Zamenjava gorilca na KO z ...

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Torej doma imamo peč za centralno Ekona od Timexa Nova Gorica. Peč je dvokuriščna, spodaj drva zgoraj olje. Vse dela pb. Glede na cene ko bom ko pokuril do konca in zamenjal gorilec za olje z gorilcem za pelete. Mi lahko kdo priporoči kakšen dober gorilec na pelete + zalogovnik zraven? Aja, zgornje kurišče se da lepo odpret na vratca, tako da čiščenje ne bo problem. Itak pa je zgornje kurišče le pomočno in se rabi le za ogrevanje ponoči in zgodaj zjutraj, preden vstanem in zakurimo spodnje kurišče.
thx vsem

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Jaz sem predelal klasično peč na KO od Sime na pelete (ferolli sun7) pa sem zelo zadovoljen. Edino prerobnico moraš kupit, ker peč nima vratc, samo jih en na bolhi prodaja, ker jih sam dela in so top kvalitete...
Zalogovnik si pa itak lahko sam narediš.

Nazadnje urejeno:

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Imam od Lentherm 1500 L z dvema spiralama in plastenjem vode. Saj sem v eni temi tudi že spraševal ali se splača dati zalogovnik k peči, ki ni na pirolizo, kot jo imam sam.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
zalogovnik imaš konkreten...

aja..viš, dolgo traja da mi kapne!...ti sprašuješ za zalogovnik za pelete
bonk.gif
...jaz pa skoz debelo gledam zakaj bi rad imel zalogovnik pri peletih če ga že imaš....

eh....pozabi
smile-1.gif
.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
jaz sem dal za gorilec, polža, prerobnico in zalogovnik (cca 300l kovinski) 1100€
+ 150 za poblaščeni zagon, da imam garancijo

Lahko malo več poveš o tem? Kje si nabavil stvari oz. kdo ti je to naredil? Tudi sam malo premišljujem o tem.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če imaš 1500l zalogovnik za toplo vodo, potem ne razumem potrebe po pomožnem kurišču za ponoči in zjutraj.

Ali imaš slabo krmiljenje, ali pa nekaj narobe delaš. Ker če 1,5m3 vode segreješ na 70-80C, ti bo tudi v tem mrazu držalo najmanj eno noč. Po potrebi zjutraj zakuriš na drva in dogreješ zalogovnik. Pri manjšem mrazu "mora" shranjena toplota v zalogovniku zdržati vsaj en dan, v prehodnem obdobju pa drži nekaj dni. Vsaj tako pišejo uporabniki.

Denar namenjen pomožnemu gorilcu raje nameni za pravilno delovanje obstoječega sistema...

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Citat:
Uporabnik BeerBelly pravi:
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
jaz sem dal za gorilec, polža, prerobnico in zalogovnik (cca 300l kovinski) 1100€
+ 150 za poblaščeni zagon, da imam garancijo

Lahko malo več poveš o tem? Kje si nabavil stvari oz. kdo ti je to naredil? Tudi sam malo premišljujem o tem.

- Gorilec in polž sta bila kupljena pri Termovodu v Rožni dolini, skupaj je bilo cca 730€,
- prerobnica je tale prerobnica za peč
- zalogovnik sem zaradi nestandarnih dimenzij prostora (ob peči imam samo 42cm širine) naredil sam iz pohištvenega železa in 1mm pleha. Je v obliki črk L obrnjene na glavo, tako da pokrije še pokrov peči. Vse skupaj je bilo cca 130€
(neti, pleh, cevi, rdeča barva). Vse kar moraš pazit je, da je polž pod kotom 45 stopinj, da optimalno pobira.
- obvezno pa potrebuješ še sesalec za pepel, ki je od 35-60€

Montaža ni noben problem. Obstoječi gorilec dol, prerobnico našravfaš na peč,zmonitraš nov gorilec in zvežeš štrom in priklopiš polža na gorilec. Polža in peč povežeš z gumi cevko, ki je v kompletu, preko katere se vsipajo peleti...

Potem rabiš samo še pooblaščenega serviserja, ki vbistvu samo štarta gorilec (kar lahko narediš lahko tudi sam), da imaš garancijo in te upizdi za 150€ zato, da pritisne tipko P...Nastavitve itak ne spreminja, ker je vse default. Pol se sam zajebavaš da ga nastaviš da ti dela na tvoje pelete...

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
@NigelM
Saj imaš prav. Sistem dela bp. Gorilec na ko in cisterna mi je pač v napoto, saj ne uporabljam. Po drugi strani pa mi sistem porabi zalogo iz zalogovnika kar hitro, saj nimam talnega pač pa radiatorje. Problem je v večdnevni odstotnosti, ko bi rad obdržal temperaturo hiše na neki sprejemljivi temperaturu, ne pa da sistem rabi kar nekaj časa po zagonu, da segreje mrzlo hišo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Se strinjam, da je večdnevna odsotnost lahko težava...

Po drugi strani bi ti krmiljenje moralo omogočati, da pri "hladnem" zagonu topla voda najprej steče v radiatorje in šele nato začne polniti zalogovnik.
Ampak, če že imaš dvojno kurišče, mi je ob teh pogojih tvoje razmišljanje razumljivo.