Zakon o delu na črno

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Zakon velja prvi dan: http://www.delo.si/55let/prvi-...s=og.recommends

Vorašanje: glasbena skupina izstavi račun preko s.p. enega od članov. V kakšnem razmerju morajo biti ostali člani te skupine? Vsaj skov s.p.? Napotnico? Se lahko odrečejo honorarju?

Sedaj je torej potrebno imeti pogodbo s seboj na prostoru, kjer se opravlja storitev? Samo to ali račun tudi?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Za koga? Jaz imam recimo s.p. in izstavim račun. oni morajo pa meni avtorske pogodbe? A se ne morejo odrečt honorarju?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Za koga? Jaz imam recimo s.p. in izstavim račun. oni morajo pa meni avtorske pogodbe? A se ne morejo odrečt honorarju?

Kontrola se bo sigurno vprašala zakaj od nastopa služiš LE TI in ti ne bodo verjeli, da so se odrekli honorarju.
Moje mnenje.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Težka bo. Po tej logiki bi se vsak pri delu na črno zasačen fušar lahko izgovarjal, da se je odrekel plačilu in da dela iz človekoljubnih vzgibov.

Ne poznam prakse na tem področju, se pa kot laik strinjam z zgoraj napisanim predlogom o avtorski pogodbi. Seveda moraš pogodbe imeti s seboj na nastopu, ker po novem želijo minimizirat možnost pisanja pogodb za nazaj (sem prebral v medijih, koliko je res pa ne vem)

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Dejstvo je, da je AP najboljša rešitev in, da mora biti z njim na nastopu.
Taki nastopi so lahko občutljivi tudi zaradi izredno enostavne kontrole za nazaj.

Npr.: 23.08.2014 imate nastop in vas kak mesec ali dva kasneje obišče DURS in zahteva vpogled v pogodbe za tisti nastop. Dokaz pa imajo - npr. neko sliko z nastopa. Seveda že vnaprej vejo, če je bil oddan REK-1 ali REK-2 in, če so bili plačani prispevki
wink-1.gif

Tako, da imeti pogodbo na nastopu, pa jo potem strgati je riskantno.

EDINI način bi bil, če bi prihodki iz nastopa ustrezali stroškom in bi lahko inšpekciji dokazali,da vsi delate brezplačno in, da se le pokrivajo stroški. To bi morda šlo skozi - vprašaj direktno DURS, da imaš črno na belem v primeru inšpekcije (če bo seveda pritrdilen odgovor).

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Zadevo bo potrebno nekako pogdbeno urediti (Avtorska, študentsko delo, podjemna, s.p. glasbenih kolegov)....

Pri brezplačno opravljenem delu bi morda prišli skozi glede "dela na črno" (pa še to dvomim).
So pa tu še drugi predpisi.....jasno je da nič ni brezplačno (včasih na žalost se gredo to še pri prostovoljstvu) in bi lahko nasprotovali zaradi "prikrivanja" prihodkov, brezplačno opravljenih storitvah (DDV) ipd.

Skratka na tem svetu nič ni zastonj in tega se zavedajo tudi organi.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ok, pa jih moram dejansko potrm plačati preko avtorske? Mi jo bomo naredili za čas parih mesecev, računovodja jih bo prijavil. Se pravi mi bomo pogodbo imeli, iz tega stališča bo vse ok. Lahko potem nekdo pride pa zahteva potrdilo, da sem jih plačal preko avtorske na ta in ta dan.

Sem pa notmirani s.p., tudi zavezanec nisem

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Eno opozorilo, malo po spominu: "odprt" tip avtorske pogodbe načeloma ni dovoljen, jasno mora biti opredeljeno avtorsko delo, plačilo zanj in rok izvedbe dela. Glede tega se pozanimaj na FURS-u, ker pomojem pogodba tipa "igranje kitare od 1.9. do 30.11" ne bo šla skozi.

Mogoče se motim in so pri glasbenikih bolj življenjski, ampak veš kako pravijo angleži - better safe than sorry.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Odprti tip AH ne bo OK. AH je za točno določeno delo, ki je terminsko opredeljeno. V tvojem primeru en špil. Imel sem podoben primer pri prevajanju.
Je pa vprašanje kako bi DURS reagiral če imate turnejo 10 špilov. Hočejo vsakega posebej ali lahko eno pogodbo. Pri turneji bi bilo logično, da je ena, ampak tam lahko napišeš kdaj in kje so špili. Če pa za naslednji dan neveš kje boš igral pa dolgoročne verzije odpadejo. Moje mnenje.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kaj pa če pogodbo napišemo za 2 meseca, pa potem v njej samo dopišemo za katere špile velja? Recimo pogodba za meseca, velja za ta in ta datum koncertov.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ne moje pisanje vzeti za DURSovo dejstvo. Napisal sem kar mi je logično.
Za prevajalce ti pa iz prve roke lahko zatrdim, da pogodbe za daljši rok ne zdržijo. Vsak posel posebej.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
A ni potrebno tudi z nekim obrazcem prijavit za poškodbe pri delu? To je treba pred vsakim podpisom?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ne da bi vedel, pa jih sklenemo vsak mesec nekaj.

Včasih je bilo potrebno tudi za AP priglasiti delo na zavodu za zaposlovanje, na ZPIZ zaradi AP ni bilo potrebno nikoli.

Je pa po novem tako, da ob obračunu AP in ob izplačilu poleg akontacije dohodnine plačaš tudi prispevke. Obračun ti (upam) pripravi računovodja, saj se ga mora oddati preko e-Davkov (REK-2).

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
79% je stroškov če nisi zaposlen? A so normalni??

Pa pravi računovodja da je treba na zzzs prijavit vsakega pod avtorsko in, da to stane neke 4€ na mesec

Nazadnje urejeno: