Zaposlitev za določen čas + nekoriščen dopust

garagamel

Zelenc'
28. jun 2012
3
0
1
Živjo!
Nek sm gledu po starih temah, vendar nism dobil točnega odgovora.
Torej jst sm zaposlen od sredine februarja 2012. Pogodbo mi je delodajalec podaljšal že drugič (tokrat do konca julija).
Sedaj sem na bolniški (zaradi poškodbe) in bom tudi do konca pogodbe.
Zanima pa me ali mi je delodajalec dolžan izplačati nerabljen dopust ali ne?
Reku mi je nej grem po enem mescu na csd, da mi bo država pol plačala bolniško - to drži?

hvala in lp

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.641
4.373
113
Jp po enem mesecu plača dalje država bolniško oziroma zdravstveno zavarovanje.

Samo te mora tvoj zdravnik poslat na komisijo.

garagamel

Zelenc'
28. jun 2012
3
0
1
Sej ne bom meu bolniške in dopusta hkrati. Nekoriščen dopust menda mora izplačat. Tko sm slišu da je.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
izplačati mu ga ni treba! Ni njegova krivda (tvoja tudi ne) da si na bolniški in ne moreš izkoristiti dopusta.

puncyka

Zelenc'
19. dec 2011
17
0
1
Kot je že predhodnik odgovoril, ne moreš imeti hkrati bolniško in dopust. Imaš opcijo, da prekineš bolniško in vmes izkoristiš dopust in nato znova bolniška ali npr. dopust izkoristiš, kolikor ga imaš, pred iztekom pogodbe. Kasneje bolniške tako ne boš več rabil. Nekaj se pozna pri plačilu bolniška/dopust; če se ti za razliko da ukvarjati s tem je verjetno najlažja druga opcija.
Zakon drugače izplačanega neizkoriščenega dopusta ne pozna. Imaš ali dopust ali ga nimaš, je pa delodajalec ti ga dolžan omogočiti. Seveda v primeru, ko si na bolniški in že odsoten z dela, tega ne more.
smile-1.gif

frenky666

Pripravnik
23. nov 2009
181
0
16
Novo mesto
Kako je pa s tem, da je obvezno imeti 10 dni dopusta skupaj? To še velja, ali je bil to samo mit? Meni letos ravno kaže, da ga nikakor ne morem dobit v enem kosu... V bistvu bolj po sistemu; "pisali bomo dopust, vmes boš pa še malo delal, ure bomo pa na druge dni pisali".

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Po zakonu je tako, da ti mora delodajalec zagotoviti koriščenje 2 tednov dopusta (10 delovnih dni) skupaj v kosu. Kdaj, je pa odvisno od delodajalca, oziroma od načina dela, sezonskosti, obsega naročil itd...,
Tako, da imaš lahko "redni" dopust tudi od 10. do 26. novembra in je vse po zakonu. Prav tako po zakonu lahko kadar hočeš vzameš dopust samo 3 (z besedo: tri) dni na leto - zdaj ali skupaj ali 3x po en dan pa ne bi vedel.

Zdaj pa pomisli na letališče v Cerkljah, kjer so zaprli novi kontrolni stolp, ker so šli pač vsi kontrolorji istočasno na dopust, nekaj jih imajo pa na bolniški
bonk.gif
.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Po zakonu je tako, da ti mora delodajalec zagotoviti koriščenje 2 tednov dopusta (10 delovnih dni) skupaj v kosu.

Kje to piše? Link do zakona prosim.

Edit: ups - čisto pozabil, da je res v ZDRju določilo v 163. členu
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

frenky666

Pripravnik
23. nov 2009
181
0
16
Novo mesto
OK, to razumem; sedaj se pač koristi dopust za 2012. Teh deset dni skupaj moram izkoristit do novega leta, ali lahko tudi drugo leto? Da ne bo kakšno sranje z regresom potem.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Regres ni direktno vezan na koriščenje dopusta, ampak na čas zaposlitve. Če si bil v tekočen koledarskem letu zaposlen 6 mesecev ali več pri istem delodajalcu, ti "pripada" celotni regres pri tem deludajalcu - sicer pa le 1/12 za vsaki mesec zaposlitve.

frenky666

Pripravnik
23. nov 2009
181
0
16
Novo mesto
A, OK potem. Potem bom že nekako preživel letos tudi tako. Menda se zadeve v podjetju normalizirajo drugo leto. Te reorganizacije so res divje letos in dela je samo več in več in več...