Citat:
Uporabnik mosseero pravi: Tisti, ki pravi, da je PP pomembnejši od fotkanja, pa ni več fotograf, ampak digitalni umetnik. Kar je čisto okej, samo jasno in glasno naj se pove, da je temu tako.
Če sem pravilno razumel, je meja med pravim fotografom in digitalnim umetnikom že pri izrezih?
Morda bi se lahko s to trditvijo tudi strinjal. če... če bi ne bilo leto 2009 in je digitalizacija krepko posegla v fotografijo in v poklic fotografa.
Popolnoma enako je veljalo včasih, da 'pravi' fotograf obvlada tudi razvijanje svojih filmov in slik, če ne je bil 'le na pol' pravi.
Strinjam se, da je vrednost polnega posnetka, ki ga je fotograf zajel v kadru, večja od izrezanega v kategoriji, ki jo imenujemo fotografska tehnika, vendar ta bore malo zaleže, če takšen mojster fotografije postane nemočen pred današnjim načinom postptrodukcije.
Kje so meje med še dovoljenim in nedovoljenim, pa je lahko razprava brez konca in kraja.
Recimo: zakaj 'čisto malo sharpeninga? Kaj je to čisto malo? Zakaj malo popravljanje kontrasta in barv? Zopet se ne ve, kaj je to malo. Da bi se izognili tej dilemi bi lahko rekli le - ali vse ali nič.
In ne nazadnje - ali je fotka iz aparata v JPEG-u avtentična, ali ni? So prednastavitve fotografa vplivale nanjo v tolikšni meri, da je že predelana? Potem seveda enake dileme pri konverziji iz RAW-ov - koliko, ali sploh, s katerim programom (vemo da se v svojih osnovnih nastavitvah krepko razlikujejo), v kakšni velikosti in formatu naj bo na koncu shranjena konverzija in še in še.
Nekaj od tega je tudi zapisano v citiranem članku ( "Of course, truth in photography has always been fuzzy. The old trope "The camera never lies" is, in fact, backwards—the camera always lies.")
Sicer pa se strinjam, da je prikazan primer v članku eden teh, ki posegajo izven meja fotografije, meja je tu brez dvoma presežena. za moj okus v to kategorijo sodijo tudi HDR-i in (pogojno) IR, včasih celo črno-bele predelave, ko je videti, da gledamo serijo sivin le zato, da je avtor dosegel nekakšen efekt, večinoma (žal) razumljiv le njemu.
OK, naj bo dovolj za sedaj, ponavljam, to je moje mnenje in upam, da mi kdorkoli tega ne zameri!
LP