec eden v tujino.

Je morda opcija tudi, da mi oni nakažejo brutto plačo in potem sam plačam prispevke in dohodnino? Čeprav je ta opcija zagotovo manj ugodna od pavšalnega s.p.-ja zame.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Če je to tvoj prvi s.p. znajo prispevki biti še nekoliko nižj.. Kalkulacija nekako drži.

Glede DDV-ja. Potreb uješ se registrirati za namene DDV-ja (t.i. atipični zavezanec za DDV), a če boš opravljal storitve za naročnika iz EU, davčnega zavezanca bo DDV odvedel in plačal on. Ti samo poročaš o takih dobavah.

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
Za pavšalni s.p. tudi računovodstva ne rabiš - vse kar delaš sproti je:
-imaš seznam izdanih računov
-mesečno plačaš prispevke
-na tri mesece plačuješ akontacijo dohodnine iz dejavnosti
-na koncu leta oddaš seštete prihodke in (po potrebi) plačaš še več dohodnine iz dejavnosti (če si skozi leto plačal premalo akontacije).

Vse to lahko delaš sam, lahko se pa s kakšnim računovodjo (specializiranim za s.p.je) dogovoriš za kakšno svetovalno uro na začetku (ko odpreš s.p.) in ob začetku novega leta (ko oddajaš poročilo s seštevkom izdanih računov).
zmaga.gif

kikach

Zelenc'
22. nov 2013
26
0
1
Hvala za odgovore. Torej v bistvu jaz lahko vstrajam pri 35.000 EUR brutto in delodajalec ne bo imel nič proti, ker DDV si bo odvedel in plačal on ali mora ta vsota zdaj vsebovat tudi njegov DDV?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik kikach pravi:
Hvala za odgovore. Torej v bistvu jaz lahko vstrajam pri 35.000 EUR brutto in delodajalec ne bo imel nič proti, ker DDV si bo odvedel in plačal on ali mora ta vsota zdaj vsebovat tudi njegov DDV?

Vse je odvisno od dogovora med prodajalcem in naročnikom.

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
Tole bo malo laično napisano, a vseeno:

DDV je en tak davek o katerem pri biznisu sploh ne razmišljaj. Plačani DDV si podjetje itak odšteje od zaračunanega (ali nekaj takega
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa se tvoj delodajalec strinja da delaš kot s.p. za njega?
Poznam kar nekaj večjih tujih firm, ki kaj takega ne dopuščajo (po njihovem je to "šmuglanje"). Ali preko pravne osebe v državi ali preko zaposlitvene agencije. V kolikor slednje, potem je znesek za katerega se dogovoriš (35k letno bruto) tvoj, delodajalec pa potem plača še provizijo agenciji v tem primeru.

sad

Guru
24. avg 2007
21.179
9.814
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Za pavšalni s.p. tudi računovodstva ne rabiš - vse kar delaš sproti je:
-na koncu leta oddaš seštete prihodke in (po potrebi) plačaš še več dohodnine iz dejavnosti (če si skozi leto plačal premalo akontacije).

Vse to lahko delaš sam, lahko se pa s kakšnim računovodjo (specializiranim za s.p.je) dogovoriš za kakšno svetovalno uro na začetku (ko odpreš s.p.) in ob začetku novega leta (ko oddajaš poročilo s seštevkom izdanih računov).
zmaga.gif
Se bom malo navezal zraven. Hvala za ta povzetek.
Če imaš dobiček recimo 3.000 EUR verjetno ni potrebno plačevati akontacije dohodnine?
Lahko morda še zraven dopišeš obrazce, katere se oddaja. Verjetno prispevke oddajaš preko e-davki, akontacijo dohodnine tudi. Kako je pa z letnim obračunom prihodkov? Stroškov, potnih nalogov, itd. torej ne rabiš pisat v primeru normiranca.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Za pavšalni s.p. tudi računovodstva ne rabiš - vse kar delaš sproti je:i

zmaga.gif
Se bom malo navezal zraven. Hvala za ta povzetek.
Če imaš dobiček recimo 3.000 EUR verjetno ni potrebno plačevati akontacije dohodnine?
Lahko morda še zraven dopišeš obrazce, katere se oddaja. Verjetno prispevke oddajaš preko e-davki, akontacijo dohodnine tudi. Kako je pa z letnim obračunom prihodkov? Stroškov, potnih nalogov, itd. torej ne rabiš pisat v primeru normiranca.

Akontacija je pri vsakem dobičku, ne glede na višino. Pri normirancu itak ni olajšav.
Oddajaš mesečno obrazec za prispevke (razen če si t.i. popoldanski s.p.). do 15.v mesecu za nazaj in placas do 15.v mesecu za nazaj.
Mesecnega obrazca za akontacijo davka ni. Samo placujes odvisno od visine 1m ali 3m akontacijo, ce je bil prejsnje leto dobicek. Placujes do 10. v mesecu za nazaj.
Letno oddas obracun davka ( vodis si evidenco izdanih racunov) do 31.3. za preteklo leto.
Stroske ne vodis, ker so pri normirancu priznani v visini 70% in nic vec ali manj. Ce imas racune za osnovna sredstva jih hranis, ce kda preklopis na dejanske stroske.

Nazadnje urejeno: