žaluzije - konča stikala oziroma pozicije

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Tisti ki jih imate, zunanja motorna.. Kako imate rešeno krmiljenje, tipke ali stikala? Kako gre v končen pozicije in je rešen izklop? Končna sitkala ali prednapetostna zaščit amotorja? Kako je funkcionalno to rešeno? sprašujemo zato, da dobim več mnenj,ker verjetno imajo različni različno to rešeno.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Imamo stikala... motor v žaluzijah ima že vgrajeno prednapetostno zaščito. stisneš za dol, gre žaluzija dol, ko pride do konca dol se motor ustavi. S stikalom lahko potem uravnavaš tudi naklon žaluzije.
V eni temi sem jaz to spraševal in sem potem naredil stikala in ni mi žal. Pri tipkalu moraš potem držat tako dolgo, da gre žaluzija dol oz. gor.

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
Tudi jaz imam rešeno s stikali 1 - 0 - 2, motor se vstavi v končni legi, s stikalom v položaj 0 pa ustaviš kjer želiš in nastaviš naklon.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
torej ustavi motor sam, ko je v končni legi. brez končnih stikal? Kako se nastavlja naklon? v končnih legah? al je poseben pogon za to..

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
naklon se nastavlja s stikalom za gor in dol. Če ti žaluzijo na sredini okna ustaviš, ji lahko nastaviš naklon, tako da pritisneš za gor in se ona obrne in obratno.
Lahko prideš k meni pogledat, če nisi predaleč....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
motor ustavi sam, zato je nujno potrebno, da ima vsaka žaluzija svojo povezavo. Imaš perle, ki 3 žaluzije zvežejo na eno stikalo in ena še gor rine, ko je druga že gor in kaj pol? Problemi...

naklon se nastavlja v končnih legah in vmes. ker recimo deluje tako, da če so žaluzije čisto dol in tudi naklon tako, da čisto zatemni (to je zadnja postaja) in jih hočeš dvigniti, bo tipka za gor najprej naklon spremenila čisto na kontra in šele potem dvignila žaluzijo. in recimo da bi jo potem na pol dvignil in hotel imeli lamele vodoravno, boš kliknil gor ---- žauzija zatorira lamele in se dviguje --- ko pride na sredino okna, kjer jo hočeš ustaviti, klikneš tipko za dol --- žaluzija se bo ustavila, potem pa najprej spremenila naklon za 180 stopinj, preden bi se začela spuščati dol --- ti pa bi že kliknil 0 v času nagiba do takrat ko so lamele vodoravno in žaluzija bi se ustavila v tem položaju.

upam da je razumljivo napisano...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Ja, sej se mi je zdel da je tako, da preden začne potovati gor ali dol, se spreminja kot - naklon. Hvala za izčrpne odgovore.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
p.s.: končna stikala imajo vsi žaluzijski pogoni in ti jih morajo nastavit majstri ob vgradnji, ti se nimaš kej hecat s tem (!). Majo da naredijo kot je treba, čeprav se nekateri močno izmikajo...

lp