Zalivalna cev in zaščitna mreža za točo

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Kot v naslovu navedeno se išče zalivalna cev večje dolžine, cca 200 m (v enem kosu). Morda kakšen nasvet kje zadevo dobiti čim ceneje?
Iščem pa tudi zaščitno mrežo proti toči..
Prosil bi za kakšen nasvet, kam se obrniti

Hvala za pomoč

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kaka zhalivalna cev..kapilarno zalivanje, ali šlauf
čist navaden šlauf

PS se mi je zdel da boš prvi priskoču na pomoč
zmaga.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
recimo
bauhaus k ma na meter cevi..na kolutu. poglej a ti je kvaliteta ok.
če niso oni ok, poglej top dom.
če to ni ok..totra...sam am verjetno sam trde cevi.

zdej pa še vprašanje. zakaj ne bi štukal s hitrimi spojkami.

pa še eno. a si bil sarkastičen, ali celo najdeš kaj pametnega v mojem pisanju. sem utrujen in ne ločim več. hvala za odgovor.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
recimo
bauhaus k ma na meter cevi..na kolutu. poglej a ti je kvaliteta ok.
če niso oni ok, poglej top dom.
če to ni ok..totra...sam am verjetno sam trde cevi.

zdej pa še vprašanje. zakaj ne bi štukal s hitrimi spojkami.

pa še eno. a si bil sarkastičen, ali celo najdeš kaj pametnega v mojem pisanju. sem utrujen in ne ločim več. hvala za odgovor.

ne ne..brez sarkazma...

ma ja...sej po eni strani je vseen če dam te hitre spojke...
zmaga.gif
, ker verjetno za 200 m cevi potrebujem že kar ornk "voz" za to pospravt

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
200m cevi ne boš dal na noben voz. 50m kvalitetne cevi je smrt zvijat. 200m se vleče po terenu, če je švoh in na soncu se vleče k čigumi..ne ne..pozabi.

dej povej za kaj jo rabiš. razmišljam v smeri alkatena v zemljo in pač na drug konc. sklepam, da rabiš 200 da premostiš razdaljo, ne da vse povsod zalivaš. ker če slednje, ptoem definitivno kosi cevi, pa zalivalke vmes in stukanje,.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
200m cevi ne boš dal na noben voz. 50m kvalitetne cevi je smrt zvijat. 200m se vleče po terenu, če je švoh in na soncu se vleče k čigumi..ne ne..pozabi.

dej povej za kaj jo rabiš. razmišljam v smeri alkatena v zemljo in pač na drug konc. sklepam, da rabiš 200 da premostiš razdaljo, ne da vse povsod zalivaš. ker če slednje, ptoem definitivno kosi cevi, pa zalivalke vmes in stukanje,.

Ravno to sem študiral (o soncu) in je res bolje, da vzamem manjše dolžine...sej konec koncev so sedaj te spojke zelo kakovostne..

Alkaten pa žal ne pride v poštev ker je vmes cesta... Potreboval bi ji pa za zalivanje..malo večjega vrta
grims-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
čak čak.

tuki je pipa..kle je cesta..tam je vrt. kok je od pipe do začetka vrta. vmesni del najbrž ne zalivaš, ali pač.

cesta..kok široka, kok prometa. ker če bodo čez cev vozil..not good,

recimo.
en dan vzames popoldne in skoples luknjo..tako podolgovato. potem greš v štacuno in nabaviš sveder. in nabaviš plastične kanalizacijske cevi 35 recimo..in potem udri mujo..počas 'vrtaš' in cev anbijaš, da se ne zasipa..v roku 14 dni boš čez. seveda moraš vedet kako je s kanalizacijo, ptt, telekom..ampak 10 cm pod asfaltom tega ni.

pa sosedi..

aja..kaj pa po zraku.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Morda kakšen nasvet kje zadevo dobiti čim ceneje?

Lidl bo imel to robo čez en teden. Poglej če ti kaj ustreza, še prej pa preveri cene na netu in v kakšnih baubavih.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.881
108
63
štajerska
lani sem si nabavil ene 150 m cevi pri bauhausu. neko srednjo kvaliteto - no name. bile so celo poletje in celo ziml zunaj, nobenih pošhodb . vse dela
jaz sem jih štuklal, ker so koluti po 50 m. spojke so bile pd 2 €.
je pa seveda tudi odvisno kao debele cevi hočeš
mrežo proti toči pa nabavil pri kaliji.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Evo zrihtano....

mam pa zdaj drug problem... namreč premajhen pretok vode...
jezen.gif
da bi poganjal tri zalivalce hkrati.
Pa mi nihče v trgovinah specializiranih s to "robo" ne zna povedat če bo črpalka kaj pomagala ali ne?

Ima kdo s tem kakšne izkušnje? Naj dam vmes med zalivalce ure, ki bodo vklapljale po razmakih vsak zalivalec posebej ?
Ker če dam cev na en razpršilec mi požene vodo cca 10m v zrak, če dodam drugega se višina zmanjša na 2m, da o tretjem sploh ne govorim. Nisem čisto prepričan je problem samo pritisk ali tudi pretok vode? Velikost "vrta" je pa 20 x 8 m

Hvala za pomoč in nasvete

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
S kje pa vlečeš vodo (vododov, zajetje, ...)?

V vsakem primeru bo pumpa pomagala, samo vprašanje kako močno rabiš!
grin1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
S kje pa vlečeš vodo (vododov, zajetje, ...)?

V vsakem primeru bo pumpa pomagala, samo vprašanje kako močno rabiš!
grin1.gif
Vlečem iz vodovoda hišnega...sam problem je ker mam zunanjo pipo oz njen dovod le pol cole
bonk.gif
...
vse mi je dol padl
hysterical-1.gif

mam pa štirno vmes...pa ne vem bi jo ponucal al ne...?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Aja, direkt na hišni vodovod pa ni pametno - zna potem podtlak vleči na ostalih krakih!
grin1.gif
Vseeno če imaš nizek pritisk ti mogoče situacijo reši hidrofor, ampak obvezno vezan pred razdelitvijo vode po hiši (na glavni dovod)!

Sicer pa zalivanje vezano na hišni vodovod ni ravno ekološko in poceni. A opcije da bi šel črpat iz kakšnega potoka oz. drugega stalnega vira vode pa ni?

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Aja, direkt na hišni vodovod pa ni pametno - zna potem podtlak vleči na ostalih krakih!
grin1.gif
Vseeno če imaš nizek pritisk ti mogoče situacijo reši hidrofor, ampak obvezno vezan pred razdelitvijo vode po hiši (na glavni dovod)!

Sicer pa zalivanje vezano na hišni vodovod ni ravno ekološko in poceni. A opcije da bi šel črpat iz kakšnega potoka oz. drugega stalnega vira vode pa ni?

Glede zalivanja iz vodovoda...vas ima svoje zajetje katerega oskrbujemo in vzdržujemo sami vaščani. Vode je preveč, saj je dotok res velik in je zajetje polno tudi ob sušnih obdobjih.
Edina opcija je res, da "usposobim" štirno, ki sameva že nekaj let in vanjo speljem žlebove iz gospodarskega poslopja.. Samo me skrbi ali bo ena pumpa s pretokom npr 4200 l/h dovolj za ta podvig, ali bom spet brcnil v temo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.800
6.781
113
pri taščici
1/2" pipa te je zahebala
wink-1.gif

če si kupil šlauf pol cole potem ni nujno da boš s pumpo rešil problem če boš po istih šlaufih napajal. Enostavno ne moreš v pol cole spravit vode za tri i(ali celo več)iztoke.
KOt si že ugotovil. Ali boš samo po eneega namakal ali pa pripelji vsaj do prvega zalivalca 3/4"

Pa upam da imate res VSI dovolj vode. Poznam take situacije ko je "dovolj" vode za spodnje, zgornji so pa na suhem.....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
No načeloma lahko tudi v pol cole spraviš dosti vode. Pač povečaš pritisk in s tem tudi sam pretok; samo direktno na omrežju se to ne dela ker dobiš stranske učinke na dovodnei strani!
evil.gif

Na avtorja: Pumpa pa vodo iz zajetja je še najbolj pametna rešitev; rabiš pa pumpo ki lahko sesa in potiska vodo dovolj visoko/daleč da bo zadostila tvojim potrebam. Če imaš v zajetju "ppremalo vode" pa še vedno lahko spelješ vodovodno vodo vanj. Skratka koliko višinske razlike in kolikšen pretok vode na lokaciji rabiš?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.534
443
83
Ena od možnih rešitev so kapljične cevi, če je površina, ki jo imaš namen zalivat ravna. Prihrani se veliko vode sploh če gre preko števca se krepko pozna in kompenzira ceno opreme. Pa še rastline imaš vedno suhe...
Cevi z kompenzacijskimi iztoki za naklon pa so pa precej drage.
Ja pa zadevo precej zamudno postavit in pospravit (če hočeš morda cev ponovno uporabit). in seveda je tudi okopavanje problem. Pa še nekaj materiala se rabi za speti vseskupaj.
kolker sem na hitro preletel ne razberem ali gre za zelanjavni vrt, kak sadovnjak...
Morda bi skombiniral. Del zalival s cevmi del poprek. Je pa haklc pri regulatorjih za cevi, ki mehanski 3/4 cole delajo med 800 in 5000l/h. Brez pa uporabe nikakor ne priporočam.

Črpalka bi pomagala nekje vmes, ko zaradi cevi premajhnega premera tlak pade. Na začetku pri tem premeru bolj malo. Pipa in priklop na njej pa je seveda osnovno ozko grlo.
Uporabi več razpešilcev z manjšim pretokom in manjšim delovnim tlakom.
....

Nazadnje urejeno: