Zanimivost za vodovodarje (in vse ostale)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Danes zjutraj stopim v sanitarije in opazim da imamo manjšo poplavo.
Nič večjega, tudi tista malenkost vode na tleh se je stekala v talni sifon.
Ko sem pričel ugotavljati, od kje kar naenkrat voda, ki je prej nikoli ni bilo na tleh, sem našel krivca: dovodna plastična (najlonska?) cev v izplakovalnik WC-ja. Iz nje je voda pršila ravno dovolj močno, da je poplavila tla in napojila tepihe.

Seveda sem takoj 'aktiviral' svoje vodovodarsko orodje, zaprl ventil (mimogrede uničil štirikotni plastični del ventila - kamen dela svoje
frown-1.gif
) in zamenjal cev. To, da me sedaj čaka menjava ventila je seveda dodatek, pa bom že.

To, zaradi česa pa sploh pišem tukaj pa je skrajno nenavaden razlog za puščanje, ali pa je to vsaj zame nekaj novega (morda bo Jurga ali kdo drug to demantiral, ne vem).

Cevka je pričela puščati nekako na sredini in s prostim očesom luknjice sploh ni bilo videti. šele po priklopu na kompresor sem mesto puščanja lahko lociral in označil:

Takole sem označil mesto puščanja, kjer je razpoka še vedno očem skrita (velikost označbe je cca 6mm):

razpoka1.jpg

da je razpoko možno bolje videti, sem cevko močno zakrivil:

razpoka2.jpg

Kaj je povzročilo tako nenadno napako si niti najmanj ne znam predstavljati, upam, da mi bo to kdo od Alter-mojstrov znal pojasniti!

LP

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
To si ne znam drugače razlagati, kot da je bila vgrajena že poškodovana cev ali pa je nekdo cev kasneje poškodoval. Videti je kot zareza, ki bi jo nekdo (nehote) naredil z nožem. Verjetno ni šlo takoj skozi, tlak in čas pa sta naredila svoje.

Če bi šlo zaradi previsokega tlaka, bi šlo vzdolžno po cevi.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To je bila tudi moja prva misel - že poškodovana cev.
Sedaj, ko sem poslikal, pa sem cevko upognil še nekoliko bolj in se je dokaj brez težav zlomila!
Nekoliko bolj natančen pregled območja razpoke je pokazal, da se je le ta širila iz notranjosti, vsaj glede na izgled plastike je tako videti.
Zato sklepam: stara plastika in pojav razpoke zaradi 'delovanja'. Cevka je bila namreč nekaj deset centimetrov nad radiatorjem, verjetno se je segrevala (tega nisem prej opazil) in ob dotoku vode zopet shladila. Material se je 'utrudil', rezultat pa je tak.

Kaj meniš, NigelM, je to možno?

LP

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Premalo se spoznam na plastiko, da bi lahko potrdil ali ovrgel. A dejstvo je, da pri trdnostno homogenih materialih (se pravi, da dopuščajo v vse smeri enake napetosti), kar po mojem plastika je, v takih primerih pride pri ceveh do vzdolžne razpoke.

Prilepi še kakšno sliko.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Na posnetku je nekoliko manj opazno, kakor pod povečevalnim steklom, vendar boš morda kljub temu lahko videl detajle, predvsem različnost izgleda površine pri razpoki, kljub nekoliko drugačnemu kotu je videti precej bolj gladka:

razpoka3.jpg

Poškodbe z nožem sem izključil, enostavno tam z nožem nikoli ni nihče opletal.

LP

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Napaka na materialu, ki se je pod vplivom okoliščin sedaj pokazala. Prečna razpoka je pač zato, ker je cev bila napeta prečno.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Naj bo ta dogodovščina v opozorilo vsem, ki imajo še plastične cevke za dovod v kotliček... čimprej zamenjati z novejšimi opletenimi
zmaga.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Naj bo ta dogodovščina v opozorilo vsem, ki imajo še plastične cevke za dovod v kotliček... čimprej zamenjati z novejšimi opletenimi
zmaga.gif

fajn to... meni je po treh letih spustila pletena cevka na bideju. Ne na priključkih ampak nekje na sredini.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hja, živemu človeku se marsikaj pripeti, pa tudi materiali so vse slabši oziroma izdelava vse bolj varčna...
smirk-1.gif

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.265
4.846
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
zmaga.gif

fajn to... meni je po treh letih spustila pletena cevka na bideju. Ne na priključkih ampak nekje na sredini.

V bivši službi nam je prav taka cenka počila čez vikend, rezultat poplavljeno 1. nadstropje in skladišče v pritličju, škode
na izdelkih za ene 5.000€... plus izsuševanje in pospravljanje.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ta nasvet bi lahko dal tudi sam. Cevka je vztrajala dobrih 15 let, vendar na pogled ni bila niti najmanj videti postarana. Recimo kakšna sprememba barve, ali kaj podobnega. Ko pa sem jo danes bolj podrobno pregledal, se je pokazalo, da je na določenih mestih postala trša, kakor drugje.
Če je takšen lom, kakor se je zgodil meni normalen, potem ni panike, napako se opazi pravočasno in če je kopalnica izvedena pravilno, torej s padcem proti talnemu sifonu, tudi ne.

LP

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Verjetno res napaka v materialu, lahko nastala med ekstrudiranjem cevi. Tako pač je današnji dan, moneydžeri forsirajo uporabo reciklata, kjer se lahko nahajajo kakšni ostanki drugega materiala (lahko je samo tališče različno za par 10stopinj) in je rezultat tak kot je. Še malo pa bomo začeli mleti stare opanke in iz njih brizgati/exstrudirati high-tech plastične izdelke...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Tudi jaz se pridružujem čestitkam
nahrung002.gif

Moderatorjem pa dajem idejo, naj odprejo pripeto temo v čveku, kjer bi se take čestitke zbirale.
zmaga.gif

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.033
199
63
Citat:
Uporabnik digg pravi:
Verjetno res napaka v materialu, lahko nastala med ekstrudiranjem cevi. Tako pač je današnji dan, moneydžeri forsirajo uporabo reciklata, kjer se lahko nahajajo kakšni ostanki drugega materiala (lahko je samo tališče različno za par 10stopinj) in je rezultat tak kot je. Še malo pa bomo začeli mleti stare opanke in iz njih brizgati/exstrudirati high-tech plastične izdelke...

Jaz bi rekel, da skoraj sigurno pri ekstrudiranju. Lahko da zaradi slabega reciklata, lahko pa zaradi umazane glave / kalupa. Nanos mase je bil na tem delu manjši, zato je sčasoma tudi prišlo do razpoke.