Zapolnitev hladilnika in zmrzovalnika

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Nekoc sem nekje bral, da mora biti hladilnik/zmrzovalnik "ravno prav" poln, da je ustrezen oz. optimalen energetski izkoristek. Domnevam, da zaradi tega, ker krama v njem lazje drzi temperaturo kot pa "prazen zrak", in se potem manj vkljucuje za vzdrzevanje nastavljenega temperaturnega ranga.
Torej... ima kdo kaksno idejo oz. ali obstaja kaksen workaround, kateri "balast" se splaca nafilati v hladilnik in zmrzovalnik v casih, ko je zadeva sicer bolj prazna? Ali pa so razlike v porabi kljub vsemu tako minimalne, da se s tem ne splaca ukvarjati?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Jaz imam tiste plastične zadeve nafilane z vodo al kaj je notri, obratno od termoforja no. Praktično, če te kdo udari na uč ali pa če želiš imeti ohlajen šampanjec ves čas. :D

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Dude, a za pivo in vodko si že kdaj slišal?
wink-1.gif

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Nekoc sem nekje bral, da mora biti hladilnik/zmrzovalnik "ravno prav" poln, da je ustrezen oz. optimalen energetski izkoristek. Domnevam, da zaradi tega, ker krama v njem lazje drzi temperaturo kot pa "prazen zrak"

vendar ko se krama ogreje recimo za 2° rabi dosti več energije kot "prazen zdrak" da jo nazaj ohladi.
In tudi energijo ki jo je "krama" shranjevala, ko se je hladila prvič, si že enkrat plačal

Verjetno je razlika minimalna ali pa obstaja kaksna druga razlaga

Vsekakor se mi zdi 6pack najboljsi balast za to
smile-1.gif