Zamrzovanje compa

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Prej mi je računalniški serviser dejal, da računalnik zaradi pregrevanja definitivno NE zamrzuje, ampak je razlog nekaj drugega. Če bi se pregreval, bi namreč ugašal, ne pa freezal.

Kaj menite o izjavi?

Sem živel celo življenje v zmoti, da je pregrevanje glavni vzrok za zamrzovanje?
confused-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Sem živel celo življenje v zmoti, da je pregrevanje glavni vzrok za zamrzovanje?
confused-1.gif
Ti samo poslušaj serviserja, ker večje klobase sigurno nihče še ni slišal.
hysterical-1.gif

Kak pa zamrzne, a je veliko ivja na njemu?
grin1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Prej mi je računalniški serviser dejal, da računalnik zaradi pregrevanja definitivno NE zamrzuje, ampak je razlog nekaj drugega. Če bi se pregreval, bi namreč ugašal, ne pa freezal.

Kaj menite o izjavi?

confused-1.gif

lol, katere računalnike pa ta servisira? Abakuse?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Čeprav med branjem vidim, da se večkrat navaja overheating kot razlog za obešanje.
smile-1.gif

Da povem celotno zadevo:
- PC Plus AMD 2600
- ventilator ružil, računalnik zaudarjal po skurjeni plastiki
- menjava ventilatorja
- čez par mesecev enako stanje
- zopet na servis, kjer pravijo, da je ventilator v redu in da je smrad posledica umazanije
confused-1.gif

- komp normalno delal, vsake toliko ružil, dokler ga nisi vžgal, včasih smrdel
- ob tiskanju in skeniranju začel zamrzovati, potem pa počasi non stop
- servis

Kaj bi takole na hitro rekli, da bi lahko bilo? Uporaba povsem pisarniško delo brez težjih operacij cca 4 leta.

danijel8

Pripravnik
2. nov 2010
201
8
18
Jaz sem imel isto izkušnjo. Ko sem moj stari komp malo bolj obremenil, igral kako igro ali zagnal par aplikacij hkrati je zamrznil in posledično sem ga moral resetirati. Sumil sem rame, napajalnik, ... Na koncu se je izkazalo, da je krivo pregrevanja grafične kartice.

Sedejson

Pripravnik
31. jul 2010
107
0
16
Jaz sem ga pa samo zagnal, pa je zamrznil. Menjaval sem ram, napajalnik, disk, formatiral sem, vedno znova isto. Izkazalo se je, da je grafična pregorela...

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Ko se 1x to začne je jama brez dna. Sicer pa če sumiš pregrevanje je pogram AIDA64 Extreme Edition odgovor na temperaturo.
Sam kot si specifikacijo računalnika, predvidevam da je dost staro vse skupi in je lahko da je že zjahan kej.
A da bi kupu pa novo rableno robo pa nisi za ? Za 150-200€ dobiš že kr dobre rablene stvari, seveda če znaš sam sestavlat ....

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pa to je mamin računalnik, pri katerem se ne bi imelo kaj sfukat, ker se ni nič takega gor delalo. In enostavno ne rabi boljšega.

Prva diagnoza: disk poln bad sektorjev. Menjava za novega 160 gb. Kaj bo mami 160gb nimam pojma, glede na to, da še teh 80 gb ni imela nikoli več kot 10% zasedenega.

Bom poročal, za koliko me bodo upalili.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glede na to, da manj kot 40 EUR dobis 500 GB, ki za povrh se ni WD, predlagam da ne rines v 160 GB. Razlike v ceni je cel evro ali evro in pol, ce ne drugega imas lahko na tistem disku narejen kaksen backup zase ... ce ne bo pa pac vecinoma prazen.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Kondenzatorji na plati naj bi bili fuč. Zanimivo. 5 let pisanja po wordu in klikanja po netu pa računalnik mrkne. Serviser rekel, da je zadeva za v koš.

Pa kak je to možno? Sej se ga ni nič uporabljalo! Folk šraufa svašta po računalnikih, pa jih imajo po 10 let, tule pa tako mrkne računalnik od nič. Dajte mi prosim rečite, da serviserji ne napizdujejo, ker se mi je že dvakrat zgodil isti primer, da je pisarniški računalnik mrknil in da je serviser diagnosticiral mrk plate.

Kakšna je realna življenjska doba vitalnih komponent povprečnega PC-ja?

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Tud mamin avto se kdaj pokvari, pa ga vozi samo do trgovine pa nazaj.

Je pa res, da so kondenzatorji precej na udaru, ampak tako pač je. Napetosti so vse manjše, odstopanja pa tudi, zato prej pride do izraza, če kak odleti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Na cenenih komponentah (plate, graficne, napajalniki), ki imajo svoj SMPS, so tudi kondenzatorji ceneni in so daaaaaalec najbolj pokvarljiva komponenta (ostale so prakticno neunicljive, dokler so kondenzatorji celi, potem pa zacnejo treskati tudi FETi in kontrolni cipi). Leta okrog 2002-2004 so bila zlata doba prodajanja smeti, zato imas iz tistega obdobja na kupe procesorjev, ki se ljudem valjajo doma, plat pa nimajo vec, ker so krepnile, novih - in boljsih - za starinski procesor se jim pa ne splaca kupovati, ker za dodaten drobiz dobis precej boljso in novejso stvar.

Aja, pa se to: kondenzatorje se sicer da menjati in poseg sploh ni drag, ce ga opravis sam (in ce ves kaj delas ... ker se najdejo bedaki, ki tlacijo kondenzatorje napacne vrednosti in se slabse kvalitete na isto mesto, potem se pa cudjo zakaj je cez 14 dni spet vse skupaj crknilo) ... verjamem pa da se serviserju ne ljubi s tem ukvarjat, vecina danasnjih "serviserjev" je tako ali tako bedakov, ki bi samo menjali komponente, ker je tako najmanj dela zanje, profita imajo pa enako (da pa stranko to pride vec, jih pa ne zanima).

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Jaz sem leta 2001 doživel malce podobno zgodbo. Menjal sem plato in proc (z Intela šel na AMD) plato pa sem vzel MSI. Zaradi nesposobnega prodajalca, mi je računalnik nonstop zmrzoval. Nosil sem ga v trgovino in je tip menjaval ventilatorje, turbino za turbino ampak zadeva ni funkcionirala. Nato sem vse skupaj odnesel na servis (tam je prvič zmrznil celo samo v biosu, ko so me prepričevali da je vse v redu), potem sem dobil dobrega serviserja, ki mi je moral menjat tako plato kot procesor, saj je bilo oboje uničeno. Od takrat zadeva laufa (ob vsake toliko časa spihanja prahu) normalno že 10 let, 4 leta dokaj obremenjen z igrami in ostalim, sedaj ima bolj mirno življenje. Imam pa sedaj "novega" že od leta 2005 in isto zaenkrat brez problemov, razen dokup rama in zamenjava za večje diske. Procesor je pa AMD 3000+ z box hladilnikom, ki vzdržuje temperaturo dokaj solidno (ne gre prek 40 stopinj), plata je pa gigabyte k8 ne, ki je bila takrat dokaj dobra izbira in tudi precej poceni.

Kar hočem povedat je, da ni vse zlato kar se sveti in včasih lahko dobiš tudi kakšno poceni zadevo, ki ti zdrži kar nekaj časa. Je pa verjetno pomembno tudi vzdrževanje, da se zadeve ne pregrevajo, pa še malce sreče je treba imeti.

Bi se pa strinjal z zgornjim postom, najlažje je zadevo zamenjat in se ne ukvarjat zakaj do napake sploh pride.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
ksz

Folk, rabim nasvet.
bonk.gif

Več rama vs. večji procesor
bonk.gif

klik1
klik2

Office&net.

Rečite, kterega bi, če bi že res morali, kupili.
smile-1.gif
fala!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kolikor vidim, sta procesorja ista, sicer gre pa za ciscenje zalog zastarele sare, zato preveri ce se ne da sestaviti kaj malo modernejsega (vecji disk, hitrejsi procesor itd.) za podoben denar.

Ce pa ze mora biti en od teh dveh, pa vsekakor drugo, ker z 1 GB RAMa (od cesar graficna tudi nekaj pobere) ne bo prevec odzivno vse skupaj.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
za malo več kot 200€ dobiš:

procesor: AMD Athlon II X2 255
matično ploščo z integrirano grafiko
2GB rama
500GB disk (samsung F3)
dvd writer
ohišje z napajalnikom

Smo podobno konfiguracijo izbrali in kupili za sorodnika pri sestavi.si, gor naložil win 7 in dela presenetljivo dobro. Da sploh ne omenjam, da je ta konfiguracija raketa proti tistim, ki si jih ti linkal.