Zamenjava "starega" Canona SX220 za DMC-FZ48

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
Ker mi ja mali Canon prekompakten (premajhen za v roko) in ker sem par dni testiral Canona SX40, ki je bolj konkretna mašinca sem se odločil za menjavo. Vzel bi Panasonica DMC-FZ48 (cena cca 300 EUR), mogoče tudi Canon SX500 (240 EUR).

Rad fotografiram macro posnetke, naravo, detajle... gledam v pravo smer, ali raje dat še 100 EUR in vzet kakšnega izmed cenejših DSLRjev?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Ti fotoaparati so za tako fotografijo popolnoma v redu. Šepajo pri slikanju hitrih objektov (ostrenje) in pri slikanju v zaprtih prostorih (svetloba).

DSLR ... že na začetku je dražji, pa objektiv, ki s tem pride, je tako tako. Če ti tisti zadošča, so omenjeni aparati vrh glave, pa še njihovi objektivi imajo večji razpon in so torej enostavno bolj uporabni. Če pa padeš v spiralo nakupovanja, je DSLR sistem vreča brez dna. Pri teh superzoomih pa si omejen s številom dodatkov, torej tudi s stroški (no, kar računaj na kako baterijo vsake toliko časa, ker elektrike pa jim nikoli ni dovolj).

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
pa še njihovi objektivi imajo večji razpon in so torej enostavno bolj uporabni.

DSLR objektivi da imajo vecji razpon? Nebi se ravno strinjal, goriscnice so pri DSLRjih zavoljo kvalitete slike ponavadi veliko bolj omejene kot pri kompaktih..

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Saj je prav napisal, preberi še enkrat.

Vse zgoraj napisano drži, a razlike so lahko večje kot se morda zdi na prvi pogled. Ti dražji kompakti imajo že do 40x optičnega zuma, svetlobno pa so porazni. In potem hodijo ljudje z dolgimi nosovi, ko so sli meglene ali pa jim aparat celo noče izostriti.

Po drugi strani tudi dslr ni za vsakega, saj je težek in štorast. Morda so še najboljši kompromis novi brezzrcalniki, ki delajo precej boljše slike od kompaktov, a kaj ko si vsi tako želijo ogromnih zumov.

253008_4850636338356_437344955_n.jpg

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sem srečal pred par dnevi nekdanjega sošolca z okoli vratu obešenim DSLR-jem.
Kako kaj fotografiranje, me je zanimalo.
"Oh, veš, so mi svetovali tale aparat, kar precej evrov sem dal zanj, pa mi ni preveč všeč"
In kaj je problem, vprašam.
"so mi rekli da dela perfektne slike, tale moj pa ni niti blizu tistemu od žene, nekaj majhnega ima v torbici, da ti vidiš fotografije - barvaste, lepe, čisto naravne!"
Pa si se kaj poglobil v navodila, uporabljaš kakšne nastavitve?
"ja, pa kaj še, za tak denar bi moral sam delati, ne pa da jaz izgubljam čas s tem" je bil hud.

Potem sva se pričela pogovarjati o starih časih v šoli, na fotografijo pa pozabila.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
Kot je že nekod prej napisal: problem kompaktov (pri moji uporabi) je svetloba in počasno ostrenje, ker stojala pač ne nosim s sabo. Rešitev je težji aparat da se "roka ne trese" al pa hitrejše ostrenje.

Glede detajlov je vse jasno iz zgornje slike. Pa opažam da je dobro imeti ali kukalo al pa vsaj zelo dober zaslon, ker drugače sploh ne vidiš ali je slika ok ali ne.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.511
843
113
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Glede detajlov je vse jasno iz zgornje slike.

Vse... razen tega, koliko ljudi sploh hoče delati take (ali kakršnekoli) povečave iz svojega posnetka.